A 2019-ben útjára indult, helyi identitást erősítő projektsorozat következő állomásaként kezdte meg a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat és a Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség NKft. konzorciuma azon pályázat megvalósítását, amelynek fő célja, hogy a megyei identitás erősítésével, aktív közösségi élet támogatásával csökkentse a lakónépesség elvándorlását.

 A Konzorcium az Európai Unió támogatási rendszerében, az Európai Szociális Alap által, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében, a TOP-5.3.2-17 kódszámú és „Megyei identitás erősítése” tárgyú felhívásra benyújtott, TOP-5.3.2-17-BK1-2020-00003 azonosítószámú és „ITTHON MARADUNK” című pályázatának megvalósítására 300,00 millió Forint, azaz háromszázmillió forint vissza nem térítendő, 100% intenzitású támogatásban részesült.

 

A TOP-5.3.2-17-BK1-2020-00003 azonosítószámú projekt legfőbb célja a Bács-Kiskun megyei lakónépesség megtartása a helyi identitás erősítésével.

 

-Hirdetés-

Célunk egyrészt az eddig rejtett hagyományok, kulturális, természeti, gazdasági, szakmai értékek feltárása és integrálása a jelenleg közismert tudással, hogy a közösség látható értékei minél gazdagabbá és ismertebbé váljanak, másrészt a jelenlegi civil aktivitás, az „alulról” érkező kezdeményezés bátorítása, a helyi lakosok aktivitásának növelése.

A Projekt célterülete:

Bács-Kiskun megye

Célcsoportok:

A Projekt célcsoportját a megye lakossága, elsősorban gyermekek, a fiatalabb generációk, másodsorban a felnőttek, harmadsorban a családok, továbbá megjelennek az olyan gazdasági szereplők, mint a helyi gazdasági kisközösségek fontos szereplői, de olyan megyei közösségeket is érint, mint a hagyományápolók és -őrzők, alkotó közösségek, természetjárók, kulturális szakemberek, településvezetők, fejlesztési szakemberek.

Programelemek:

  • Megyei médiamegjelenés erősítése megyei televízió és profi stúdió létrehozásával.
  • Integrált megyei weboldal létrehozása új, korszerű és felhasználóbarát formában.
  • „Térség-érték marketing” folytatása a megyei értékek mentén egységes és tudatos arculati megjelenéssel; az ifjúság bevonásával választ adva a „miért jó Bács-Kiskun megyében élni” kérdésre; a hátrányos helyzetű, mélyszegénységben élők iránti érzékenység fejlesztésével; az „Értéktár” könyvünk bővítő frissítésével és online kibocsátásával; „Marketingklub” szervezésével „Értékeink érvényesítése helyben” címmel a településvezetők és helyi „kovász-emberek” számára; interaktív bemutatókkal értékeink helyi megjelenítésével.
  • „Mozdulj Bács-Kiskun!” sportprogramok generálásával az egészségmegőrzés helyi népszerűsítése.
  • Közösségi gazdaságfejlesztési programsorozat és Értékkosár, értékbázis létrehozása.
  • „Tervezz itthon – maradj TOP-on” programelem közösségi tervező műhelyek, online vállalkozói fórumok létrehozásával.
  • „Kisember” programsorozat megvalósítása óvodáskorú gyermekek számára, foglalkozások és táborok által a gazdag megyei értékek megismertetése.

 

A fejlesztés eredményeként a lakosságmegtartó erőt növeljük, így a beruházásnak köszönhetően elősegítjük az elvándorlás mérséklését, hosszú távon pedig a migrációs alapú megyei népességcsökkenés megszüntetését.

A projekt a Magyar Állam és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásában valósul meg.

A megvalósítás tervezett befejezési dátuma: 2022. november 30.

A projektről bővebb információt a www.bacskiskun.hu oldalon olvashatnak.

 

Sajtóközlemény
Kiemelt kép: illusztráció 

MEGOSZTÁS