Július elsejétől hazánkban is életbe lép az uniós szabály, melynek értelmében betiltják az egyszer használatos műanyag eszközök forgalmazását és használatát. Így ha a koronavírus-járvány engedi, a nyári szezontól nem lesznek megvásárolhatók mások mellett a műanyag evőeszközök, fültisztítók, lufipálcák és italkeverők sem. A cél a környezetszennyezés minél hatékonyabb visszaszorítása, még akkor is, ha ez egyesek szerint a higiénia rovására mehet. A betiltás okáról és annak előnyeiről Greksa Lászlóné Szilvia, lelkes homokmégyi környezetvédő aktivista mesélt.

-Hirdetés-

Bár olcsó és praktikus megoldás a műanyag, vitathatatlan, hogy jelentősen károsítja a környezetet. Ennek ellenére a második világháború óta tart hódító útja. A tömegesen gyártott műanyagok jelen vannak a háztartásokban: a járművekben, az egészségügyben, az elektronikában, a hadiiparban, az űrkutatásban, életünk szinte minden fontos területén.

Mégis, július elsejétől új időszámítás kezdődik a műanyagok elleni harcban, ugyanis megváltozik a hulladékgazdálkodás szabályozása az Európai Unióban, és hazánkban is életbe lép az ezzel kapcsolatos új kormányrendelet.
Ennek értelmében kivonják a forgalomból a műanyag fültisztítókat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket, még a léggömbpálcikákat is, hogy csak egy szuszra felsoroljuk a leginkább ismert „egyszerhasználatosokat.”
A rendelet célja elsősorban az egyszer használatos műanyag tárgyakból származó hulladék megelőzése és csökkentése.

Greksa Lászlóné Szilvia, homokmégyi lelkes környezetvédelmi aktivista elmondása szerint a felsoroltak a legrosszabb fajta műanyagok.
 „5-10 percig használjuk, majd sajnos általában a természetben kötnek ki ezek a tárgyak. Jobb esetben a kukába dobják az emberek, de gyakran még onnan is a természetbe kerül. Akár egy zacskóról, akár egy pohárról legyen szó, mind-mind ki lehet váltani környezetkímélő, alternatív anyagokkal”– hangsúlyozta az aktivista.

A magyar jogszabály – túlteljesítve az uniós előírást – kiterjed az egyéb műanyagokra, például italtartó poharakra és a műanyag zacskók használatának korlátozására is.
A rendelet értelmében a tiltólistán szereplő termékeket kizárólag fenntartható anyagokból lehet majd készíteni és forgalmazni.

A négy hónap múlva bekövetkező változás lekövetésénél némi könnyebbséget jelent, hogy számos műanyag árucikknek létezik természetes anyagból készült megfelelője.

Greksa Lászlóné Szilvia ezeket felsorolta:

„Papírral, többször használatos műanyaggal, fémmel, porcelánnal, üveggel, bármivel ki lehet váltani az egyszer használatos környezetszennyező műanyagot.”
Mint elhangzott, július 1-től a rendelet hatálya kiterjed a hungarocellből készült ételtároló edényekre, például dobozokra és azok fedelére, az italtárolókra, beleértve azok kupakját, vagy fedelét, illetve az egyszer használatos műanyag poharakra.  

Azoknál a termékeknél, amelyeknél még nem állnak rendelkezésre megfelelő alternatívák, a hangsúly elsősorban a használatuk korlátozásán lesz – tudtuk meg Greksa Lászlóné Szilvia környezetvédelmi aktivistától.

Forrás: bacskiskun.hu 
Kiemelt kép: illusztráció 

MEGOSZTÁS