A Patachich Gábor borrend 27 éve viszi hírét Kecel legzamatosabb nedűinek. Ezzel együtt pedig nemcsak minőségi borok kapnak elismerést egyre szélesebb körben, hanem a helyi kulturális értékek is nagyobb közönséget kaphatnak a bor elkötelezett lovagjai által.

Megkeresésünkre a borrend nagymestere, Lehőcz József foglalta össze a mozgalom keceli jelenét és jövőjét.

Lehőcz József, a Patachich Gábor borrend nagymestere
Milyen tekintetben szolgálja a borrend Kecel városát és lakosságát, milyen eredményességgel? Hány tagot számlál a rend?
-Hirdetés-

A borrendnek 27 rendes tagja van, illeve 25 fő tiszteletbeli felavatott tagja. Elsődleges feladata a keceli bor jó hírének terjesztése, hirdetése. Ezzek kis keresztmetszetet mutatva vendégszeretetünkről, életünkről, termékeinkről. Eredményességét talán abban tudjuk lemérni, hogy egyre többen jelennek meg a hívásunkra, 2019-ben pl. 25 borrend képviselte magát a negyedszázados ünnepségünkön. Elismernek minket, és ragaszkodnak jelenlétünkhöz Somlótól-Szekszárdig, Tokajtól-Villányig.

Kapcsolódó cikk
Megtartották a bormustrát Kecelen
Megtartották a bormustrát Kecelen
Az áprilisra tervezett, de akkor a koronavírus járvány miatt elmaradt megmérettetést, a Városi Borversenyt július 10-én rendezte meg a Fürtös...
A 2020-as év hogyan érintette a borrendet, illetve hogyan próbálta áthidalni ezt az időszakot?

Embert próbáló, pontosabban borrendet próbáló év volt. Ennek ellenére igyekeztünk a nyár végén – a lazítást kihasználva – egy jó kis adhoc rendezvényre csábítani barátainkat a szüreti fesztivál keretén belül; nagyon jó eredménnyel. Sajnos azonban évközi rendevényeink foghíjasra sikeredtek.

Kapcsolódó cikk
Sokakat vonzott a Szüreti nap “light” programja Kecelen
Sokakat vonzott a Szüreti nap “light” programja Kecelen
Augusztus 29-én a Keceli Szüreti Nap a szokásostól eltérően zajlott. A vírushelyzet miatt érvényben lévő egészségügyi szabályok betartásával rövidebbre tervezett...
Milyen tervek és remények vannak 2021-re?

Reményeink azok mindig vannak, hisz’ az hal meg utoljára. Tervünk egy mindent felülmúló szüreti fesztivál megszervezése a Várossal és a Lovas Klubbal karöltve. Ezek egyelőre tervek, de reméljük nyárra csak rossz emlékként gondolunk majd a pandémia időszakára.

Milyen pályázatot nyert a borrend, és mi valósulhat meg általa? Milyen eredménnyel zárult a vezetőségi ülés?

A NonProfit szervezetek működési költségének segítésére kiírt NEA-s pályázaton sikerült 2.500.000 ft támogatást nyerni. Remélem hiánytalanul le tudjuk hívni, s kiválló célokra fordítani. Szeretnénk technikai hátterünket is fejleszteni informatikai gépek (laptop, tablet, nyomtató), hűtő, kávégép beszerzésével.

Ezen beruházások és tervek megvitatásához a Tóth házaspár adott otthonában egy nagyon kedves vendéglátást (pálinka és borkostoló kocsonyával, a nagyböjt előtti utolsó napon) a szűkített vezetőségnek, a törvény betartása mellett.

A keceli Patachich Gábor borrend tagjainak egy része

Ezúton szeretnék köszönetet mondani Benyák Ferencnek is, mivel a Városi Múzeumban új otthonra találtunk kiváló helyszíneként megbeszéléseinknek, vendéglátásaiknak, ereklyéinknek.

Vannak-e ezen kívül nagyobb változások kilátásban?

Talán a legnagyobb dolog, hogy fennmaradunk, fennmaradtunk, s van jövőképünk. A mai lehetőségek szűkös metszetében nagy eredménynek tartjuk ezt is.

2020-ban megtartott bormustra Kecelen

Írta: Csiszér Erika

MEGOSZTÁS