A helyi termékek népszerűsítése céljából a Keceli Hírekben minden hónapban bemutatnak egy-egy vállalkozást.

Hunyadiné Miklai Mária és férje vállalkozása kitűnő példája a fokozatos és céltudatos előrehaladásnak. 

Hunyadiné Miklai Marcsi és férje, Hunyadi László mögött igen sokrétű mezőgazdasági tevékenységgel egybeszőtt év áll. A házaspár 2001-ben kezdte meg őstermelői tevékenységét. Kezdetben még mindketten a munkaerőpiac egyéb szféráiban dolgoztak: Marcsi 10 évig tanított általános és szakközépiskolában, míg László szakácsként munkálkodott, majd 2012-től kezdődően, immáron főállásban sertéstenyésztésbe kezdtek, s létrehozták húsfeldolgozójukat. Marcsi elismerő szavai szerint, mivel férje eredeti szakmája szakács, így nem állt tőle távol a húsok világa, ízesítése, azonban a hentes szakmába bele kellett tanulnia, mely sok erőt és kitartást követelt meg tőle.

-Hirdetés-

Elmondták, hogy a feldolgozásra kerülő sertés haszonállatok jelentős része saját tenyésztésű, így a neveléstől a takarmányozáson keresztül a vágásig minden folyamatot ellenőrizni tudnak. Fontosnak tartják a túlzott állatgyógyászati készítmények, antibiotikumok, gyógyszerek mellőzését, szem előtt tartják a hagyományos tartási technológiák, takarmányozási módszerek követését, s a húsfeldolgozás során sem használnak adalékanyagot és tartósítószert.

A 15 féle, sertéshúsból előállított termékeiket a keceli piacon és Budapesten árusítják, illetve falusi vendégasztal-szolgáltatás keretében házhozszállítással is szert lehet tenni portékáikra.

A házaspár a folyamatos fejlődés iránti vágy, valamint az újdonságra való törekvés jegyében több lábon áll. Marcsi idegenforgalmi közgazdász és idegenvezető képesítéssel is rendelkezik, így utat engedett álmainak, és 2013-ban létrehozták a Pap Tanya vendégházat a Kecel külterületén található nagyszülői, szülői ingatlan teljeskörű infrastrukturális felújításával. Ennek köszönhetően a turisztikai tevékenység keretében is lehetőségük van a saját előállítású hústermékek kóstoltatására. A vendégház az átutazó és a Kecelen hosszabban időző látogatók számára egész évben elérhető, valamint a gyermekek iránti szakmai elköteleződés, a nevelés és edukáció jegyében nyaranta ifjúsági nyári táborok szervezését is felvállalták.  Ezen alkalmakkor a kisebb lurkók felügyeletében jelentős feladatot láttak el a helyi óvó- és dajkanénik. A napközis táborok során a gyermekek játékos körülmények között bepillantást nyerhetnek a hagyományos gazdálkodási módok ismereteibe, továbbá lekvárfőzésekben, befőzésben, savanyúságkészítésében vehetnek részt, és még a kenyérsütés csínját-bínját is elleshetik.

A jelenlegi járványügyi helyzetből adódóan vendégházuk átmenetileg nem üzemel, azonban Marcsi és férje a megvalósításra váró ötletekből nyerik újra és újra lelkesedésüket, így a pandémia elmúltával innovatív elképzeléseik kivitelezésébe kezdenek majd mind a húsfeldolgozás, mind a turisztikai tevékenységet illetően.

 

Írta: Szőke Judit
Kiemelt kép: illusztráció 

MEGOSZTÁS