Maglódi Tamara, a Kiskőrösi Bem József Általános Iskola 8.a osztályos tanulója három éve jár emelt angol tagozatra. Az elmúlt években több járási és tankerületi versenyen is részt vett, melyeken mindig dobogós helyen végzett.

A 14 éves kiskőrösi származású Tamarával nyelvtanulásról, a versenyekre való felkészülésről, és továbbtanulásról is beszélgettünk. 

-Hirdetés-

 

Hány éve tanulsz angolul?

Általános iskolás koromban kezdtem el angolul tanulni, tehát már nyolc éve. 5. osztályos korom óta pedig emelt angol tagozatra járok, magántanár segítségét még sosem kértem.

Hetente hány angolórátok van?

Nem minden nap van angolóránk, viszont van olyan nap, amikor akár két óránk is van. Tehát heti több mint öt angolóránk van, mely az emelt angolnak tudható be.

Mikor és kinek a hatására kezdtél el versenyezni?

Az angoltanárom, Jaksa Mónika néni javaslatára kezdtem el versenyezni. Ő volt az, aki fantáziát látott bennem. Aztán később már volt olyan verseny is, amire magamtól jelentkeztem.

Hogyan kell elképzelni ezeket a nyelvi vers- és prózamondó versenyeket?

Ezeket a versenyeket korosztályoknak hirdetik meg, majd a zsűri elé kiállva szavaljuk el angol nyelven a választott verset. Gyakorlatilag ugyanúgy kell elképzelni, mint egy vers, vagy prózamondó versenyt, csak idegen nyelven.

Milyen versenyeken vettél eddig részt, illetve milyen eredményeket láthatunk itt az okleveleken?

2018-ban vettem részt először járási angol nyelvi versenyen, ahonnan továbbjutottam a tankerületi versenyre is.  Sajnálom, hogy a 2020-as évben több verseny is elmaradt. Szívesen részt vettem volna azokon is.

Mennyire jelentenek nagy kihívást számodra ezek a versenyek? Mennyit szoktál készülni egy-egy alkalomra?

Többnyire csak a nyelvtani szabályokat nézem át ilyenkor, illetve gyakorolok egy kicsit. Ennyi az egész.

Elért eredményeidet a szorgalmadnak köszönheted, vagy ez inkább egyfajta tehetség?

Elsősorban az érdeklődésemnek köszönhető. Szabadidőmben is gyakran szoktam angol nyelvű tartalmakat olvasni, hallgatni. Nagyon sűrűn nézek filmeket, általában angol nyelven, illetve olvasok angolul is az interneten.

A versenyeredményeken túl gondolkodtál már azon, hogy magasabb szintre emeld nyelvtudásodat?

Az emelt angolos csoportunk május végén fog alapfokú nyelvvizsgát tenni. Ez az osztályunkból 17 embert érint. Emellett jelenleg a középfokú angol nyelvvizsgára is készülök angoltanárommal, Jaksa Mónikával, melyet május elején szeretnék megpróbálni. A középfokú nyelvvizsgára külön készülök Mónika nénivel, akivel elsősorban olyan feladatokat gyakorlunk, melyek a nyelvvizsgán is típusfeladatok, mint: a szövegértés, fordítás, de van hallgatás is.

Más nyelvterületen is rendelkezel hasonló ambíciókkal?

Japánul is szoktam filmeket nézni. Japán nyelven, angol felirattal.

Mivel foglalkozol szabadidődben?

Hat éve zongorázok, illetve ahogy említettem már, gyakran nézek sorozatokat, filmeket angolul.

Milyen praktikus tanácsokat ajánlanál azoknak, akik legalább középszinten szeretnének megtanulni angolul?

Nekem nagyon sokat segített az, hogy rengeteg angol nyelvű videót néztem. Napi szinten nagyon sok angol zenét is hallgatok, ami szintén jól fejleszti a tudásomat. Alkalmazásokat, programokat azonban nem használok. Nyáron többször is volt alkalmam idegen nyelven beszélgetni külföldiekkel, illetve a barátaimmal is gyakran chatelek angolul.

Február 19-ig kell jelentkeznetek valamely középfokú oktatási intézménybe. Melyik iskolában tanulsz majd tovább?

A kecskeméti Katona József Gimnáziumba jelentkeztem, mert ott van kiemelkedő kéttannyelvű oktatás. Terveim között szerepel, hogy több idegen nyelven tudjak beszélni.

MEGOSZTÁS