2020-ban a rendőrség egyik alapvető célkitűzése volt a lakosság szubjektív biztonságérzetét befolyásoló bűncselekmények elleni fellépés. Emellett kiemelten hangsúlyos volt a közterületi jelenlét növelése is. Hogyan alakult a bűncselekmények száma 2020-ban Kiskőrösön? A témában Csizovszki László rendőrkapitányt kérdeztük.

-Hirdetés-

„Először is arról a jó hírről tudok beszámolni, hogy az illetékességi területünkön jelentősen csökkent az összbűncselekmények száma az: 2019-ben 781 bűncselekmény került regisztrálásra, 2020-ban 758 darab” – tájékoztatott az rendőrkapitány.

A csökkenés érintette Kiskőröst is, melyhez kapcsolódik a nyomozás eredményességi mutató javulása is. A bűnügyi helyzethez kapcsolódik a közterületen elkövetett bűncselekmények helyzete is. A garázdaságok számában az elmúlt évekhez képest is csökkenés következett be Kiskőrösön: 79-ről (2019) 56-ra (2020) mérséklődött a bűncselekmények száma a városban.

A rendőrkapitány elmondta, hogy a vagyon elleni bűncselekmények a lopások nagymértékben befolyásolják a lakosság szubjektív biztonságérzetét. A városban ezen a területen is csökkenés tapasztalható. A rendőrség 166 ilyen jellegű esetet regisztráltak 2020-ban, míg ez a szám 2019-ben 199 volt.

A bűncselekmények kapcsán a Csizovszki László kitért a vagyon elleni erőszakos jellegű esetekre is. A rendőrkapitány aláhúzta, hogy a lakosság szubjektív biztonságérzetét leginkább ezek határozzák meg. Itt ugyancsak kevesebb bűncselekmény következett be az illetékességi területükön.

A rablások megelőzése érdekében az elmúlt évben is nagyon sok különböző módszert alkalmaztunk. Éjszakai időszakban hajtottunk végre akciókat, külterületi részen hajtottunk végre akciókat. Tanyás területeken hajtottunk végre akciókat. Tehát mindent megtettünk annak érdekében, hogy biztosítsuk a rendőri jelenlétet, hogy az elkövetők szembesüljenek azzal, az esetleges elkövetők szembesülnek azzal, hogy rendőrök vannak a területen.

Emellett elmondta, hogy a helyi lakosok, az állampolgárok is találkoztak több alkalommal más rendőrkapitányságon szolgálatot teljesítő kollégákkal, akik részt vettek az illetékességi területünkön lezajlott akciókban. Kiskőrösön regisztrált rablás 2020-ban nem volt, míg 2019-ben 1 esetet regisztráltak.

MEGOSZTÁS