2020-ban a rendőrség egyik alapvető célkitűzése volt a lakosság szubjektív biztonságérzetét befolyásoló bűncselekmények elleni fellépés. Emellett kiemelten hangsúlyos volt a közterületi jelenlét növelése is. Hogyan alakult a bűncselekmények száma 2020-ban Soltvadkerten? A témában Csizovszki László rendőrkapitányt kérdeztük.

-Hirdetés-

„Először is arról a jó hírről tudok beszámolni, hogy az illetékességi területünkön jelentősen csökkent az összbűncselekmények száma az: 2019-ben 781 bűncselekmény került regisztrálásra, 2020-ban 758 darab” – tájékoztatott az rendőrkapitány.

Csizovszki László: megnövekedett a lopások száma Soltvadkerten

Ez a csökkenés kevésbé érintette a várost, hiszen 2019-ben 104, míg 2020-ban 105 bűncselekményt regisztráltak a rendőrök. A garázdaságok tekintetében csökkenés volt tapasztalható az elmúlt időszakban, mivel ez a szám 8-ról (2019) 2-re (2020) csökkent.

Azonban megnövekedett a lopások száma a városban.

A rendőrkapitány elmondta, hogy ezt a számot egy bűncselekmény-sorozat rontotta le (egy elkövető több bűncselekményt követett el a városban). „Az elkövető kiléte megállapításra került, a felelősségre vonása és az eljárás folyamatban van. Tehát arról tudok számot adni, hogy bár több bűncselekmény következett be, de sikerült felderíteni az elkövetőt.

A bűncselekmények kapcsán a Csizovszki László kitért a vagyon elleni erőszakos jellegű bűncselekményekre is. A rendőrkapitány aláhúzta, hogy a lakosság szubjektív biztonságérzetét leginkább ezek határozzák meg. Itt ugyancsak kevesebb bűncselekmény következett be az illetékességi területükön.

A rablások megelőzése érdekében az elmúlt évben is nagyon sok különböző módszert alkalmaztunk. Éjszakai időszakban hajtottunk végre akciókat, külterületi részen hajtottunk végre akciókat. Tanyás területeken hajtottunk végre akciókat. Tehát mindent megtettünk annak érdekében, hogy biztosítsuk a rendőri jelenlétet, hogy az elkövetők szembesüljenek azzal, az esetleges elkövetők szembesülnek azzal, hogy rendőrök vannak a területen.

Emellett elmondta, hogy a helyi lakosok, az állampolgárok is találkoztak több alkalommal más rendőrkapitányságon szolgálatot teljesítő kollégákkal, akik részt vettek az illetékességi területünkön lezajlott akciókban.

Soltvadkerten a 2019-es évhez hasonlóan 1 rablás volt a tavalyi évben. A félreértések elkerülése végett: a diagramon azért szerepel 0, mivel bár az elkövető kiléte felfedésre került, az ügy lezárása nem történt meg 2020-ban.

MEGOSZTÁS