2020-ban a Kiskőrös Városi Polgárőr Egyesület 47 tagja 214 alkalommal közel nyolcezer órát töltött közterületen, ebből 147 alkalommal külterületen élőknek nyújtottak segítséget szállításban, gyógyszer-, maszk-, fertőtlenítőszer- és tűzifa beszerzésben.

 

-Hirdetés-

A 2020-as évben a Kiskőrös Városi Polgárőr Egyesület 90%-ban külterületi szolgálattal teljesítette a koronavírus járvány miatt kialakult helyzet enyhítését.

Kapcsolódó cikk
Balogh István: „Hiányoljuk a fiatalokat a szervezetből!”
Balogh István: „Hiányoljuk a fiatalokat a szervezetből!”
Bizonyos felmérések szerint a lakosság egy bizonyos százaléka azt hiszi, hogy a polgárőrök fizetést kapnak munkájukért, de ez tévedés, hiszen...

„Elég kiterjedt külterületünk van. Azt nem mondom, hogy nagy a külterületi lakosok létszáma, de az ingatlanokat tekintve rengeteg lakott, illetve nem lakott gazdasági épületként hasznosított tanya, vagy kisebb gazdasági épület található külterületeinken. A mezőgazdasági területek egészen nagy kiterjedésűek, illetve több solar park is található illetékességi területeinken. Noha utóbbiak elég jó védelmi rendszerrel vannak ellátva, amennyiben bármilyen furcsaságot észlelünk, értesítjük a tulajdonost. A külterületen élő embereknek is igyekeztünk mindenben segíteni. Mindezt persze lehetne hatékonyabban is, de sajnos a külterületi szolgálatok is zömében egy fősek voltak. Munkatársaim az egyesület autójával közlekedtek. Tehát a jelenlét ilyen módon megvolt. Ha nagyobb segítségre volt szükség, mint páldul: tűzifabeszerzés, pakolás  vagy akadályelhárítás, akkor is ott voltunk. A 2020-as évben volt egy viharosabb időszak Kiskőrös környékén, amikor is nagyon sok helyen nehezítette meg a közlekedést, vagy zárta el a külterületi utakat a vihar által keletkezett törmelék, vagy leszakadt faágak. Ekkor a segítségnyújtási munkálatokba a katasztrófavédelem is beavatkozott. Az előző évben is jellemzően az idősebb emberek, illetve a kisgyermekes családok kértek tőlünk segítséget. Elsősorban: gyógyszereket, maszkokat és fertőtlenítőszereket szereztünk be nekik” – nyilatkozta Balogh István, elnök.

Forrás: Kiskőrös TV 

A Kiskőrös Városi Polgárőr Egyesület az elmúlt évben is együttműködött a rendőrséggel, a katasztrófavédelemmel, illetve a NAV szerveivel.

„A parancsnokokkal, és a döntéshozókkal is jó a viszonyunk. A rendőrség részéről Dóka Márton százados a kapcsolattartónk. Nagyon segítőkész és azt mondhatom, hogy vele szinte mindennapos kapcsolatot tartunk. A minap is pont beszéltünk és a statisztikáinkat hasonlítottuk össze, melyről elmondható, hogy nagy számban volt jelen az előző évben is a polgárőrség részéről a segítségnyújtás, ami nem feltétlenül abban merült ki, hogy közös szolgálatot adtunk a rendőrséggel, hiszen figyeltünk az ottani állomány egészségi kitettségére is. Többnyire a fiatalabbakat próbáltuk aktivizálni, hogy szükség estén ők vonuljanak, ha a rendőrséggel közös feladat volt. Ezen kívül a munkánknak van egy olyan része is, ami a hatóságok eljárásában tud nagyon nagy segítséget nyújtani. Ez az úgynevezett hatósági tanú intézményrendszere, amikor is szükség van egy olyan külső civil személy jelenlétére, aki például segít írni, vagy olvasni, ha olyan személy kerül a rendőrség látókörébe eljárás alá vont személyként, aki nem rendelkezik ezekkel a képességekkel. Ebben nagyon aktívan jelen vagyunk. Bármikor, amikor szólnak, igyekszünk ott lenni. 2020-ban 36 alkalom során összesen 216 órát töltöttünk a hatósággal együtt. 63 alkalommal értesítettük mi a hatóságokat. Voltak olyan esetek is, amikor a gyermekvédelmet is be kellett vonnunk, összesen két alkalommal. 23 eset volt, amikor hatósági tanúként vettünk részt a rendőrség munkájában” – tette hozzá az elnök.

2020-ban elmaradtak a városi rendezvények, de azon a néhány eseményen, ami mégis megtartásra került, ott a kiskőrösi polgárőrök is részt vettek.

„Nagyon csekély lett a szolgálati idő, ami bekerült az egyesület tagjai részéről. 2020-ban három ilyen alkalom volt, melyből egyik nem is rendezvény, hanem a mindenszentek körüli temetőőrzés volt, ahol elsősorban tűzvédelmi szempontból figyeltük a temetőt, illetve egyúttal ellenőriztük a beléptetést és felhívtuk az emberek figyelmét a maszkviselésre is. Ugyanakkor mi nem vagyunk hatóság, nem is szeretnénk azok lenni” – mesélte.

Forrás: Kiskőrös TV 

A mostani helyzetben nagy szükség van a közösségi önkéntes munkára és ennek tökéletes bázisa a polgárőrség, amelynek tagjai anyagi ellenszolgáltatás nélkül szabadidejükben látják el tevékenységüket.

„Azok a segítőkész emberek, akik ezekben a helyzetekben bejárják a külterületeket áttekintik a mezőgazdasági területeket, és találkoznak olyan nem normális jelenségekkel, amelyeknél lehet, hogy maga a jelenlét, vagy egy mondat tud változtatni a kialakuló helyzeten, megoldásokat hoz. Sok ilyen eseten nem is feltétlenül indul el hatósági irányba a dolog. Nagyon fontos és hasznos, hogy az érintett felek között tudunk közvetíteni. Sokszor a segítségünkkel rendeződnek el olyan vitás pillanatok, amik nem biztos, hogy külső szemlélő nélkül ilyen egyszerűen megoldódnának. Aki ebben lát relációt és szeretne valamilyen módon segítséget nyújtani a környezetének, azok a polgárőrségen belül könnyen meg tudják találni ezeket a lehetőségeket. Az elmúlt évben a létszámunk nem változott. 47 fővel dolgozunk változatlanul. Ebből 21 fő az aktív szolgálati létszám. Ez azért van, mert vannak köztünk ifjú polgárőrök, de tiszteletbeli tagok is, akik már 80 év felett járnak. A közösségi életünk a legutóbbi évben nem mondható aktívnak. Az egyesületi gyűléseket megtartani is rendkívül nehéz volt. Csak abban az időszakban tudtuk ezt megszervezni, amikor megengedte a jogszabályi környezet. Az összes többit telefonbeszélgetésekkel bonyolítottuk le. A feladat mindig szétosztottuk egymás között. Nagyon jó partnerre találtam az egyesületen belül Juhász Tibor barátom személyében. Ez idő alatt munkavégzésem helyét a városból áthelyeztem Kecskemétre, tehát már nem vagyok naponta jelen az egyesület életében, viszont a Tibire mindig mindenben számíthatok. Ez idő alatt azt hiszem, hogy ő is megérezte a feladat súlyát, ezzel együtt azt hiszem, hogy a terhét is. Nagyon nagy segítség volt, hogy így is tudott működni az egyesület. Ezúton szeretném tolmácsolni minden tagunk részére, hogy rendkívül hálás vagyok azért, amit megtettek. A lehetőségekhez képest szerintem nagyon klasszul átvészeltük a tavalyi évet” – fűzte hozzá.

A Kiskőrös Városi Polgárőr Egyesület is reményteljesen tekint a járvány utáni időszakra.

„Az idei évet nem szeretném ilyen átvészelésen keresztülvinni. Ez persze elsősorban nem rajtunk múlik. Bízunk abban, hogy a helyzet hamarosan változik körülöttünk, hiszen a közösségi élményekre is nagyon nagy szükség van. Kell, hogy tudjunk egymásról, kell, hogy találkozzunk egymással, amiben sajnos nem volt segítségünkre az elmúlt időszak. Bízom a szebb jövőben, abban, hogy idén ez már másképp lesz.”

Forrás: Kiskőrös TV 

MEGOSZTÁS