A karóra, főleg a férfidivat szempontjából azért is bonyolult kérdés, mert a külcsín és a belbecs összhangja gyakorta jóval magasabb árcímkével jár – legalábbis a közhiedelem szerint.

A férfiaknak annyiban van egyszerűbb dolguk, hogy az ízlést formálni szándékozó divathullámok azért mégiscsak lassabban váltakoznak, mint a hölgyek esetében.

-Hirdetés-

Jelen cikkünkkel segíteni szeretnénk a karóra vásárlás előtt álló férfiaknak, illetve mindenkinek, aki egy férfi számára szeretne órát vásárolni. Ezért áttekintjük a piacon fellelhető, vásárlásra feltétlen érdemes márkákat. A bemutatás során szándékosan kerüljük az okosórákat, mert azok teljesen más kategóriát képviselnek.

Miként találjuk meg az ideális férfi karórát?

 A “tökéletes” karóra attól is függ, hogy milyen stílust helyez előnyben: egy férfi karóra lehet elegáns, vagy akár sportosabb stílusú is.

Amióta nincs feltétlen szükségünk arra, hogy órát hordjunk magunknál, hiszen a telefonunk mindig képes pontos időt szolgáltatni számunkra, azóta a karóra ténylegesen egy divatkiegészítő és státusz szimbólum szerepét tölti be.

Nagyon érdekes, hogy az okostelefonok és okosórák megjelenésével egyáltalán nem csökkentek a hagyományos karórák jelentőségei. Még mindig ugyan úgy szeretik őket, mint eddig. Jelen esetben a divatos/elegáns és sportos órákat szeretnénk jellemezni kategória szerint.

Ha olcsón akarunk minőséget, arra is van lehetőség.

Számunkra az olcsó kategória abszolút nyertese a MEGIR nevezetű márka képviselete, hiszen nevetségesen alacsony áron árulnak nagyon divatos és jó minőségű karórákat, több stílusban, ingyenes szállítással, akár többéves garanciával.

Aki olcsón keres megbízható karórát, az mindenképpen meg szeretné nézni a termékeiket. Ez az márka azért különleges, mert ilyen áron nem szoktak olyan minőséget adni, mint ahogy a MEGIR-nél teszik.

Termékeiket mind bőr és mind acélszíjjal árulják, az óratesztek kialakítása masszív, az üveg nem karcolódik. Általában csak cseppállóak.

A Casio töretlenül hódít.

Az olcsó kategória másik képviseleté a CASIO kapja, habár az egyes termékeik, mint például a G-SHOCK vagy az EDIFICE termékcsaládok már alulról súrolják a közepes árkategóriát.

A CASIO egy régi márka, szinte mindenki ismeri. Valahol zseniális a gyártóval kapcsolatban, hogy több klasszikus modellt gyártanak az eredeti formában 20-30 éve változatlanul, típustól függően.

A stílusuk túlnyomóan a sportos/vintage és ezért jó kontraszt a MEGIR elegáns buisness órái számára. A G-SHOCK-ra annyiban térnénk ki, hogy az a CASIO egyik prémium kategóriájának számít, ami az árán is érzékelhető.

Jobb minőséget kapunk közepes áron.

A G-SHOCK-ra nem térnénk ki ismét, pedig ide tartozik, sőt néhány modellje a felső kategóriába esik, a CASIO EDIFICE-ről viszont még nem ejtettünk szót.

Ez a termékcsalád sportos, de ezen felül félig az okosórák kategóriába is tartozik, hiszen Bluetooth kapcsolattal szinkronizálja a magát telefonunkkal. Ezzel a módszerrel kéri le a pontos idő adatokat, továbbá az általános sportóráknál ismert beállításokat (pl. ébresztőóra, világidő váltás stb.) is applikáción keresztül tehetjük meg.

Ha például Ön is azok közé tartozik, akik mostanában többet bicikliznek, akkor érdemes egy erre alkalmas, sportos férfi karórát választania.

A SEIKO az egyik olyan márka a piacon, amely hasonlóan a G-SHOCK óráihoz több kategóriát is átível.

Náluk a spotos/elegáns jelleg a domináns, árkategóriáiban, modelltől függően közép és a felső kategóriákba sorolható.

Külön speciális tulajdonságuk, ami, habár nem akkora újdonság, viszont jellemző a márka több modelljére, hogy GPS helyadatok alapján kérik le az idővel kapcsolatos információkat.

Léteznek hibrid karórák is.

A középkategória másik nagy választottja a FOSSIL, akik az okosóráik és az analóg/okosóra hibridjeik mellett, a klasszikus óráik szempontjából kifejezetten az ízléses/elegáns stílust képviselik.

Tudjuk, hogy cikkünk bevezetésében leszögeztük, hogy jelenleg nem az okosórákra szeretnénk koncentrálni, de manapság azért a gyártók igyekeznek minél modernebbé tenni az óráikat és így rengeteg típus okos/klasszikus hibriddé vált gyártótól függetlenül az elmúlt években.

A FOSSIL speciel kiválóan integrálja az okos funkciókat a klasszikus formatervezésbe és a legtöbb esetben nem arról van szó, hogy a nagy telefongyártók okosóráinak megoldásait koppintanák. Ezen eredetiség szempontjából a FOSSIL termékei elsősosztályúnak mondhatók, de ugyan ez elmondható a klasszikus termékeikről is.

Csúcskategória 2021-ben.

Próbáltunk olyan órát találni a felső kategóriában a Rolexen és a Cartier-en kívül, ami valamiért kitűnik a sorból. Számunkra a HUBLOT márka képviselete, stílusa és design-ja volt a nyerő.

A választás szempontja itt semmi egyéb nem volt, mint az, hogy tetszik és hordanánk őket. Igaz, ami igaz. Ennek töredékéből is lehet vásárolni manapság kiváló órákat.

De a HUBLOT legalább valami különlegeset alkot néhány modell minimalista és nagyon elegáns formatervezésével, egyéb modelljeik pedig a bizonyos értelemben steam punk stílusban készülnek, azaz az óratesten keresztül lehet látni az órák mechanikáját, de nagyon különlegesek egyes modellek díszítését megvalósító geometriai mintázatok is. Egyszerűen imádjuk.

Írta, kiemelt kép: Galambos Dániel

MEGOSZTÁS