Nem akar lemaradni a térség híreiről?

Iratkozzon fel hírlevelükre, és mi hetente küldünk Önnek egy hírösszefoglalót az elmúlt napok legfontosabb eseményeiről a térségben.

Feliratkozom a hírlevélre

Bezárás
Kezdőlap Gazdaság Július elsejétől nincs több egyszer használatos műanyag szívószál, pohár, tányér és ételtartó...

Július elsejétől nincs több egyszer használatos műanyag szívószál, pohár, tányér és ételtartó edény

Az Európai Bizottság adatai szerint a tengerekbe kerülő szemét 80 százaléka műanyag. A lassan bomló műanyag felgyűlik a tengereken, óceánokon, a világ és Európa strandjain. A tengeri élőlények – tengeri teknősök, fókák, bálnák és madarak, de halak, kagylók és rákfélék szervezetében már megjelent a műanyag, amely így az emberi élelmiszerláncban is jelen van.

(Fotó: Images/European Union-EP)

Az EU 2019. májusában elfogadta a bizonyos egyszer használatos műanyagok tiltására vonatkozó irányelvet, amelynek a nemzeti jogszabályokba való átültetését 2021-ig várta el a tagállamoktól. A jogszabály által korlátozott műanyagok az összes tengeri szemét 70 százalékát teszik ki.

-Hirdetés-

Egy sor egyszer használatos, valamint egyes egyéb műanyag termékek forgalomba hozatalának tiltását rendelte el a magyar kormány – derül ki a keddi Magyar Közlönyből. A tiltás nem terjed ki a csecsemők és kisgyermekek számára készült, valamint a speciális gyógyászati célra szánt árucikkekre.

Tilos lesz forgalmazni bizonyos egyszer használatos műanyagokat július elsejétől.

„Elkötelezettek vagyunk a klímavédelem mellett, ezért kiemelt célunk, hogy minél gyorsabban átállhasson Magyarország a körforgásos gazdaságra” – olvasható Magyarország Kormánya honlapján. 

Ezért hirdették meg 2020 februárjában a Klíma- és természetvédelmi akciótervet, ebben az egyik intézkedéscsomag az egyes egyszer használatos műanyag termékek forgalmazásának megtiltása.

A fenntarthatósági elvek érvényesítése érdekében júliustól tilos lesz
  • a műanyag fültisztító pálcika,
  • evőeszköz (villa, kés, kanál, evőpálcika),
  • tányér, szívószál, italkeverő pálcika,
  • léggömbökhöz rögzítendő és azokat tartó pálcák, beleértve a léggömböt a pálcához rögzítő szerkezetet,
  • az expandált polisztirolból készült ételtároló edény, és italtartó poharak forgalmazása is.
(Fotó: tudatosvasarlo.hu)

A műanyag zacskóknál differenciált szabályozást vezetnek be. Az új előírások szerint tilos azoknak a könnyű, egyszer használatos hordtasakoknak a forgalmazása, amelyekből nagyon nagy mennyiség fogy, és jellemzően a pénztárnál megvásárolhatók.

Szintén tilos július elsejétől azon könnyű műanyag hordtasak forgalomba hozatala, amelynek falvastagsága 15 mikron és afeletti, a biológiailag lebomló műanyagból készült kivételével.

Annak érdekében, hogy csak indokolt esetben használják ezeket, a hagyományos műanyagból készült zacskók környezetvédelmi termékdíját a mostani kilogrammonkénti 57 forintról kilogrammonként 1900 forintra emelik. Így a környezetvédelmi díjtétel zacskónként átlagosan öt forintra nő, ezzel a takarékos felhasználást szeretnék ösztönözni.  

Az érintett gyártókat a technológiai átállásban 2020-ban 10 milliárdos pályázati segítséggel ösztönözték.

Forrás:kormany.hu, probiort.hu
Kiemelt kép: illusztráció

MEGOSZTÁS