Az ellátásbiztonság érdekében az energia- és közműszolgáltatóknak a járvány alatt is el kell végezniük egyes feladatokat a felhasználók ingatlanjaiban. Ezért a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a fogyasztók türelmét és együttműködését kéri.

A MEKH keddi közleményében hangsúlyozta: az energia- és közműszolgáltatók továbbra is alapos megfontolás után, az egészségvédelmi szabályokra maximális tekintettel ütemezik a fogyasztók ingatlanjában elvégzendő, személyes találkozással járó, kötelező helyszíni munkákat. A szolgáltatók munkatársai mindent megtesznek azért, hogy a fogyasztók ingatlanjába csak a legszükségesebb esetekben lépjenek be, és ott a legrövidebb ideig tartózkodjanak.

A mérőórák éves leolvasását vagy bizonyos kötelező, az ellátásbiztonság érdekében szükséges műszaki beavatkozásokat ugyanakkor nem lehet elhalasztani – hívta fel a figyelmet a hivatal.

-Hirdetés-

A szolgáltatók a jelen helyzetben is jogosultak a fogyasztásmérőt leolvasni, a mérőhelyet ellenőrizni és az ellátásbiztonság érdekében halaszthatatlan helyszíni munkálatokat elvégezni. A felhasználóknak együttműködési kötelezettségük van, biztosítaniuk kell a fogyasztásmérőhöz való hozzáférést, az ingatlanjukon elhelyezkedő munkaterület megközelítését.

A szolgáltató vagy megbízottja a felhasználási helyet – az előre nem bejelentendő ellenőrzések kivételével – egy előre egyeztetett időpontban keresi fel. A mérőcserék vagy egyéb műszaki munkálatok időpontjáról levélben értesítik a felhasználót, az éves leolvasások időszaka a számlákon van feltüntetve. A szolgáltató munkatársának, megbízottjának igazolvánnyal vagy megbízó levéllel kell igazolnia magát.
Ha a felhasználó nem bízik a bemutatott dokumentumban, felhívhatja a szolgáltatót ellenőrzés céljából.

Ha a felhasználó nincs otthon, a szolgáltató munkatársa értesítést hagy a saját vagy a szolgáltató elérhetőségeivel. Így a fogyasztónak lehetősége van új időpontot egyeztetni.
Az éves leolvasás elmaradása esetén a szolgáltatók jogosulttá válnak becsült elszámoló számla kiállítására, amely az előző időszak fogyasztási mennyiségén alapul.
A www.mvmnext.hu oldalon, vagy az MVM Next Áramapp segítségével is van lehetőség a mérőállás diktálására

A legtöbb szolgáltató lehetőséget biztosít arra, hogy a személyes leolvasás helyett a felhasználó maga jelentse be éves mérőállását. Ennek általában a feltétele, hogy a mérőállásról jó minőségű fénykép készüljön, amit a fogyasztó a megadott weboldalon vagy applikáción keresztül juttat el a szolgáltatóhoz. A számlán lévő és az applikáción vagy az online ügyfélszolgálaton jelzett leolvasási időszakban – jelezte közleményében a MEKH.

Az e-on applikációjában fényképes mérőállás leolvasásra is lehetőségünk van

A MEKH arra kéri a fogyasztókat, hogy segítsék a szolgáltatók munkatársait feladatuk ellátásában, és a helyszíni ellenőrzés, leolvasás vagy munkavégzés során figyeljenek a következőkre:

  1. Tartsunk be minden egészségvédelmi előírást. Ne csak a szolgáltató munkatársán, rajtunk is legyen maszk. Tartsuk a megfelelő távolságot és szellőztessünk, esetleg fertőtlenítsünk a szolgáltató képviselőjének távozása után.
  2. Fontos, hogy a szolgáltató munkatársa (vagy az általa megbízott szakember) bemutassa igazolványát vagy megbízó levelét.
  3. Miután a leolvasó ellenőrzi a fogyasztási hely adatait, fényképeket készít a fogyasztásmérő állásáról. Ezek a feladatok csak néhány percet vesznek igénybe, fontos azonban, hogy a védekezési előírásokat ekkor is tartsuk be!
  4. Regisztráljunk a szolgáltatónk online ügyfélszolgálatán vagy applikációján, ellenőrizzük az éves leolvasás várható idejét, és ha van rá lehetőségünk, használjuk a fényképes bejelentést.
A www.kiskunviz.hu oldalon is van lehetőség a vízmérőállás bejelentésére

 

Forrás: MTI, MEKH
Kiemelt kép: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

MEGOSZTÁS