A járványhelyzet miatt ma reggel ülésezett a kormány, a döntésekről a 11 órai Kormányinfón adott tájékoztatást Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A miniszter elmondta, hogy a Kormány előzetesen a virológusokat, orvosprofesszorokat továbbá matematikusokat hallgatott meg. 

-Hirdetés-

Gulyás Gergely az elmúlt 3 napról az alábbi adatokat közölte: tegnapelőtt 130, tegnap 136-152 személy elhunyt, továbbá tegnapelőtt 2764, tegnapi napon 4211, illetve a mai napon 6278 új fertőzöttet regisztráltak és tegnapelőtt 581, tegnap 622 és a mai napon jelenleg 639 személy van lélegeztetőgépen.

Tehát látszik, hogy folyamatosan romlanak az adatok.

A vírus terjedése nő, a reprodukciós ráta az egyik legmagasabb az Európában.

Kiemelte, hogy a 3. hullámban újdonság, hogy már van vakcina, és az oltás is jól halad: rövid időn belül Magyarország az egyik legáltoltobb országok között lesz.

A szakemberek azt kérték a kormánytól, hogy csökkentsék radikálisan a személyes kontaktusok, találkozások lehetőségét.

Ezért a kormány szigorú korlátozásokat vezet be:

Oktatás: óvodákat és általános iskolákat április 7-ig bezárják. Középiskolákat és egyetemeket érintően változás nincs.

Az üzleteket március 8-tól március 22-ig bezárásra kötelezik. Kivétel ez alól csak az élelmiszerboltok, patikák, drogériák és a benzinkutak képeznek.

Mindennemű más szolgáltatás szünetel, csak magánegészségügyi szolgáltatások működhetnek. 

A miniszter kitért a szabadidős tevékenységekre is: a konditermek 2 hétre bezárnak, de a parkok és arborétumok továbbra is nyitva maradnak. Sporteseményeket csak zártkapus mérkőzések keretében tarthatnak meg. 

Gulyás Gergely kiemelte: a munkavégzés továbbra is lehetséges, viszont azt kéri a kormány a munkáltatóktól, hogy ahol van lehetőség otthoni munkavégzésre, ott biztosítsák. 

MEGOSZTÁS