Az ország legnépszerűbb környezetszépítő kezdeményezése, a Virágos Magyarország verseny a tervek szerint újra a hagyományos módon indul.
Mint emlékezetes, a Bács-Kiskun megye számos településének több alkalommal szép elismerést hozó verseny, 2020-ban a koronavírus-járvány miatt az önkormányzatok szintjén elmaradt, illetve átalakult. 

A pandémia következtében tavaly az önkormányzatok részére nem szerveztek versenyt. E helyett a lakossági egyéni erőfeszítéseket a „Legszebb balkonkert” és a „Legvirágosabb előkert” díjakkal ismerték el.

Kapcsolódó cikk
Önkormányzatok helyett idén magánszemélyek nevezhetnek a virágos Magyaroszág versenyre
Önkormányzatok helyett idén magánszemélyek nevezhetnek a virágos Magyaroszág versenyre
Idén sem maradhat el hazánk sokéves hagyományokkal rendelkező környezetszépítő versenye, amelyben hosszú idő óta a Duna-menti települések, közülük is Géderlak,...
A Virágos Magyarország verseny céljai.
Új zöldfelületek, parkok, fasorok létesítése, fenntartása, kulturált, egészséges környezet kialakítása, közterek, utcák, épületek, intézmények virágosítása, növénykiültetések a lakosság bevonásával, részvételével. Továbbá a település műemlékeinek, épületeinek, turisztikai és kulturális értékeinek megőrzése, fejlesztése és a gyomnövények irtása.
A résztvevők – települések önkormányzata, lakossága, civil szervezetei, intézményei, vállalkozásai – szépítő munkájukkal javítják településük, országunk jó hírét, az ott élők életminőségét. Elősegítik a kultúra, a turizmus, az EU kapcsolatok fejlődését, a közízlés, az igényes lakókörnyezet kialakítását, a közös értékek védelmét, növelését.
-Hirdetés-

A Virágos Magyarország Facebook oldalán tett bejegyzés szerint, idén visszaáll minden a régi kerékvágásba, a települések újra bekapcsolódhatnak a nemes versengésbe.

„Örömmel jelentjük be, hogy 2021-ben a települések újra a klasszikus Virágos Magyarország verseny szabályai szerint mérkőzhetnek meg egymással, de a lakossági versenyt is megszervezzük, így lehetőség lesz idén ismét a virágba borult kertekkel és balkonokkal is nevezni.” – áll a bejegyzésben, amely azzal zárul: „A részletekkel hamarosan jelentkezünk!”

A Virágos Magyarország verseny története:
1994-ben az Országos Idegenforgalmi Hivatal, a Belügyminisztérium és a különböző szakmai szervezetek megszervezték az első hazai országos virágosítási, környezetszépítési és környezetvédelmi versenyt. Ebben az időszakban az OIH viselte a versennyel kapcsolatos összes költséget. Messzemenően támogatták a mozgalmat, mert fontos promóciós eszközt láttak benne, valamint a verseny célja – a rendezett, kulturált környezet kialakítása – megegyezett a turizmus céljaival és ez azóta is a legfőbb szempontok közé tartozik. Jelenleg a verseny 19 kiírószervezet részvételével működik.
A magyar verseny kapcsolódik az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyéhez (Entente Florale Europe), amely több mint három évtizedes múltra tekint vissza.
1994 óta a nemzetközi versenyben igen szép eredményeket értünk el. 26-szor nyertünk ezüst és 10-szer bronz fokozatot.
A hazai verseny igen jelentős és népszerű, évente kb. 300 település vesz részt benne. A részvétel (nevezés) ingyenes.

Forrás: bacskiskun.hu, Virágos Magyarország facebook
Kiemelt kép: illusztráció

MEGOSZTÁS