Május 14. péntektől már ingyen le lehet tölteni azt a jelenleg tesztüzemmódban működő mobilalkalmazást, amely igazolja az oltás tényét, ezzel képes a védettségi igazolvány kiváltásra. 

A Google Play áruházban „EESZT alkalmazás nevű, az App Store-ban pedigEESZT Lakossagi nevű applikáció nagyban megkönnyíti mind az oltottak, mind a sok embert fogadó szolgáltatók (pl. mozik, színházak, koncertek, fesztiválok, sport és egyéb rendezvények szervezőinek, vagy akár éttermek) dolgát. 
Azokon a helyeken, ahol a látogatás védettségi igazolványhoz kötött, a szolgáltató mostantól  – a védettségi igazolvány felmutatása helyett – akár QR-kód leolvasóval is ellenőrizheti, hogy a látogató oltott-e vagy sem. Az alkalmazás Androidos és iOS-es mobiltelefonokra is letölthető, és az a szolgáltatóknak és az oltottaknak is ingyenes.

-Hirdetés-

Az alkalmazás tehát azoknak is nagyban megkönnyíti az életét, akik már megkapták az oltást, de valamilyen oknál fogva a védettségi igazolványt még nem. Az alkalmazást használó szolgáltatók pedig nem csak a beléptetést tudják így egyszerűsíteni, hanem jelentősen tudják vendégkörüket is növelni.  Az alkalmazás az első védőoltás rögzítése után gyakorlatilag azonnal képes igazolni az oltás tényét, mert közvetlenül össze van kötve az oltóorvosok által használt informatikai rendszerrel (EESZT). Az alkalmazás így egyértelműen jelzi az oltás hiányát is. A mobilalkalmazás tehát az oltás tényét igazolja, a vírusfertőzésen való átesettséget nem igazolja, azt továbbra is csak a védettségi igazolvány igazolja.

Az alkalmaz használatának lépései:

  1. Töltse le az EESZT mobilalkalmazást a telefonjára!
  2. Regisztráljon a www.eeszt.gov.hu  honlapon! Ehhez elektronikus azonosítás  szükséges (Ügyfélkapu, e-Személyi Igazolvány, Telefonos Azonosítás).
  3. Regisztráció során meg kell adni egy 6 jegyű PIN kódot, a mobileszközön az alkalmazás használatához is csak ezt a PIN kódot kell használni.
  4. A regisztráció után az alkalmazás használatra kész.
  5. Az alkalmazás használatához jelentkezzen be a regisztráció során megadott PIN-kóddal!
  6. Válassza ki a  COVID-oltásigazolás menüpontot; amennyiben van megfelelő oltás, megjelennek annak információi. A felhasználó azonosítását követően igazolja az oltott nevét, TAJ-számát, az oltás idejét, vagy annak hiányát. 
  7. Ha D6n olyan helyre megy, ahol védettségi igazolvány szükséges, a szolgáltató  az EESZT Covid Control applikáció segítségével ellenőrizheti az Ön oltásának meglétét.

szolgáltatók a vendégek/látogatók beléptetésekor tehát az EESZT Covid Control applikációval tudják ellenőrizni, hogy a vendég/látogató oltott-e vagy sem. Ehhez a  szolgáltatóknak ezt az EESZT Covid Control applikációt kell letölteniük.

Regisztráció védőoltásra: www.vakcinainfo.gov.hu
Regisztráltaknak online időpontfoglaló oltásra www.eeszt.gov.hu

EESZT lakossági alkalmazás: 

EESZT Covid Control applikáció:

Store linkek:

https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.gov.eeszt.mgw.app.allampolgari
https://apps.apple.com/hu/app/eeszt-lakossagi/id1550970543?l=hu
https://apps.apple.com/hu/app/eeszt-covid-control/id1545742300?l=hu
https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.gov.eeszt.mgw.covidpassportcontrol

Forrás:koronavirus.gov.hu
Kiemelt kép:egeszsegkalauz.hu

MEGOSZTÁS