A kiskőrösi Egészségügyi, Gyermekjóléti és Szociális Intézmény Bölcsődéjében a járványhelyzet idején is fogadták a legkisebbeket. Mindent megtettünk azért, hogy a nehézségek ellenére is biztonságos környezetet nyújtsunk a gyermekeknek – adott tájékoztatást Aczél-Németh Angéla bölcsődevezető.

 

-Hirdetés-

A járványügyi intézkedéseket betartva ügyeleti rendszerben működtek tovább. Az első időszakban kevés gyermek vette igénybe az ellátást, majd a későbbiekben, már minden kisgyermeket újra elvittek szüleik a bölcsibe. Amikor kevesebb kisgyermek volt, a dolgozók szabadságra mentek, illetve néhány dolgozót más munkaterületre csoportosítottak át.

A veszélyhelyzet a bölcsőde napi rutinját, munkarendjét is átírta. Például az épületbe való belépéskor mind a szülőknek, mind a dolgozóknak kötelező lett a kézfertőtlenítés. A kisgyermekeket csak az egyik szülő kísérhette be az épületbe. A nap folyamán a gondozónők még nagyobb hangsúlyt fektettek arra, hogy az alapvető higiénés szabályokat elsajátíttassák a kicsikkel.

A pandémia a kezdetekkor éreztette hatását a bölcsődébe beíratott gyermeklétszám alakulásán is, mára azonban újra maximális létszámmal működik az intézmény. Akiket nem tudtak felvenni, azok a gyermekek a Tarkabarka Játszóház és Családi Bölcsődében nyertek elhelyezést egy, az önkormányzattal kötött korábbi szerződés értelmében. A már megszokott bölcsődei „nyílt” családi programokat – tavaly a ballagás, idén a farsang – azonban jelentősen befolyásolta a járványhelyzet.

Az önkormányzat 2019-ben nyert egy bölcsődefejlesztési pályázatot, ennek részeként két bölcsődei minicsoportot is kialakítanak. A tervek szerint nyáron megkezdődik a beruházás kivitelezése. Ennek eredményeként 14 kisgyermekkel többet tudnak majd a bölcsődébe felvenni, így 62 férőhelyes lesz az intézmény. Ez a dolgozói létszám emelését is indokolttá teszi, négy gondozónővel és két bölcsődei dajkával bővülhet a kollektíva.

 

Írta: Boda Zsuzsa      

 

MEGOSZTÁS