1999-ben alakult az Együtt A Daganatos Gyermekekért Alapítvány, amelyet személyes érintettség révén hozott létre Takácsné Stalter Judit. Elmondása szerint látták a kórházak hiányosságait, hogy milyen feltételek szükségesek ahhoz, hogy a gyermekeknek jobb legyen az életminőségük. Mivel közeledik az adóbevallás időszaka, így az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány is várja a felajánlott adók 1 százalékát.

A szervezet működéséről, tevékenységéről az alapítvány elnökével, Takácsné Stalter Judittal beszélgettünk.

Mire fordítja az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány a felajánlott 1 százalékokat?

Az Alapítvány 22 éves munkája alatt közel 2 milliárdos támogatásból tudtunk egy eszközparkot kialakítani a Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikáján, ahol a daganatos gyermekek 53 százalékát kezelik. Mivel a legtöbb gyermek ide érkezik, így itt tudnak az általunk is finanszírozott gépek a leghatékonyabban működni. Ezek nagy hiányokat pótolnak és rendkívüli módon segítik a gyógyulást.

Az alapítvány eszközpark-fejlesztésben is részt vesz
-Hirdetés-

Budapesten van több mama-lakásunk is, ahol a vidéki szülőket tudjuk elszállásolni, hiszen a vidékről érkező gyerekek sokszor hetekig vannak a kórházban. Ha nincs családtag, vagy barát, aki Budapesten lakik, akkor bizony ez nagy gond és kiadás a szülőknek. Ezek a lakások közvetlenül a klinika mellett helyezkednek el, nagyon komfortosak és az édesanyák tudnak ott pihenni, hogy másnap újult erővel a gyermekük mellett tudjanak lenni.

Komfortos mama-lakásokban tudnak pihenni az édesanyák

Vannak betegszállító autóink is, amivel a kórházból visszük haza a gyerekeket, illetve otthonról segítünk nekik a kórházba való eljutásban is. Ezt a tevékenységünket is teljes egészében támogatásból működtetjük.

A betegszállítási tevékenységet támogatásból működtetik

Kiskőrösön immáron 12. éve működik a rehabilitációs házunk, ami egyedülálló ezen a területen. Családok tudnak eljönni hozzánk, ahol együtt tudnak lenni, hiszen látjuk, hogy a hosszú kórházi kezelések megtépázzák a családok összetartását. Emiatt sok válás van, mivel nincsenek közös élmények. Ezzel próbáljuk meg kárpótolni, illetve közös élményekhez juttatni a családokat. Van egy kis medencénk is, ami szintén egyedülálló: vízi terápiát nyújtunk az ide érkező gyerekeknek, hiszen sokszor ortopéd műtéten átesett gyerekekről beszélünk. A vízben a mozgásokat könnyebben, hatékonyabban tudják elvégezni. Erre külön kidolgoztunk egy programot is, amit Játékos tornaórákra kereszteltünk el: Gyógytornászunk mind a klinikán, mind a rehabilitációs tornatermünkben végzi el a fejlesztést a gyermekekkel.

A kiskőrösi rehabilitációs ház

Az elmúlt évben nem, de a korábbi években mindig megtartottuk a bajnokok versenyét Kiskőrösön. Ez egy országos rendezvény, amihez nagyon sok támogatást kaptunk Kiskőrös városától, Domonyi László polgármestertől, a gimnáziumtól és a sportegyesületektől. 70 kisgyermek jött el az ország különböző részeiből. A kezdeményezéshez csatlakoztak országosan ismert sportolók is, akik segítették a programot, továbbá a díjakat is ők adták át: például Polgár Judit tartott közös sakkozást a gyerekekkel.

Nagyon sikeres rendezvényről beszélünk, amiről az országos média is beszámolt. Bízunk benne, hogy ősszel újra meg tudjuk majd tartani. A kiskőrösi rehabilitációs házba az ország minden részéből jönnek családok, megmutatjuk nekik a várost, a kiállításokat és a környéket, mindig nagyon jó érzéssel mennek el és bízom benne, hogy ezáltal tovább viszik Kiskőrös jó hírét is.

Tehát sokrétű a feladatunk, de mindig pontosan publikáljuk, hogy mire fordítjuk a bevételeinket. Az alapítványunk működése átlátható, ami nagyban hozzájárul ahhoz is, hogy nagy számban ajánlják fel az adó 1 százalékát. Aki megadja a nevét és elérhetőségét, akkor a listák alapján mindig meg is szoktuk köszönni a felajánlásokat. Ezek a felajánlások nagyon-nagyon sokat jelentenek nekünk.

Ezúton is köszönök minden támogatást, amellyel a daganatos gyermekek gyógyulását segítik!

Az idén is lehetőség van arra, hogy rendelkezzen az összevont adóalap után befizetett személyi jövedelemadója 1+1%-áról. Ezt legkésőbb 2021. május 20-áig az szja-bevallástól függetlenül is megteheti.

Képek: Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány honlapja

MEGOSZTÁS