A jelenlegi szabályokat március 1-ig fenn kell tartani – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón.

 
A novemberben hatályba lépett intézkedésekkel sikerült megfékezni és kordában tartani a járvány terjedését. Bármilyen enyhítés – oltás hiányában – a járvány újbóli felfutását és további szigorítást jelentene.
 
„Európában úgy tűnik a harmadik hullám megkezdődött, ezt mi szeretnénk elkerülni, ezért a jelenlegi szabályok fenntartása indokolt. Köszönjük, hogy a magyarok többsége betartotta a szabályokat, ahogyan köszönjük az orvosok, ápolók, a szociális ellátó intézményekben dolgozók munkáját is! A jelenlegi szabályokat március 1-ig fenn kell tartani, továbbá a kormány kéri az Országgyűléstől a rendkívüli jogrend 90 napos meghosszabbítását” – tájékoztatott Gulyás Gergely.
 
Forrás: Magyarország Kormánya
Két esetben van lehetőség enyhítésre: ha jelentősen mérséklődik a járvány terjedése vagy ha kellő számban áll rendelkezésre vakcina.
 
A kormány a lehető legtöbb vakcinát igyekszik beszerezni.
Az EU-ból érkező vakcinák száma az érdemi védekezéshez kevés. Európa le van maradva, a közös beszerzéstől nem várhatjuk, hogy a tömeges oltáshoz elegendő legyen. A 70 százalékos oltottsági szint eléréséhez más vakcinára is szükség van.
Az orosz vakcinából várhatóan február végéig 300 ezer embernek elegendő vakcina érkezik. A kínai vakcina hatékonysága jó, több mint 15 millió embert oltottak be ezzel. Mivel az oltás önkéntes, mindenki eldöntheti, mivel oltatja be magát, de minél több vakcinának kell rendelkezésre állnia.
Minden olyan, a világban alkalmazott vakcinát, amivel több mint 1 millió embert oltottak be és veszélyhelyzeti engedélyt kapott alkalmazunk, de a Nemzeti Népegészségügyi Központ külön is ellenőrizni fogja ezeket a felhasználást megelőzően.
 
A zárás a vendéglátásban okozza a legnagyobb problémát, komoly veszteségekkel jár. A  közigazgatási hivatalok mindent megtesznek a bértámogatások kifizetésének felgyorsítása érdekében, valamint amikor lazítás lesz, először a vendéglátóhelyeket nyitják ki, ehhez azonban vakcina kell.
 
Forrás: https://www.facebook.com/alexandraszentkiralyi.gov
-Hirdetés-
MEGOSZTÁS