Két egyesület működteti az akasztói út mentén található kiskőrösi repülőteret. A Sólyom Repülő Egyesület a repülőteret, az Orion Sportrepülő Egyesület pedig a légteret üzemelteti. A repülőtér IV-es besorolású és nemzetközi járműforgalmat is bonyolíthat.

-Hirdetés-

A repülőtér jól felszerelt és népszerű a sportrepülősök körében. A leszállópályát használják a sárkányrepülősök és a merevszárnyú repülősök is. A repülőteret felügyelő két egyesület vezetőjét kérdeztem működésükről, fejlesztéseikről, terveikről.

Szabó József

Szabó József – Sólyom Repülő Egyesület elnöke:

-Az egyesülettel 1990 óta működünk itt a repülőtéren, melynek taglétszáma jelenleg 20 fő. A tagok nagyrészt sárkányrepülősök, de van néhány ultrakönnyű merevszárnyú repülős is közöttünk. Az, hogy mennyit és mikor tudunk repülni, mindig az időjárás függvénye. Vannak néhányan, akik rendszeresen, de a többség csak alkalmanként száll fel. A repüléssel kapcsolatos jogszabályok, előírások folyamatosan változnak, amelyekkel nekünk is tartani kell a lépést. Most a legfrissebb az volt, hogy minden pilótának újra kellett vizsgázni, mivel a régi sportpilóta igazolványokat érvénytelenítették. Saját gépparkunk elhelyezésére elegendő hangárral rendelkezünk, sőt még bértárolást is tudunk vállalni. Örömmel mondhatom el, hogy a repülőtér egy felújításon esett át, mely során a leszállópálya megsüllyedt részeit töltöttük fel homokkal. Közel 2.000 köbméter földet használtunk fel az önkormányzat támogatásával és egyik tagtársunk segítségével. Fontos megemlítenem, hogy a repülőtér IV-es besorolású és nemzetközi járműforgalmat is bonyolíthat. Innen Európa bármely részére el lehet utazni és fogadni is tudunk repülőket. Ideiglenes határnyitási engedéllyel rendelkezünk és bármikor egyeztetést követően a határon túli repülőgép forgalmat is kezelni tudjuk. A repülőteret rendszeresen használják oktatásra, de néhány évvel ezelőtt a spanyol műrepülő válogatott is itt készült fel az Európa Bajnokságra, amelyet később ők nyertek meg. Én 1997 óta repülök, melyek során nagyobb távokat szoktam megtenni. Ilyen módon jártam már sárkányrepülővel Horvátországban, Szlovákiában és az országon belül szinte az összes repülőteret bejártam már.

Vári Gyula

Vári Gyula – háromszoros műrepülő világbajnok (Orion Sportrepülő Egyesület):

-Korábban több helyszínen is jelen voltam a gépjeimmel és úgy gondoltam, hogy jó lenne valamilyen hangárt építeni ezek tárolására. Évekkel ezelőtt nagyon jó embereket ismertem meg Kiskőrösön, ahol kiváló a pálya és a körülmények, így jött az a lehetőség, hogy ide hozzam el a gépeimet. Már több, mint 10 éve vagyok itt és elmondhatom, hogy otthonra leltem. Fontos elmondanom, hogy a műrepülés egy hangos, zajos sport, mely nem mindenkinek tetszik, viszont Kiskőrösön ezt szeretik. Azért szeretik a repülők hangját, mert akkor nincsenek seregélyek, amelyek nagy károkat tudnak okozni a termőföldeken. Zajos tevékenységünkkel elzavarjuk a madarakat a szőlőterületek környékéről és így repüléseinkkel a gazdák tevékenységét is segítjük. Az egyesületünknek sikerült két évvel ezelőtt egy négyszemélyes gépet vásárolnia, amelyet arra használunk, hogy 75-80 gyermeket tudjunk térítésmentesen szállítani Magyarország területén. Ez a gép Kiskőrösön állomásozik, valamint van még itt egy kétszemélyes gép is, amivel rendszeresen repülünk. Érdekességként szeretném elmondani, hogy rövidesen Kiskőrösre fog érkezni két MiG repülőgép is, amelyeket most újítanak fel Kecelen, így újszerű állapotba kerülnek majd. A kiskőrösi repülőtér fölött van egy repülőzóna, amelyet műrepülésre használhatunk. Sokszor keresnek meg olyan személyek, akik a mezőgazdaságban dolgoznak és megkérnek, hogy repülőgéppel járjuk be felülről a területeiket. Esetenként így tudják megnézni a növénykultúra állapotát, területi elhelyezkedését vagy a növényvédelmi problémákra  rátekinteni. Repülővel Kiskőrösről Magyarország bármely területére el lehet jutni 2 órán belül, de innen más országokba is átmehetünk. A gépek több, mint 200 km/h-val haladnak útjaik során. A Sólyom Repülő Egyesület a repülőteret, az Orion Sportrepülő Egyesület pedig a légteret üzemelteti. A Sólyom a sárkányrepülősöket, az Orion pedig elsősorban a merevszárnyú repülőgépeseket fogja össze és utóbbi többet oktat is. Ez a repülőtér nagy lehetőség a városnak, hiszen Európa egyik kapuja. Amennyiben itt beleülök egy repülőgépbe, akkor Kiskőrösről bárhova elrepülhetek Európán belül. A minősítése szerint ez egy EU-s belföldi repülőtér, amelyet jó lenne a későbbiekben hatékonyabban kihasználni. A jövő álmai között talán az szerepelhetne, ha volna itt beton leszállópálya, ha nagyobb fogadóképességgel rendelkeznénk és komolyabb műszereink lennének. Azt fontos elmondanom, hogy itt bárki leszállhat a gépével Európából és mi is elrepülhetünk innen a földrész bármely pontjára.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (14 db kép)
MEGOSZTÁS