Az akasztói út mentén található kiskőrösi repülőtérről bizonyára sokan nem tudják még, hogy ott egy időjárásjelző állomás is működik. A szerkezet online módon folyamatosan frissítve szolgáltat friss adatokat a világhálóra. Az idokep.hu internetes oldalhoz eljuttatott adatokat mobiltelefonjainkon is láthatjuk.

Az időjárásjelző állomásról a repülőteret üzemeltető Sólyom Repülő Egyesület elnöke Szabó József adott tájékoztatást. Elmondta, hogy 2000-ben megkereste az egyesületet a idokep.hu, hogy lehetne pályázatot benyújtani hozzájuk meteorológiai állomás letelepítésére. Mivel a repülőtér IV-es besorolású, ezért számukra kötelező volt szélmérőt üzemeltetni, ami az országos hálózatba adatokat szolgáltat, így éltek a pályázati lehetőséggel. Ezt követően megtörtént a berendezések letelepítése, melynek üzemeltetési költségeit vállalta magára az egyesület. Az időjárásjelző állomás szelet, csapadékot, hőmérsékletet, páratartalmat és légnyomást mér. Utólag még felszerelésre került egy villámdetektor is, ami több száz kilométeres körzetben pásztázza az égboltot és jelzi a villámokat. Az adatok internet hálózaton keresztül folyamatosan kerülnek feltöltésre az országos hálózatba, amelyet az időkép.hu oldalon bárki megtekinthet.

-Hirdetés-

A berendezések a hangár oldalára és a tetőszerkezethez rögzítve kerültek felszerelésre a meghatározott előírásoknak megfelelően. Mivel a kültéri egység ki van szolgáltatva az időjárás káros hatásainak, ezért kisebb kontakthibák alkalmanként előfordulnak, de ezek általában könnyen javíthatók. Érdekességként említette meg, hogy az időjárási adatok miatt sokszor keresik meg őket a biztosító társaságok viharkárok esetén és ilyenkor a szélmérőjük nagyon népszerű. Az adatokat a lakásbiztosítások során tetőszerkezeti károknál szokták igénybe venni. A hőmérő adatait is sokan kérik, amely 12 órára visszamenőleg tárolásra kerül és grafikonszerűen láthatóak a regisztrált adatok. A berendezés a repülések során is nagyon sok segítséget nyújt nekik, mert meg tudják nézni az időjárás radart, ami alapján látható akár nagyobb távolságokban is, hogy mire számíthatnak. Ez különösen a távrepülések során jelent nagy segítséget, mivel látják, hogy hol felhős, esős az égbolt és ennek függvényében indulhatnak útnak.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (9 db kép)
MEGOSZTÁS