A Magyar Családtörténet-kutató Egyesület (MACSE) szervezésében egy önállóan működő családkutató csoport alakult újjá Bács-Kiskun megyében. A csoport célja, hogy összefogja a megyében élő, a családtörténeti kutatás iránt érdeklődő személyeket.

A helyi családkutató csoport a működését – a járványhelyzet miatt – egyelőre az internet segítségével, videó-találkozó formájában kezdte meg. Az alakuló ülésen Reicher Péter, a MACSE elnöke bemutatta az érdeklődőknek az egyesület tevékenységét, majd ezt követően a résztvevők is bemutatkoztak. Az alapítók között van, aki több, mint  9000 névvel rendelkezik. Már az alakuló ülésen képviselve volt a 30 év körüli korosztály, ami eddig nem volt jellemző a családfakutatók között.

-Hirdetés-

A helyi csoportot a MACSE több fronton tervezi segíteni: oktatással, módszertani útmutatókkal, gyakorlati segédanyagokkal, szakmai előadásokkal. A MACSE fontosnak tartja a közvetlen emberi kapcsolatokat, mind a személyes képzéseket, mind a közös rendezvényeket.

Hangsúlyozandó, hogy a családkutatás egy olyan hobbi, ami szilárdan megalapozza az azt művelők identitástudatát, közelíti egymáshoz a családok generációit, és remekül segíti a közös érdeklődésen alapuló közösségek formálódását.

Természetesen, amint – a járvány megfékezése után – lehetőség lesz a rendszeres, személyes találkozásra, a csoport a fizikai valóságban is összejön. A frissen alakult helyi csoport a továbbiakban is várja mindazok jelentkezését, akik a térségben élnek, és érdeklődnek a családkutatás iránt. A csatlakozás nem igényel MACSE tagságot.

A Magyar Családtörténet-kutató Egyesület (MACSE) Magyarország családfakutatóit tömörítő szervezete 2011-ben alakult. Célja a történelmi Magyarországhoz köthető és/vagy magyar származástudattal rendelkező, családtörténettel foglalkozó személyek szervezetbe tömörítése, családfa-kutatási tevékenységük támogatása.
A tagság létszáma meghaladta az 1500-at. Az egyesület családfakutatást segítő adatbázisai 30 millió nevet (6 millió adatsort) tartalmaznak. Az adatbázis hozzásegíti a magyar gyökereit kutatni szándékozókat, hogy online kutatással megtalálják a felmenőiket, hozzátartozóikat, határon innen és határon túl.

A helyi csoport szervezőjének elérhetősége:
Végső István:  +36 30 8576077; istvan.vegso@gmail.com

További információ:
Rajeczky Zsuzsanna
Egyesületi koordinátor
Magyar Családtörténet-kutató Egyesület

  • Tel.:+36 70 334 4474
  • E-mail: macse.koordinator@gmail.com

Forrás: Magyar Családtörténet-kutató Egyesület

MEGOSZTÁS