2021. április 16-án rendezték meg a IX. Országos SOLID EDGE és EDGECAM versenyt, melyen 27 versenyző mérte össze tudását SOLID EDGE és EDGECAM kategóriákban. A döntőbe a kiskőrösi György Áron is bejutott, aki a Wattay iskolát képviselte ezen a jó hangulatú online versenyen. A megmérettetésben a 16. helyen végzett.

-Hirdetés-

 

Az Enterprise Group, a magyarországi CAD/CAM/PLM piac meghatározó szereplőjeként küldetésének tartja a gépészeti tanulmányokat oktató, közép- és felsőoktatási intézmények tanárainak, valamint hallgatóinak folyamatos képzését. A különböző eseményekből, lehetőségekből álló éves tevékenység 2020-ban állt össze egy komplex programmá.

A program egyik fontos alappillére a SOLID EDGE és EDGECAM országos középiskolai verseny, amely már kilencedik alkalommal került megrendezésre idén. A nappali tagozaton tanuló hallgatók számára a számítógéppel támogatott tervezés (CAD) és a számítógéppel támogatott megmunkálás (CAM) területein szerzett tudás megmérettetésére van lehetőség a verseny keretein belül.

Az esemény rangos és elismert mivoltát kellően tükrözi az a tény, hogy a 2012 óta évente rendezett megmérettetésen nemcsak a hazai intézmények diákjai, hanem a határon túli (Románia, Szerbia, Szlovákia) magyarajkú hallgatók is indulnak és napjainkig közel 300 pályamű került nevezésre.

Mindezek tükrében ez az egyetlen ilyen típusú hazai szakmai program, amely folyamatosan megrendezésre került még a pandémiás helyzet ellenére is, mivel a verseny idén átkerült az online térbe – írja az enterprisegroup.hu.

György Áronnal, a Wattay iskola 5/13.B osztályos CAD-CAM informatikus tanulójával beszélgettünk. 

A döntős versenyzők (Kép forrása: https://enterprisegroup.hu/) 
Mesélj egy kicsit a versenyről? Hogyan kell elképzelni?

Kecskeméti Sándor tanár úr hívta fel a figyelmemet erre a versenyre, melynek volt egyszer a SOLID EDGE része, valamint az EDGECAM része. Ez két külön program, amit a verseny szervezője fejleszt. Az előbbi számítógépes tervezésre, míg az utóbbi számítógépes gyártásra van tervezve. Így két külön kategória van. Az első fordulóba úgy lehetett bejutni, hogy egy 5-10 alkatrészből álló szerkezetet kellett megépíteni. Ezt be kellett küldeni a feltüntetett email címre, majd behívtak 20 versenyzőt a SOLID EDGE-be és 7 versenyzőt az EDGECAM-ből. Így voltunk összesen 27-en a verseny második fordulójában. Ez pedig úgy zajlott le, hogy a Microsoft Teams felületen beszéltünk. Ott voltak a szervezők, akik ismertették a részleteket. A verseny előtti napon ennek céljából egy próbanapot tartottak nekünk. A döntő április 16-án pénteken 10 órakor volt. Először is kiküldték a feladatot, amit le kellett tölteni. Abban volt egy PDF dokumentum, amiben részletesen le voltak írva a feladatok. Volt, hogy egy lemezalkatrészt kellett összeállítani, majd előre elkészített alkatrészen kellett próbákat elvégezni. Például egy villáskulcs egyik felén erőt kellett szimulálni, majd meg kellett nézni, hogy milyen elváltozás történik az alkatrészben. Olyan feladat is volt, hogy össze kellett állítani egy alkatrészt több alkatrészből, vagy meg kellett építeni egy robotkart, amit mozgatni kellett a programon belül. Így volt összesen 9 plusz 1 feladat. A plusz feladat az volt, hogy a csocsóasztalon szereplő téglatesteket kellett emberszerűbbre alakítani. Ezzel lehetett plusz pontot szerezni.

Forrás: Solid Edge Facebook oldala

A verseny alatt 5 plusz pontot lehetett szerezni, ha a versenyzők beküldenek magukról egy szelfit, ha a felkészítő tanáruk is küldött egyet, akkor pedig még plusz 5 pontot. A versenyre három óránk volt, míg a feltöltésre 10 percünk maradt. Utána ki is javították a feladatlapokat, majd 15 órakor eredményt hirdettek. A Teams-be eddigre már meghívták a szponzorokat is. Ott hirdették ki mindhárom kategóriában az első három helyezettet és az utolsókat. Idén a járványhelyzet ellenére is nagyon sokan vettünk részt a versenyben, melynek a szervezők nagyon örültek, hiszen ezzel a versennyel az a céljuk, hogy megszólítsák, illetve bevonják a szakmába a középiskolás tanulókat.

György Áron
Mit lehet tudni a pályamunkádról? Milyen eszközökre volt szükséged ahhoz, hogy elkészítsd ezt az alkatrészt?

Év végén lesz egy záródolgozatunk, amire el kellett készítenünk egy olyan alkatrészt, mint ami itt a versenykiírásban is szerepelt, egy 5-10 alkatrészből álló darabot. Az alkatrész elkészítéséhez és a versenyben való részvételhez is laptopra, vagy számítógépre volt szükségünk, melyre telepíteni kellett a SOLID EDGE vagy az EDGECAM szoftverének diák verzióját. Ezek ingyenesen beszerezhetők diákok részére. Valamint szükség volt az Adobe Acrobat Reader legfrissebb verziójára, hogy bele tudjunk írni a PDF dokumentumba, illetve szükség volt a számítógép nevének feltüntetésére, hogy be tudjanak azonosítani minket.

Az Áron által elkészített trapézemelő, amivel bejutott a döntőbe
Hogyan kell elképzelni a versenyre való felkészülést? Mennyi időt vett igénybe a szerkezet elkészítése?

Kecskeméti Sándor tanár úr adott ötleteket ahhoz, hogy milyen alkatrészeket készítsünk el, melyek közül én egy trapézemelőt választottam. Azt modelleztem le. A tavaszi szünetet megelőző két-három hónapban csinálgattam. Annyira nem volt nehéz, persze ahhoz kell tudás, hogy hogyan kell használni a programot, illetve el kell tudni képzelni az alkatrészt is, de igazából nem nehéz. Szükség van az alkatrészekről készült műhelyrajzokra is, hogy tőlünk függetlenül egy szakember le tudja gyártani azokat. A versenyre csak egy alkatrészről kellett a műhelyrajzot elküldeni, viszont a dolgozatban mindegyik alkatrészről kellet műhelyrajzot és renderelt képet is készíteni.

Későbbi tanulmányaidra milyen hatással lesz ez az eredmény?

Ez az eredmény különösebben nem befolyásolja tanulmányaimat, a kecskeméti Neumann János Egyetemre jelentkeztem mérnök informatikus alapképzésére.

Hogyan fogadta a környezeted a versenyen elért sikeredet?

Mindenki nagyon örült, sok gratulációt kaptam.

Szerinted milyen egy jó CAD-CAM informatikus szakember? Milyen kompetenciákra van szükség?

A tervezéshez szükség van nagyfokú kreativitásra. Azt szeretem ebben a szakmában, hogy elengedhetem a fantáziámat, hiszen ugyanazt az alkatrészt többféleképpen is meg lehet tervezni. Nagyon szeretek építgetni és tervezni. Kiskorom óta folyamatosan legózok. A legjobb, hogy a semmiből bármit meg lehet tervezni, fel lehet építeni.

MEGOSZTÁS