A hazai és a külhoni nemzeti értékek, hungarikumok népszerűsítésének támogatására; települési, tájegységi értéktárak létrehozásának segítésére; valamint a Kárpát-medencei hagyományos öltözet-kultúra továbbörökítésére megjelent az idei évi hungarikum pályázat 930 millió Ft keretösszeggel. Mindhárom célterületnél működési támogatásnak nem minősülő, egyszeri, vissza nem térítendő támogatás igényelhető. 

A most megnyíló pályázat 900 millió forint keretet határoz meg az I. célterületen hazai és külhoni pályázóknak nyomtatott és elektronikus kiadványok, filmek készítésére, bemutatóterek kialakítására, rendezvények megvalósítására. A pályázaton 1 és 4 millió forint közötti összeg nyerhető el.

A Kassai-féle lovasíjászmódszer 2013 óta hungarikum. Kaszás Géza filmje a Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával készült.
-Hirdetés-

A II. célterületen az értéktár létrehozás és működtetés területén tapasztalattal bíró szervezetek 500 ezer forinttól 1,5 millió forintig terjedő támogatást nyerhetnek el, amennyiben a pályázati projekt keretében értéktárat még nem működtető partner szervezet számára át szeretnék adni tapasztalataikat. Értéktár létrehozásával és működtetésével, nemzeti értékek gyűjtésével, megismertetésével és népszerűsítésével, valamint az értékgyűjtés módszertanával kapcsolatban. A pályázati projekt keretében a partner szervezetnek nemzeti értékeket kell felvennie a létrehozásra kerülő értéktárba. A célterületen 15 millió Ft keretösszeg áll rendelkezésre.

A Hagyomány a divatban – viselet másként célterületet ötödik alkalommal hirdeti meg az Agrárminisztérium, melyre 15 millió forint áll rendelkezésre. A pályázati konstrukció célja az, hogy a Kárpát-medence hagyományos öltözet-kultúrája, valamint népi kézműves értékeinek megőrzése, népszerűsítése, alkalmazása ünnepeink és hétköznapjaink részévé váljanak. A támogatás összege 250 ezer és 500 ezer forint között lehet.

Kalocsai népviselet, ami már 2013 óta hungarikum (Fotó: pinterest.com)
A hazai és a külhoni értékgyűjtés támogatására 2013 júliusa és 2020 decembere közötti időszakban kiírt 9 nyílt és egy meghívásos pályázat keretében összesen 2,769 milliárd forintot ítélt oda 1 456 magyarországi, illetve határon túli magyar nyertes pályázónak az agrártárca. 

A pályázati felületen 2021. február 2. 12.00 órától lehet a pályázati adatlapot elektronikusan kitölteni, illetve a mellékleteket feltölteni, de a pályázatok véglegesítésére, beküldésére csak 2021. március 1. 8.00 órától van lehetőség 2021. március 30. 23:59 percig. Amennyiben az igényelt támogatások összege a beadási (véglegesítési) határidő lejárta előtt eléri a célterület keretösszegének 150%-át, a támogató 2021. március 1. 9.00 óra után a pályázatot lezárhatja.

A pályázatokat csak a pályázati felületen kell benyújtani, papír alapon, postai úton nem. A pályázati felhívás letölthető innen, a páyázati felület a palyazat.hungarikum.hu oldalon érhető el.

Forrás, kiemelt kép: hungarikum.hu

MEGOSZTÁS