Országszerte mintegy 21 ezer egyéni gazdaság  részvételével kezdi meg május 15-én a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az  egyéni gazdaságok összeírását. A válaszadók május 25-ig online, azt követően  pedig június 15-ig összeírók segítségével, személyesen vagy telefonon keresztül  válaszolhatnak a kérdésekre. 

 

-Hirdetés-

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) idén május 15. és június 15. között hajtja végre aktuális  mezőgazdasági összeírását. Az adatgyűjtés célja, hogy naprakész információkkal szolgáljon  a hazai és a nemzetközi döntéshozók, illetve a gazdálkodók számára, valamint a kapott  adatok felhasználásával a KSH tesz eleget az Európai Unió iránti adatszolgáltatási kötelezettségének

Az összeírás keretében – a 2020-as agrárcenzus folytatásaként – a gazdáknak a  használatukban lévő földterületről, továbbá az állatállomány nagyságáról kell adatokat  szolgáltatniuk. A kérdőív ugyanakkor jelentősen lerövidült a korábbi években használtakhoz képest, köszönhetően annak, hogy a KSH ebben a felmérésben már felhasználja a Magyar  Államkincstár egységes területalapú támogatási adatait, így a válaszadóknak azokat nem kell megadniuk. 

Az összeírásban országszerte mintegy 21 ezer, matematikai-statisztikai módszerrel  kiválasztott egyéni gazdaság vesz részt. Számukra a válaszadást kormányrendelet írja elő, az  adatokat a KSH statisztikai célra gyűjti, azokat kizárólag összesítve, név nélkül publikálja. 

A kérdőívet két módon is kitölthetik az érintettek. Az összeírás május 15-25. között online, a  www.maja.ksh.hu oldalon keresztül zajlik. „A járványügyi helyzetre való tekintettel  szeretnénk kérni válaszadóinkat, hogy lehetőség szerint minél többen vegyék igénybe az  online kitöltési felületet. A KSH valamennyi érintett részére május 14-ig elektronikus vagy  postai levélben megküldi a belépéshez szükséges kódot” – hívja fel a figyelmet Tóth Péter, a  KSH statisztikai tanácsadója. Május 26. és június 15. között pedig fényképes igazolvánnyal  rendelkező összeírók keresik fel mindazokat, akik nem kívántak élni az elektronikus önkitöltés lehetőségével. „A járványhelyzetre való tekintettel idén ők az összeírókkal egyeztetve, telefonon keresztül is adatot szolgáltathatnak” – tette hozzá Tóth Péter. 

Mindazok, akik a kérdőívet legkésőbb május 25. éjfélig online kitöltik és véglegesítik,  nyereményjátékban vehetnek részt, aminek keretében 100 000 forint értékű vásárlási  utalványt nyerhetnek.

Kiemelt egyéni gazdaságok felmérése. Az egyéni gazdaságok összeírásával egyidőben tartja a  KSH több mint 4000 kiemelt egyéni gazdaság mezőgazdasági tevékenységének felmérését is. Ezeket a  gazdaságokat a részükre küldött felkérőlevelekben tájékoztatja a KSH az összeírásról, számukra május  15. és június 15. között kötelező az online adatszolgáltatás, az összeírók az e felvételben érintetteket  nem keresik fel.

Az egyéni gazdaságok összeírásának részleteiről a www.ksh.hu oldal nyújt további  tájékoztatást.

A KSH-ról 

A KSH a magyar statisztikai szolgáltatás nagy múltú centruma, tudásbázis, amely magas  szakmai színvonalú munkájával átfogó adatokat és elemzéseket ad a gazdaság és a  társadalom minden szegmensét meghatározó kérdésekben. A hivatal önálló szakmai  szervezet, európai szinten is jegyzett, elismert, nemzetközileg aktív intézmény.  Tevékenysége a döntéshozók, a gazdasági szereplők, a kutatók és a társadalom minden  tagjának minél magasabb szintű, tényalapú tájékoztatását szolgálja. Olyan, alapvető értékek  mentén végzi munkáját, mint a szakmai függetlenség, a pártatlanság, az objektivitás, a  megbízhatóság és a minőség iránti elkötelezettség.

 

Sajtóközlemény 
Kiemelt kép: illusztráció (agrarszektor.hu)