Április elejére a kétmillió főt is meghaladhatja a beoltottak száma. Minden 60 évnél idősebb regisztrált megkapja a védőoltást – közölte Orbán Viktor miniszterelnök. A bértámogatások kifizetését felgyorsítottuk, februárban a vendéglátósok kézhez kapják a teljes összeget.

A tervek szerint március elejére elérhető, hogy a legalább egyszer beoltottak és a fertőzésen már átesettek száma meghaladja az egymilliót. Március 15-ére pedig minden 60 év fölöttit, aki regisztrált, nagy valószínűséggel beoltunk – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök február 5-én, a Kossuth rádióban. Hozzáfűzte: ha a kínai vakcinát is használni tudják, akkor április elején a beoltottak és a hat hónapnál nem régebben megfertőződöttek együttes száma meghaladja a kétmilliót.

Ezek az adatok a nagy valószínűséggel érkező vakcinaszállítmányokra épülnek. Talán a jövő héten már orosz vakcinával is oltanak, és a kínai vakcina is érkezik, arról azonban még ellenőrző vizsgálatokat végeznek a magyar hatóságok. 

Februárban minden érintett megkapja a bértámogatást. 

-Hirdetés-

Mindenki szeretné visszakapni a régi életét, és megértjük a vendéglátósok, szállodások elkeseredését, nyomásgyakorlását is. Ám különösen az elmúlt néhány nap adatai azt mutatják, hogy óvatosan, tervezetten kell haladni. A bértámogatásokat felgyorsítottuk, a vendéglátósok még februárban kézhez kapják a teljes összeget. A bajba jutott kisvállalkozásoknak ezen felül új hitelkonstrukcióval is segítünk. 10 millió forintos kölcsönt kaphatnak tíz évre kamatmentesen, hároméves törlesztési moratóriummal. 

Akár gyorsabb nyitás is jöhet a járványtól már védetteknek.   

A kormány február közepe és március eleje között egy online konzultáció formájában kéri ki az emberek véleményét a nyitás kérdéseiről. Orbán Viktor nem tartja ördögtől valónak, hogy a már védetteknek valamivel gyorsabb nyitást tegyenek lehetővé, de ez a konzultáció eredményén múlik.

Újraindítjuk a gazdaságot. 

Miután már érkezett vakcina, a védekezés átadta a helyét a gazdaság újraindításának. A gazdaság-újraindítási akcióterv első intézkedései már megtörténtek, ezt követően április elején meghozzuk azokat a döntéseket, amelyek elsősorban a felsőoktatás, kutatás-fejlesztés átalakításáról szólnak majd, 1500-2000 milliárd forint felhasználásával – vázolta fel a kormányfő. 

Július elején meghirdetjük azokat a nagy fejlesztéseket, amelyek a teljes magyar energiarendszer korszerűsítéséről, a zöldgazdaság, a körforgásos gazdaság kiépítéséről, valamint egy teljesen új agrár- és vidékfejlesztési program elindításáról szólnak.

 

Forrás, kiemelt kép: kormany.hu

MEGOSZTÁS