Május 10-től a felsősöknek és a középiskolásoknak is újraindul a jelenléti oktatás. Sokan azonban úgy érzik, ennek még nincs itt az ideje a járvány miatt, mások pedig feleslegesnek tartják, hogy a tanév utolsó honapjára kell visszatérni az iskolákba. Mit tehetnek azok a szülők, aki a továbbiakban is otthon tartanák a gyereküket, illetve milyen járványügyi intézkedésekkel kell számolni az intézményekben? Most minden kérdést megválaszolunk.

Kapcsolódó cikk
Az általános iskola alsó tagozatos diákjai újra birtokba vehették a tantermeket Kiskőrösön is
Az általános iskola alsó tagozatos diákjai újra birtokba vehették a tantermeket Kiskőrösön is
A kormány döntése alapján, április 19-én az óvodákban és az általános iskola alsó tagozataiban újra indult a jelenléti oktatás. Az...

A kormány korábbi döntése alapján április 19-től az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai már kinyitottak, mától pedig a felsősök, a középiskolások, a szakképző intézményekben, valamint a felnőttképzésben tanulók is visszaülnek a padokba, és ez az év végéig már így is marad – jelentette ki korábban Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője, aki azt is hozzátette: a digitális oktatás jól bevált, de a közösség szempontjából fontos a jelenlét is.

Kapcsolódó cikk
Május 10-től év végéig már nem áll vissza a digitális oktatás az iskolákban
Május 10-től év végéig már nem áll vissza a digitális oktatás az iskolákban
Az érettségi első hete után már általánostól középiskoláig mindenki személyesen tanul majd, és ez az év végéig így is marad....
-Hirdetés-

A Pedagógusok Szakszervezete sem zárkózik el a nyitástól. Elvárják azonban a járványügyi szabályok betartását, a folyamatos tesztelést, illetve azt, hogy ha bekerül egy covidos gyerek vagy felnőtt az iskolákba, akkor az igazgatónak legyen lehetősége bezárni az intézményt.

Mik lesznek pontosan a szabályok?

Mától a március 5-e előtti, szeptemberben bevezetett járványügyi intézkedések lépnek életbe – csak úgy, mint korábban az alsósoknál. Ez azt jelenti, hogy kötelező lesz a lázmérés, a fertőtlenítés és a távolságtartás is, ugyanakkor a maszkviselés továbbra sem.

A felső tagozaton a szünetekben, közösségi terekben ajánlják a maszkviselést, ha a védőtávolság nem tartható. Az Emmi tájékoztatása alapján a maszkviselés az alsó tagozaton nem is rendelhető el – illetve nem is életszerű, hogy ezt a 6-10 évesek szigorúan betartsák.

Mit tehet az a szülő, aki még otthon tartaná a gyerekét?

Azok számára is van egy kiskapu, akik tartanak a vírustól, ezért még nem szívesen engednék a gyereküket közösségbe, a kormány ugyanis az ADOM Diákmozgalom petíciójára reagálva közölte: az iskolák saját hatáskörben dönthetnek a hiányzás engedélyezéséről, ha azt kérvényezi a szülő. Mindez azt jelenti, hogy ugyanúgy fogják kezelni május 10-től a felsősöket és a középiskolásokat, mint korábban az alsósokat. Tehát, ha innen letöltitek a kérelemmintát és kitöltitek, aláírja a szülő, majd bekülditek az igazgatónak, akkor az iskola dönthet úgy, hogy engedélyezi a hiányzást.

Sok feladat vár a tanárokra

Közeleg az év vége, így ez az időszak egyébként is a jegyek lezárásáról, és a számtalan számonkérésről szokott szólni. Idén mindemellett a tanulmányi lemaradásokat is be kell hozni. Viszont van, ami legalább olyan fontos, ha nem fontosabb a következő öt hétben, mint a tanulás: ez nem más, mint a diákok mentális állapotának a felmérése, a szeparációs magányból eredő problémák kezelése, valamint a közösségformálás.

2021. május 10-én gimnáziumi osztálytársak köszöntik egymást a jelenléti oktatás elsõ napján /Fotó: MTI/Balázs Attila/

Forrás: eduline.hu
Kiemelt kép: MTI

MEGOSZTÁS