Soltvadkert központjában elhelyezkedő Hősök terének a kialakulása és fejlődés szépen nyomon követhető a település újratelepítésétől kezdve.

Légrády Andor összeállítása a Vadkerti újságból és a Helytörténeti Gyűjtemény fotótárából válogatva. 

-Hirdetés-

Vadkert az 1740-es évektől kezdett ismételten benépesülni, a báró Orczy család jóvoltából. 

Az 1787-es I. katonai felmérés térképén is szépen kivehető, hogy az akkori nagy vendéglő mögött lévő üres placcot házak veszik körül.

Első elnevezése Orczy tér volt. Később piactérként is emlegették, mivel ott tartották a heti vásárokat, valamint a piacot.

1915 Orczy tér 

Az 1900-as évek elején a mélyfekvésű piacteret feltöltötték. A piacot megszüntették, helyét parkosították.

1928 Nagyvendéglő

1930-ban kőborítást kapott a két főutca, a Kossuth utca és a Szentháromság utca.

1931. május 31-én a téren avatták fel az I. világháborús emlékművet, a hős magyar katonát ábrázoló szobrot. Talapzatán a Nagy Háborúban elesett soltvadkerti hősök neve olvasható. Az avatáson részt vett Ferenc József főherceg is. Innentől a neve Hősök tere.

1932 Szövetkezeti ház

A Hősök tere adott helyet a bevonuló regruták búcsúztatásának is az 1940-es évek elején. A bevonulás előtti vasárnap tartották búcsúztatásukat. Ez abból állt, hogy a bevonuló fiatalok ünneplőben jelentek meg, majd levente oktatójuk, valamint a községi vezetőség egy tagja beszédet mondott. Ezt követően az Orczy (Mátyás király) utca sarkától vonultak a Hősök terére a mai Szentháromság utca felőli oldalon.

1933 Hősök tere,jobbra a Nagyvendéglő

A tér mellett egyetlen középület volt, a Nagyvendéglő. 1950-1992 között művelődési ház, majd 1992-2000 között a Zick-Zack diszkó üzemelt a helyén. Jelenleg a Gyöngyház Kulturális Központ és Könyvtár működik ott. A többi épület módosabb polgárok éltek, az ő házaik álltak ott. 

1938 Hősök tere

A Szentháromság utca elején mind a mai napig meg van az emeletes ház, melynek földszintjén a Hangya Szövetkezet volt. Most butik, Gyros büfé, konditerem van a földszinten. Az emeleten lakások.

Font Jakab háza, ma a Nagy-Pál István Helytörténeti Gyűjtemény.

Első Dunavidéki Takarékpénzár helyén az Újvári szerelvénybolt és lakás van.

Hirsch Ferenc háza volt Szakács László tanár úr háza.

Szántó Imre háza ad helyet ma az Egyesített Szociális Intézménynek.

1939 Képeslap a Hősök terével

A báró Orczy (Mátyás király) utca elején volt Tabán Jenő kocsmája. Ma emeletes ház van helyén. A földszinten OTP, felül lakás.

Gyenizse Gyula és Gyenizse Lajos szárazkapus ikerháza helyén ma Fekete Ferencné lakása és az Ezerjó Gyógyszertár található.

Velük szemben a sarkon Rubinstein Dávid fakereskedő háza állt, most az Átrium üzletház van a helyén.

Azt követte Font János szárazkapus háza. Lebontották, most az Orczy utca bejárata van.

1941 Hősök tere

A Református Idősek Otthona épületegyüttes egyik szárnya a buszmegálló felé néz.

A Kossuth utcára nézett Kudron György lakóháza, melyben csizmadiaműhely, kerékpárüzlet és más üzletek is működtek. Jelenleg kínai butik üzemel benne.

A kínai üzlettel szemben a parkból megközelíthető a buszmegálló, mely a művelődési ház mellett található.

1960 Hősök tere, háttérben a művelődési ház

2005 első felében a négyezer négyzetméteres Hősök terét felújították. Továbbra is központi helyet foglal el a Hősök szobra. Mellette a helyén maradt az 1956-os kopjafa, melyet 1989-ben állítottak fel. Valamint a tér közepén helyet kapott egy szökőkút.

2007. március 15-én avatták fel az 1848-49-es emlékművet, melynek másik oldalán az aradi vértanúk portréit 2010. március 15-én helyezték el.

2007 augusztus 20-án került átadásra az ősi motívumokat ábrázoló emlékmű, mely a turulmadarat, a csodaszarvast és Nagy-Magyarországot ábrázolta. Jelenleg a turulmadár van meg, tetején a szentkorona másolatával.

2008 nyarán a német-magyar barátság tiszteletére emléktáblát állítottak fel magán kezdeményezésre, mely mellé egymásmásba fonódó két hársfát ültettek.

Az igényesen kialakított Hősök tere az elmúlt években több nagyrendezvénynek is helyet adott. Évek óta itt rendezik meg a Szüreti Napokat, sőt olykor az adventi hétvégének is helyett adott. Két alkalommal az Országos Bormaratonnak is színtere volt.

 

Forrás:
Vadkerti Újság, 2001/8, XIII. évf., 13 p.
Vadkerti Újság, 2002/1, XIV. évf. 12 p.
Vadkerti Újság, 2005/4, XVII. évf., 7 p.
Helytörténeti Gyűjtemény fotótár

Írta és a képeket készítette: Légrády Andor 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (19 db kép)
MEGOSZTÁS