A kormány 9 milliárd forintot biztosít a 2022-2023-as Petőfi-emlékév támogatására. Ebből egyaránt 3 milliárd jut a bicentenáriumi programokra, a vidéki múzeumok támogatására, valamint az irodalmi emlékházak és emlékhelyek fejlesztésére.

Kapcsolódó cikk
Kiskőrös megkezdte a felkészülést a 2023-as Petőfi 200 emlékévre
Kiskőrös megkezdte a felkészülést a 2023-as Petőfi 200 emlékévre
Kiskőrös megkezdte a felkészülést a 2023-as Petőfi emlékévre, a költő születésének 200. évfordulójára, melyben Kiskőrös közösségének is nagy szerepe lesz....

Petőfi Sándor, a költőfejedelem születésének 200. évfordulója jó alkalom méltatni, újragondolni korának eseményeit és következményeit” – mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a június e-jei, keddi budapesti sajtótájékoztatón.

-Hirdetés-

Bús Balázs, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke hangsúlyozta: az NKA arra fog törekedni, hogy 2022-ben a megalakuló két új ideiglenes kollégium pályázatai kapcsolódjanak az emlékévhez.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója arról beszélt, hogy megújul a PIM állandó Petőfi-kiállítása, összenyitják a Károlyi-palota udvarát a Károlyi-kerttel, emellett interaktív Petőfi-busz fogja járni a Kárpát-medencét.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az alábbiakat posztolta közösségi oldalán: 

Születésének 200. évfordulója alkalmából emlékévvel tisztelgünk a valaha élt egyik legnagyobb magyar költő, Petőfi Sándor személye és életműve előtt.

A 2022-2023-as Petőfi Sándor-emlékév az Országgyűlés döntése szerint megteremti annak a lehetőségét, hogy a mai kor kihívásait is számba véve, új megközelítéssel tekintsünk a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb és legismertebb alakjának munkásságára és a reformkorra.
Ezen nemes cél elérését támogatja a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Nemzeti Kulturális Alap olyan programok megvalósításával, amelyek közelebb hozzák a magyar társadalomhoz – elsősorban fiataljainkhoz – Petőfi Sándor példaértékű munkásságát és személyét.
 

Forrás: MTI
Fotók: MTI/Koszticsák Szilárd, Kásler Miklós facebook-oldal

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (5 db kép)
MEGOSZTÁS