Nagy Ádám, a Kiskunhalasi SZC Kiskőrösi Wattay Technikum és Kollégium 11. évfolyamos tanulója a 2020/2021-es tanév Szakma Kiváló Tanulója Verseny területi előválogatóján elért eredménye alapján, megyei első helyezett lett asztalos szakmában. 

A 17 éves solti fiúval a napokban beszélgettünk, aki többek között azt is elárulta nekünk, hogy korábban hegesztő szeretett volna lenni, azonban ma már egy cseppet sem bánja, hogy az asztalos szakmát választotta, hiszen mindenképpen ebben szeretne dolgozni. Otthoni kis műhelyét 2,5 éve építgeti, jelenleg pedig Kecelen asztalos tanuló.

-Hirdetés-

Ádámmal a versenyre való felkészülésről és jövőbeli céljairól beszélgettünk, sőt még azt is elárulta nekünk, hogy melyek egy jó asztalos legfőbb ismérvei.  

Mesélj egy kicsit a versenyről!

Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) a szakképző intézményekben nappali tagozaton végzős tanulók számára megszervezett megmérettetés. A verseny célja a gyakorlatigényes „fizikai” szakmák társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése, a szakmunkás pályamodell bemutatása és népszerűsítése. A döntőbe való bejutáshoz szükséges egy írásbeli versenyfeladat sikeres megírása, melynek lebonyolítását minden évben a helyi kamarák vállalják. Az elődöntőn 60 százalék felett teljesített tanulók mentesülnek a szakmai záróvizsga írásbeli feladatának megírása alól. Annak a tanulónak, aki a döntőben teljesíti a szakmai vizsgakövetelményekben előírt gyakorlati és szóbeli vizsgarészek legalább 60 százalékát, ezen vizsgarészekből nem kell szakmai vizsgát tennie. Az a versenyző, aki minden feladatrészt 60 százalék felett teljesített, mentesül a teljes szakmai vizsga alól. A vizsga alóli, vizsgarészek alóli mentességégről és a versenyző által elért eredményről a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara igazolás megküldésével értesíti az adott versenyző iskoláját. A szakképesítő bizonyítványt az igazolás alapján a tanuló iskolája mellett működő szakmai vizsgabizottság adja ki. A budapesti országos döntő 2021-ben elmaradt. Mivel csak megyei forduló volt, és csak írásban versenyeztünk, így én csak a szakmai írásbeli vizsga alól mentesülök. A versenyről még annyit, hogy 3 órahosszát kaptunk 18 feladatra. Voltak nehezebb, komplikáltabbak is köztük, de volt olyan is, ami egészen könnyen ment.

Miért döntöttél úgy, hogy részt veszel ezen a versenyen?

Amikor a Wattayba kerültem, már akkor mondták, hogy szeretnék, ha én is szerepelnék majd  az SZKTV-n. 11. évfolyamba lépve, év elején még úgy tűnt, hogy a vírus miatt nem fogok tudni részt venni a versenyen, mert elmarad. Aztán januárban jelezték, hogy későbbi időpontban, de megrendezik a versenyt. Majd amikor megtudtam, hogy március az új időpont, akkor egy hétig csak a felkészüléssel foglalkoztam. Típusfeladatokat gyakoroltam, aztán amikor bizonytalan voltam, akkor segítséget kértem a tanáraimtól: Benedek Tibortól és Gráner Gézától.

Mennyire nehezítette meg a felkészülést az online oktatás? Hogyan tudtál ehhez alkalmazkodni?

Mivel általában este, vagy reggel tanultam, így annyiból volt csak nehezebb, hogy ezekben az időpontokban nem tudtam kérdezni a tanáraimtól, viszont Benedek Tibor nagyon sokat segített nekem. Volt, hogy e-mailben, volt, hogy telefonon kerestem a tanáraimat. Viszont annyiból könnyebb volt, hogy így sokkal jobban be tudtam osztani az időmet és többet tudtam foglalkozni a felkészüléssel. Nem kellett jelentős időt eltöltenem például az utazással.

Későbbi tanulmányaidra milyen hatással lesz ez az eredmény?

Mivel csak megyei forduló került megrendezésre és csak írásban versenyeztünk, így csak a szakmai írásbeli vizsga alól mentesülök. Amikor megérkezik a felmentés, kérvényezhetem, hogy a szakmai órákra ne kelljen bejárnom.

Hogyan fogadta környezeted a versenyen elért sikeredet?

Mindenki gratulált. A szüleim is támogatnak ebben. Dédnagyapám is asztalos volt még nagyon régen, azóta viszont nincs asztalos szakember a családban.

Miért érdemes asztalosnak tanulni?

Nagyon megfogott, hogy minden munka más. Igaz vannak monoton munkák is, viszont imádok méricskélni. Itt az anyagok is mások és mások. Hiába vannak az elemek egy fából kivágva, az anyag mégis más a végénél és a közepénél. Nagyon oda kell figyelni a felületkezelésre is. Hátránya talán a gépi munka, mely lehet veszélyes is, ha a szakember nem figyel oda. Az asztalos gépi munka része nem nehéz, viszont az anyagmozgatás már keményebb fizikai munka.

Hogyan tud „versenyezni” egy szakember, egy kisvállalkozó, egy nagyobb bútorgyártó céggel?

A minőség a különbség szerintem. A tömörfánál szerintem nincs szebb és tartósabb.

Mennyire megbecsült szakma az asztalos szakma?

Úgy gondolom, hogy igazán fellendülőben van az otthonteremtési támogatásoknak és a pályázatoknak köszönhetően. Elismert szakma szerintem.

Milyen a jó asztalos szakember?

Pontos. Akkor is, amikor mérni kell, akkor is, amikor felmérünk, illetve akkor is, amikor a határidőket tartani kell.

Mennyire telített szakma Kiskőrös térségében?

A szakmai gyakorlatok alkalmával több asztalosműhelyben is volt lehetőségem dolgozni. Azt mondhatom, hogy vannak nagyobb asztalos műhelyek is térségünkben, illetve kisvállalkozók is, viszont jó szakemberből kevés van.

Gratulálunk a szép eredményhez!

MEGOSZTÁS