Első alkalommal díszítették fel Izsákot és Kisizsákot húsvéti köntösbe. A város főterén egy festői szépségű magnólia-tojásfa mellett rengeteg kis fehér nyúl „ugrándozik”. Nem is csoda, hogy folyamatosan fényképezkednek körülötte.

Mit lehet tudni a kezdeményezésről? Bédi Henriettát, mint ötletgazdát kérdeztem.

A városba érkezvén szembetűnő, hogy gyönyörűen földíszítettétek a húsvétra készülődve. Mit lehet tudni róla? Honnan jött az ötlet?

-Hirdetés-

Az ötlet előzménye a karácsonyi megmozdulásunk volt, amikor is feldíszítettük a város karácsonyfáját és kivilágítottuk a főutca fáit. Jóleső érzés volt látni – hiszen a vírus miatt nem megszokottak szerint ünnepeltünk – hogy nagyon sokan fotózkodtak a városban és töltötték fel a fényképeiket a facebookra. Láttam, hogy az elképzelés tetszett az embereknek: kedvük lett sétálgatni a családdal és sokat mosolyogtak a pandémia ellenére is.

Ebből kifolyólag azt gondoltam, hogy szintén szervezünk egy hasonló megmozdulást húsvétra is. Az elképzelésemet nagyon sokan támogatták: több családtól kaptunk festett tojásokat, emellett az önkormányzat is támogatásáról biztosított. Az óvodai és iskolai ügyeletben az óvónők és a dadusok is a segítségünkre lettek, és rengeteg kifújt, festett tojást kaptunk a szülőktől is. Rengeteg összegyűlt, nem számoltuk, de több mint 1000-1500 tojás van a fán.

Mekkora előkészület jellemezte ezt a mai napot?

Jól rákészültünk. Itt nem csak tojásokat készítettünk, hanem nyuszikákat festettünk, amiből jutott Kisizsáknak is. Továbbá szalmabábuk is kihelyezésre kerültek Izsák és Kisizsák közé.

Úgyhogy körülbelül két-három hetet vett igénybe a készülődés. Már a díszítés közben és azóta is azt látom a gyerekek, szülők és a lakosok arcán, hogy megérte.

Milyen figurák, bábuk lettek kihelyezve?

A kiskőrösi úton, tehát a kivezető részen lett elhelyezve egy nyuszi, ami éppen a földbe túrja bele magát két nagyobb répa társaságában. Izsák központjában került feldíszítésre egy tojásfa: magnóliafára gondoltunk, hogy ez lesz a legjobb, ugyanis most egyelőre még bimbós, de húsvétig ki fog rajta nyílni a rengeteg virág. Tehát ez nem “csak” tojásfa, hanem rengeteg gyönyörű virággal fog megajándékozni minket, így még finom illata is lesz. Ugyanitt vannak elhelyezve a fehér kis nyuszikáink is, amiket mi festettünk. Kisizsák és Izsák közé egy néni és egy bácsi szalmabábut ültettünk ki, hogy fogadja a látogatókat. Továbbá szintén készült egy kisebb tojásfa Kisizsákon, emellett egy nyuszika és egy hímes tojás is.

Említetted az önkormányzatot. Az önkormányzat miben vette ki a részét ebben a megmozdulásban?

Először is az alpolgármesterünk, dr. Bozóki Imre nagyon támogatta az ötletet, azonnal beleegyezett a tervünkbe. A díszítésben jól jött a segítség: Tetézi Attila segített a nyuszikat megrajzolni, fából kivágni, majd megfesteni. Továbbá az önkormányzat több dolgozója is kivette a részét az előkészületi munkálatokból.

Van egy asztalosunk, aki úgy csiszolta le a bábukat, hogy véletlenül se menjen a gyermekek kezébe szálka. Emellett elmondhatom, hogy úgy rögzítettük,  hogy kárt senkiben ne tudjanak tenni.

Érkeztek-e már visszajelzések a díszítéssel kapcsolatban?

Igen, kaptunk már visszajelzéseket. Igaz, még nagyon friss a díszítés, mivel pár órája, hogy fölkerültek a képek róla, hogy készen vagyunk. Ezzel kapcsolatban szeretném is kérni a lakosságot, hogy a képeket, amiket készítenek a tojásfa körül, azokat az Izsákon hallottam csoportba töltsék fel, mivel nagyon kíváncsiak vagyunk rájuk.

Eddigi tapasztalatom az, hogy nagyon örülnek neki, mindenkinek tetszik, hiszen egy kis vidámságot, életet visz ebbe az amúgy is bezárkózott életünkbe. Véleményem szerint ezek a kis apró dolgok nagyon is fontosak. Ha az izsákiak úgy látják, hogy ez jó, amit csinálunk, akkor mindenképpen szeretnénk folytatni ezt a jövőben is, akár programokkal egybekötött díszítéssel.

Hogyan segített az előkészületekben az önkormányzat, illetőleg a Táncsics Mihály Művelődési Ház? Tetézi Attila önkormányzati képviselőt, a művelődési ház vezetőjét kérdeztem.

Elsősorban a téren látható nyulak elkészítésében és azok megrajzolásában segítettünk. A szükséges anyagokat beszereztük, azokból kivágtuk a formákat majd lefestettük és összeszereltük.

Mekkora ráfordítást igényelt a mai akció?

Házon belül megoldottuk, ami azt jelenti, hogy a kimaradt anyagokból – amelyek a raktárban porosodtak – raktuk össze. Az előkészületi munkában segítségemre volt két fő a városgazdálkodástól is.

A megmozdulásból mindenképpen szeretnénk hagyományt teremteni. Ugye Izsákon ez az első ilyen jellegű akció, eddig nem csináltunk ilyesfajta húsvéti megemlékezést. Ezt hozta magával a vírus is, hiszen valahogy máshogyan kell ünnepelnünk, de a díszítés úgy gondolom – a pandémia ellenére is – az ünnepre hangolja az embereket.

MEGOSZTÁS