A soltvadkerti Gyöngyház Kulturális Központban március 31-én véradásra várták a donorokat és azon személyeket, akik segíteni szeretnének embertársaikon. A járványügyi előírásoknak megfelelően testhőmérséklet mérés után kellett kitölteniük az űrlapokat a véradóknak, akik kézfertőtlenítés után szájmaszkban léphettek be a helyiségekbe. 

A Vöröskereszt területi vezetője Sutus Etelka elmondta, hogy előzetesen közel 500 meghívót, valamint SMS üzenetet küldtek el a váradó rendszerben szereplő soltvadkerti személyeknek. Az értesített donorok közül 33-an jöttek vért adni. Tudni kell, hogy egy véradó 4,5 dl vért adhat, így a nap során összesen 14,85 liter vért tudtak összegyűjteni az Országos Vértranszfúziós Intézet kecskeméti munkatársai.

Sutus Etelka (a képen balra)
A véradók közül ketten voltak olyanok, akik Covid fertőzésből felgyógyultak.
-Hirdetés-

A gyógyult fertőzöttek véréből előállítható különleges plazmakészítményt súlyos állapotú fertőzött betegek terápiájában alkalmazzák. Az eddigi eredmények alapján még több esetben szükség lenne erre, de ez csak a gyógyult betegek segítségével lehetséges. Az ilyen személyek adatait rögzítik a számítógépes rendszerben és vérmintákat vesznek előzetes vizsgálatokhoz: HIV/HCV/HBV/anti-TP (szifilisz) szűrővizsgálat; továbbá vérfehérje szint; anti-SARS-CoV-2_Ab szint (koronavírus elleni antitest); hemoglobin szint; továbbá ABO és RhD vércsoport, valamint vörösvérsejt elleni irreguláris ellenanyag meghatározás.

Amennyiben a vizsgálatok eredménye megfelelő, az OVSz ügyintézője telefonon egyeztet egy időpontot, amikor valamelyik szerződéses plazmagyűjtő állomás fogadja a donort. Ezt követően a plazmagyűjtő állomáson leveszik a gyógyításhoz szükséges mennyiségű vérplazmát. A plazmaadás (szaknyelven: plazmaferezis) során a véradással ellentétben csak a vér folyékony alkotórésze (a vérplazma) kerül levételre, a vér sejtes elemeit a donor visszakapja. A testtömegtől függően levett plazmamennyiség egyszerhasználatos műanyag palackba kerül. A levett plazma kivizsgálását és tárolását az Országos Vérellátó Szolgálat végzi. A plazmaadás alkalmával levett véralkotó részek 1-2 napon belül pótlódnak.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (16 db kép)
MEGOSZTÁS