A 2021-es év is mozgalmasnak ígérkezik Soltszentimrén, hiszen több olyan elnyert pályázati konstrukcióval rendelkezik a település, amelyekkel még ebben az évben el kell készülniük. Milyen fejlesztések várhatóak ebben az évben? Az új TOP-os ciklusban milyen célokat fogalmazott meg a település? Nagy István polgármester válaszolt.

Az idei évre szóló fejlesztések között szerepel a nagyiskola teljes körű energetikai korszerűsítése. Az intézményben a teljes fűtési rendszer korszerűsítve lesz, automata kazánok üzembe helyezésével. Részbeni nyílászáró csere  mellett az épületet leszigetelik és a teljes homlokzat felújításra kerül. Továbbá megújuló – napelemes – energiarendszer kerül kiépítésre,- minderről Nagy István polgármester tájékoztatta hírportálunkat. Elmondta, hogy az iskolát érintő fejlesztés 2 részből tevődik össze: egy TOP-os pályázatból, és a tankerület pénzmaradványának felhasználásából: ebből az összegből a kisiskola teljes tetőcseréje is meg fog valósulni, valamint a nyílászárók tekintetében is megújul. A polgármester hozzátette, hogy e fejlesztéseknek köszönhetően a kornak megfelelő infrastruktúrájú iskola fogja várni a jövőben a diákokat.  

Nagy István, Soltszentimre polgármestere
-Hirdetés-

A 8 évfolyamos iskola tanulói létszámának utánpótlása folyamatosan megoldottnak látszik Soltszentimrén: teljes kapacitással kihasználják az óvodát, hiszen a létszám az idei évben eléri az 50 főt. Kormányzatunk családpolitikájának köszönhetően a település vezetése pályázatot nyújtothatott be mini bölcsőde kialakítására a településen, mely pozitív elbírálásban részesült. A polgármester aláhúzta: ebben az évben várhatóan elkészül az 1 csoportszobával rendelkező új intézmény is.

A településen a közlekedési infrastruktúra is megújul az idei évben: a fenntartható közlekedésfejlesztés során buszöblöket, továbbá új gyalogos átkelőhelyet építenek ki. E projektnek köszönhetően további új járdák fogják szolgálni a biztonságos közlekedést a településen.

Hamarosan új járdákat is építenek a településen

A településvezetés az idei évben szeretné – egy Leaderes pályázat keretén belül – kialakítani a ravatalozó előtti terület térkövezését is. A későbbiekben tervben van a temetőbeli utak fejlesztése is, mely tervek szerint útalappal, vagy térkővel szeretnék megoldani, megkönnyítve a kilátogatóknak az elhunyt szeretteikhez történő kijutást.

A polgármester elmondta, hogy a tavalyi évben nagyberuházás keretén belül felújították a közintézményeket. A közel 110 milliós, Területfejlesztési Operatív Programos fejlesztésnek köszönhetően mára az intézmények energetikai szempontból a legkorszerűbbek közé tartoznak. Ennek köszönhetően megújult a hivatal, a könyvtár, az óvoda és a konyha is. Teljeskörű fűtéskorszerűsítést hajtottak végre, az épületeket leszigetelték, felújították a homlokzatokat, mozgáskorlátozott feljárót alakítottak ki. Emellett kiépítésre került egy akadálymentes mosdóhelyiség is. Az óvoda esetében a csoportszobákban egy szellőztető-légcserélő rendszer is ki lett alakítva, aminek segítségével folyamatos a szellőztetés és a friss előmelegített levegő biztosítása.

Magyar Falu Program keretében megújult a nagyterem is

A magyar falu kínálta pályázati lehetőségeknek köszönhetően 2020-ban a közösségi ház belső felújítása is megtörtént: új parketta került a nagyteremben lerakásra, színpadfedés cseréje, öltözők valamint az előtér teljeskörű felújítása valósult meg. Szintén magyar falus pályázati forrásból óvoda udvari játékok kerültek telepítésre, járdafelújítás anyagköltségére kaptunk támogatást, valamint orvosi eszköz beszerzés keretén belül egy fogorvosi kezelőegységgel lettünk gazdagabbak.

E fejlesztés folytatásaként további pályázatot nyújt be az önkormányzat, ami a hivatal belső felújítására irányul.

Az idei évre szóló fejlesztések között szerepel a nagyiskola teljes körű energetikai korszerűsítése.

A távlati tervekkel kapcsolatosan a polgármester arról tájékoztatott, hogy egy prioritási sorrend felállításával határozták meg a további célokat. E sorrendben az első helyeken  a belterületen lévő földes utcákat útalappal, majd útburkolattal ellátása , egy termelői piac és egy új tornaterem is a megvalósításra váró álmok között szerepel.

Képek: Kiss Tamás/Nagy István

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (18 db kép)
MEGOSZTÁS