Több mint száz éve ünnepeljük minden év március 8-án a nemzetközi nőnapot, mely a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja.

Akasztón e jeles nap alkalmából kézműves tulipánokkal kedveskedtek a település hölgyeinek. 

Akasztón kézzel készített tulipánokkal kedveskednek a Faluház dolgozói a hölgyeknek

nemzetközi nőnap a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja, amelyet 1917 óta (Magyarországon 1948 óta) minden év március 8-án tartanak. A nemzetközi nőnapot az ENSZ is a világnapok közt tartja számon. A nőnap eredetileg a mai virágos, kedveskedős megemlékezéssel szemben munkásmozgalmi eredetű, harcos, a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos demonstratív nap volt.

A nemzetközi nőnap létrehozói szerint az egyszerű, de mégis történelmet alakító nők napja, ami a nők évszázados küzdelmét eleveníti fel, melyet az egyenlő jogokért és lehetőségekért vívtak.

Magyarország a nőnapi felhíváshoz először 1913-ban csatlakozott, amikor az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat osztott. A következő évben, 1914-ben már országszerte rendezvényeket szerveztek. A Rákosi-korszakban a nőnap ünneplése kötelezővé vált, és az eredetileg különböző időpontokban rendezett nőnapot 1948-tól szovjet mintára március 8-án tartották meg.

A rendszerváltás után a nőnap Magyarországon is elvesztette eredeti munkásmozgalmi hangulatát, helyette a virágajándékozás dominál.

„Itt a Faluházban folyamatosan azon gondolkodunk, hogy ebben a helyzetben, mivel tudnánk kedveskedni az itt élőknek. Minden ünnep alkalmával készülünk valamivel a lakosság számára. Következő ilyen ünnepünk a Húsvét lesz, majd pedig a Költészet napja. Tavaly ilyenkor maszkokat varrtunk, eddig összesen 1400 darabot, szintén a lakosság részére. Így jött ez az ötlet is, hogy nőnap alkalmából kézművesvirágokkal kedveskedjünk a hölgyeknek. Több mint 200 virágot készítettünk el munkatársaimmal: Kisléghy Györgyné Ágival és Balázs Lászlóné Ildikóval. Ez a kis projekt több napos munkát ölelt fel, de nagyon élveztük, szeretettel végeztük. Tavasztündér kereső játékunk is ma indult volna, azonban a pandémiás helyzet miatt előreláthatólag két héttel későbbre tesszük át ezt az időpontot” – nyilatkozta hírportálunknak Csehi Zoltánné, művelődésszervező, igazgató.  

Balázs Lászlóné Ildikó, Kisléghy Györgyné Ági, Csehi Zoltánné Márti
-Hirdetés-
MEGOSZTÁS