Két nagyobb szupercella alakult ki az Alföld közepén, diónyi jég, felhőszakadás kísérte vonulásukat pünkösdvasárnap.

Egy gyors mozgású hidegfrontnak köszönhetőn kedvezőek voltak a légköri feltételek a forgó zivatarfelhők létrejöttéhez. Bőséges szélnyírás, emelés és elegendő energia állt rendelkezésre a szupercellák számára. 

-Hirdetés-

Kora délután már a frontvonalba beágyazva a Dunántúlon is kialakult egy szupercella, ami nagy utat megtéve, a horvát határtól majdnem Szeged térségéig eljutott. Az igazi látványosságokra azonban a délutáni órákban került sor. Fél 3 után, a frontvonal előtt a Duna-Tisza közén két izolált szupercella kezdte meg életútját, melyek egy óra múlva már látványosan jelentek meg a radarképeken is.

A két egymás mellett haladó szupercella kelet felé vette az irányt: az északabbra lévő cella Szolnokot, Szajolt és Törökszentmiklóst vette célba, a délebbi Nagykőrös-Tiszaföldvár-Mezőtúr nyomvonalon haladt.

Szolnokra heves felhőszakadással, jégesővel csapott le a vihar, 56 mm csapadékot hagyott maga után.

Nem kímélte a jég Törökszentmiklós, Gyomaendrőd, illetve Mezőtűr környékét sem, itt diónyi jegek kísérték a szupercella vonulását.

Nemes Attila timelapse videója Tiszakécske közeléből.

A viharos széllökések fákat, ágakat törtek ki az Alföld több pontján is. További kísérőjelenségként mezociklonális tubákról is érkeztek beszámolók.

Nem mindennapi fotók a pünkösdi szupercellákról:

Fotó: Veszemara / Mezőhék
Fotó: Németh Janka / Dévaványa
Fotó: Marcelos / Mezőtúr
Fotó: Gbetty89 / Tiszaföldvár

Forrás, képek: idokep.hu

MEGOSZTÁS