A világon egyedülálló, közel 500 darabból álló kortárs képzőművészeti gyűjteményt tudhat magáénak a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum, mely nemrégiben újabb alkotással gazdagodott.

Nágel Kornél grafikus a Petőfi Szilveszter online adásának felvételekor járt Kiskőrösön 2020-ban, hiszen a Petőfi versekhez készített illusztrációiból nyílt virtuális kiállítás. A művész a 22 képből álló tárlatának “Szabadság, szerelem” című alkotását a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum egyedülálló Petőfi gyűjteményébe ajánlotta fel.

Nágel Kornél 1981-ben született, mesterei: Kántor János és Szentessy László grafikusművészek voltak. Első kiállítását 2000-ben tartotta, melyet, azóta több mint 50 egyéni és számos kollektív kiállítás követett. Sokszorosító, valamint egyedi grafikával foglalkozik, az elmúlt 5 évben magyar költők műveit illusztrálta. Aktív résztvevője a művészeti oktatásnak, művészeti projekteknek itthon és a határainkon túl is. Művei megtalálhatók magán- és közgyűjteményekben, könyvekben, folyóiratokban valamint a nagy sikerű Hangzó Helikon sorozat Faludy és Radnóti albumában is. Turek Miklóssal 2006-óta dolgozik együtt, a költészet, az alkotóművészet és a színművészet együttes megjelenése egy új élményt és mélyebb megélést nyújt a nézőknek. 2003-ban az egri Eszterházy Károly Tanárképző Főiskolán, 2010-ben pedig a Corvinus Egyetem Tájépítész mérnöki karán diplomázott. Művészeti tevékenysége mellett a magyar-norvég NordArt Design Kft. kreatív igazgatója.
-Hirdetés-

A “Szabadság, szerelem” papírmetszetem 2018-ban készült, a #Sándorom#foglaloda-című Petőfi-sorozatom egyik darabja. A 22 illusztrációt a Nemzeti Múzeum szervezésében az Esztergomi Vármúzeum Rondellájában mutattam be Turek Miklóssal és Ferenczi Gyuriékkal. Célom az volt és ma is az, hogy bemutassam, hogy Petőfi több, mint amennyit tudunk, vagy megtudhattunk róla tanulmányaink során és az, hogy az ismert versei mellett milyen friss, ma is aktuális műveit lelheti fel a kutató olvasó, ha időt szán rá.  Azok a költők, akiket előtte és utána is illusztráltam, sosem a “poros” mellszobrok, hanem mindig a “ma” emberéhez is szólni tudó zsenik voltak/lesznek. Hiszem és zeneiségéből kihallom, hogy Petőfi rocksztár volt a maga korában is, csak a műfajt még nem így hívták. Pimasz, öntudatos és megvesztegethetetlen  személyiség ha a harcos, vagy a szerelmes vagy a filozofikus arcait is megmutatta (szerencsére) sokszor. De emellett még egy nagyon is lázadó, jószemű és vitriolos tollú költő is, aki rövid élete során álló csillaggá/bolygóvá vált.

A technikát tekintve sokszorosító grafikai eljárás a papírmetszet, ami az egyik legrégibb Távol-keletről származó technika. A kézzel készült merített papírból a képen látható fehér foltokat metszem ki, szikével, japán metszőkésekkel. Amennyiben ezt a metszetet felfestékezzük, és nyomdai présgépen áthengereljük, akkor több negatív nyomat is készülhet, de én ezt nem teszem meg. Egyrészt: akkor nem látható a technika, ami a keleti árnyjátékokhoz hasonlóan ad egy külön mélységet, valamint azért, mert csak a nyomódúcot ritkán láthatjuk kiállítva. Ez ad új ízt és technikai betekintést a grafikai-kézműves munkába a látogatók számára – mesélte Nágel Kornál, grafikus.   

Nágel Kornél – Szabadság, szerelem című alkotása a kiskőrösi képzőművészeti gyűjtemény legújabb darabja

A grafikusművészt Turek Miklós színművész ajánlotta figyelmünkbe, aki a szilveszteri összeállításban is szerepelt. A felvétel után, „Szabadság, szerelem” című alkotását felajánlotta a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum kortárs képzőművészeti gyűjteményébe, amit mi nagy örömmel fogadtunk – nyilatkozta Dr. Filus Erika, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatója.

MEGOSZTÁS