Nemcsak műsorral, hanem közösségi tereik megszépítésével is készülnek az Anyák napjára Soltvadkerten a művelődési ház dolgozói. 

-Hirdetés-

A műsor már megtekinthető a Soltvadkert TV adásában. Az alábbiakban változatlanul közöljük a tv felvétel tartalmát. 

Láng, gyöngy, anya, ősz, szűz, kard, csók, vér, szív, sír. A tíz legszebb magyar szó első listáját francia példára Kosztolányi Dezső állította össze. Nem tudjuk, hogy a szív és a sír szót, mint igét vagy, mint főnevet vette-e fel. Kosztolányi maga is elismerte, hogy a lista önkényes: egyaránt jellemzi őt magát és a magyar nyelvet.

Azóta számos alkalommal megtörtént az, hogy a tíz legszebb magyar szót igyekezetek meghatározni középiskolákban a teljes négy évfolyam bevonásával és szélesebb társadalmi körben is.

A már említett szavak közöl az édesanya mindenkor szerepelt a tíz legszebb magyar szó között…. Az egyik, ha nem a  legdrágább, a legédesebb szó az Édesanya.

Kedves Édesanyák, Kedves Nagymamák!

Az ember ellágyul amikor az édesanyjáról van szó.

Talán nincs is olyan festő, aki ne festette volna meg édesanyja arcát, talán nincs olyan szobrász, aki ne mintázta volna meg édesanyját és talán nincs olyan költő, aki ne írt volna az édesanyjáról.

 Ki ne ismerné Petőfi Sándor sorait, amit öccsének írt édesanyjukról:

„S anyánkat, ezt az édes jó anyát,
ó, Pistikám, szeresd, tiszteld, imádd!
Mi ő nekünk? Azt el nem mondhatom,
mert nincs rá szó, nincsen fogalom.”

Anyák napja világszerte ünnepelt nap, amelyen az anyaságról emlékezünk meg.

Miért van ennyi emlék, írás az édesanyáról? Csak régi, kedves szokás ez az ünneplés és köszöntés, vagy pedig egy mély, belső oka van ennek?  

Anyának lenni az egyik legnagyobb dolog a világon. A legfelelősségteljesebb, legkülönlegesebb, semmivel össze nem hasonlítható küldetés. Anya és gyermeke a várandósság során testileg is összetartozik. Amikor világra jön a gyermek és édesanyja először a karjaiban tartja, minden fájdalom, gyötrődés, kín feledésbe merül. Mindennek helyét átveszi az önfeledt öröm, a legmélyebbről áradó, soha el nem múló szeretet. A gyermek számára az anya különleges szerepet tölt be. Senkinek nincs annyi befolyása a családra, a gyermekekre és általuk a társadalomra, sőt az egész világra, mint az édesanyáknak.

Azért ünnepeljük az anyák napját, hogy megálljunk, elcsendesedjünk egy kicsit és megöleljük, megsimogassuk Édesanyánkat. Megköszönjük neki csodálatos, fáradhatatlan munkáját, a szeretetet, a gondoskodást, mindazt, amit önzetlenül tesz nap-mint nap, értünk.

Anyák napján semmiképp nem feledkezünk el azokról a drága nőkről, asszonyokról sem, akik örökbefogadó vagy nevelőszülőként szeretettel, odaadással töltik be az anya szerepét. Természetesen velük együtt köszöntünk minden kedves Édesanyát ezen a napon.

Az édesanyák megünneplésének hagyománya egészen az ókori Görögországig nyúlik vissza. Magyarországra az ünnep ötletét Petri Pálné, egy államtitkár felesége hozta Amerikából. A legelső anyák napi ünnepséget 1925. március 8-án a MÁV gépgyár foglalkoztatójában tartották.

A gondolatot a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt vezetői karolták fel és megtették az előkészületeket az anyák napja országos bevezetésére. 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az anyák napját.

Lássuk csak, mit gondolnak maguk az édesanyák a megélt anyaságról? Álljon itt hét édesanya egy-egy anyaságról szóló gondolata.

„Az anyaság által éltem meg, milyen az, amikor a helyükre kerülnek a dolgok, amikor olyan igazán kerek a világ.”

„Anyának lenni azt jelenti, hogy te vagy az otthon, ahova bármikor haza lehet menni.”

„Újraéled a gyerekkorod eseményeit, és közben érzed és tapasztalod, ahogy ismétlődnek benned a szüleid és közben jobban megérted, tiszteled őket is.”

„Anyának lenni egy élethosszig tartó együttműködés – és büszkeség, amelyet akkor érzek, ha gyermekeimre nézek és gondolok.”

„Anyának lenni nehéz. Emlékszem, az eleje borzalmasan fárasztó, csupa aggódás, hogy vajon jól csinálom-e, és lelkiismeret furdalás, hogy szeretnék többet és többet adni, mindent, de nem tudok.”

„Anyának lenni sok-sok áldozat és küzdelem – az a fajta, amit sose sajnálsz, amelyikből bármennyit bevállalnál, mert tudod és érzed, hogy megéri.”

„Anyának lenni folyamatos fejlődés, tanulás és hit. Együtt fejlődtök, miközben megtanulsz bízni az ösztöneidben és töretlenül hiszel abban, hogy nem lesz semmi baj. De azért sosincs lenémítva a telefonod…” 

Kedves Édesanyák, Nagymamák!

Szívünk szeretetével köszöntünk minden édesanyát és nagymamát.

A köszöntés mellett újra megemlékezünk arról, hogy a jó Isten micsoda nagy feladatot bízott minden Édesanyára és a mai napon is szívetekre tesszük szeretünk, becsülünk mindannyitokat, számítunk rátok a családban, a gyermeknevelésben, a közösségi, társadalmi szerepvállalásban egyaránt.  

Hálásak vagyunk azért, hogy fáradoztok, jutalmat nem várva végzitek feladataitokat a gyermeketekért, gyermekeitekért, a családért, szűkebb és tágabb hazánkért. Tudjuk, számtalanszor lemondtatok a magatok kényelméről, hogy nekünk adjatok kényelmet. Máskor kívánságaitokat tagadtátok meg, csak azért, hogy a mi kívánságainkat teljesítsétek. Köszönjük nektek.

A járványügyi helyzet miatt idén is elmaradnak az óvodai, iskolai ünnepségek, de az Anyák köszöntése nem marad el. Mindenki otthon, szűk családi körben köszönti fel édesanyját, nagymamáját ezen a jeles napon. Az Anyák napja üzenetének fontosságát szívünkön hordozva köszöntünk minden soltvadkerti édesanyát és nagymamát a Gyöngyház Kulturális Központ és Könyvtár szervezésében összeállított anyák napi műsorunkkal.

Egy nagymama szeretete aligha hasonlítható máshoz. Ez egy olyan anyai szeretet, amely határtalan mértékig duzzadhat fel. Amikor egy anya gyermeke újabb életet hoz a világra, az szavakkal leírhatatlan és megfoghatatlan. Ezért is olyan különleges egy nagymama szeretete az unokái iránt. „Egy nagymama egy kicsit a szülőnk, egy kicsit a tanárunk és egy kicsit a legjobb barátunk is.”

Közreműködtek:

Csaboda Nikoletta, Farsang Georgina, Gusztos Virág, Légrády Andor, Légrády Kata, Pintér Johanna, Sámel Réka, Sztolyka Gáborné Zsuzsi, Vida Dorka, a Zongoragyöngyszemek tagjai közül: Galambos Jázmin, Gszelmann Edvárd és Seres Eszter,  a soltvadkerti Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és Ami 4. osztályos tanulói, valamint az Soltvadkerti Önkormányzati Óvodák és Bölcsőde Arany János utcai tagintézményének óvodásai.

Felkészítő pedagógusok: Dr. Pethőné Dr. Fodor Katalin, Fehér Fedoszja és Szabadi Mónika

A műsor zenei anyagában Burgmüller Ballada és Búcsú című darabjai, Yiruma: A folyó benned, valamint J.S. Bach: Parasztkantáta darabjait láthatták. Sámel Réka a falu szélén van egy kis ház című népdalt adta elő.

Aranyosi Ervin: Nagyszülők szeretete, Ismeretlen szerző: Kedves anyám és  Nadányi Zoltán: Anyu és Pákolitz István: Anyámnak című verseit hallhatták. Légrády Kata és Sztolyka Gáborné Zsuzsi az anyaság sajátos tapasztalatait osztották meg velünk.

Főszerkesztő, operatőr: Soltvadkerti Televízió, Mátyus Lajos

Hang, fény: Schöffer Beáta

Díszlet: Vadvirágok

A műsort összeállította: Hamar Anita

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (14 db kép)
MEGOSZTÁS