Február 1-től nő a gyermekgondozási díj, a diplomások gyermekgondozási díja, a gyermekek otthongondozási díja, és az első sikeres nyelvvizsga megszerzéséhez nyújtott állami támogatás összege is.
 
Magasabb összeggel számolhatnak azok a szülők, akik gyermekgondozási díjra (GYED), diplomás GYED-re, illetve a gyermekek otthongondozási díjára (GYOD) jogosultak. Novák Katalin családokért felelős miniszter tájékoztatása szerint a minimálbér február elsejei emelkedésének köszönhetően a GYED maximális összege idén eléri a bruttó 234.360 forintot, míg a diplomás GYED az alapképzésben résztvevő hallgatóknál 117.180 forintra, a mesterképzésben résztvevők esetében 153.300 forintra emelkedik visszamenőlegesen január elsejétől.

A gyermekes családokon kívül a kormány számára fontos, hogy segítsék a fiatal felnőtteket is a különböző élethelyzetekben. Ezért idén is biztosítják a 35 év alatti fiatalok nyelvvizsga díjához szükséges támogatást. Ebben az évben már legfeljebb 41.850 forintot igényelhetnek vissza azok a fiatalok, akik sikeresen tették le az első középfokú vagy felsőfokú komplex nyelvvizsgájukat. Ezzel – amellett, hogy segítik a fiatalok továbbtanulását és elhelyezkedését, – újabb terhet vesznek le a szülők válláról is. A támogatás 2018-as bevezetése óta már több mint 95 ezer fiatal kapta vissza a befizetett nyelvvizsga díját közel 3 milliárd forint értékben.

Forrás: kormany.hu
Kép: https://pixabay.com 
-Hirdetés-
MEGOSZTÁS