2021. június 2-án könyvbemutatót tartott új művéről a Petőfi Sándor Művelődési Központ Kamaratermében a testvér szerzőpáros: Kutyifa Anikó és Ágnes. 

Hogy kicsoda Zuri, Leji, vagy Gerzson, illetve Polli? Kik azok a zoinok? Mi történt réges-régen a Szelek születésnapján? Miért különös jelentőségű az, hogy Zuri ajándékba kapott egy különleges rajzolatú követ? Egyáltalán: Mire való a kő és miért fontos a zoinoknak? Ha választ nem is kaphattunk (egyelőre) a kérdéseinkre, de egy rendkívül jó hangulatú, interaktív könyvbemutatón vehettünk részt a Kiskőrösi Városi Könyvár szervezésében, ahol a kiskőrösi Kutyifa testvérek, Anikó és Ágnes mesélt nemrégiben napvilágot látott új szerzeményük születéséről.

Minden korosztály részt vett a könyvbemutatón
-Hirdetés-

Ági, vagyis Gigi végzettsége szerint építész, illetve keramikus, de rengeteg szakterületet kipróbált már életében. Grafikai tehetsége, hozzáértése sok-sok oldalon megmutatkozik a könyvben, hiszen ő készítette a történet illusztrációit.

„Az illusztrálás akkor jelent meg az életemben, mikor keresztanya lettem. Szerettem volna személyes ajándékot adni a keresztfiamnak, így írtam neki néhány rövid verset rajzokkal illusztrálva. Azt hiszem, itt kezdődött az út, ami Zurihoz vezetett” – írja a könyv „fülszövegében” az illusztrátori indíttatásáról Gigi.  

Anikó biológia-földrajz szakos tanár, gyógypedagógus és újságíró. A könyv történetében szakmaisága rendkívül jól megmutatkozik.

„Hat évvel ezelőtt a húgom írt egy novellát, és megszületett Zuri karaktere. Kitaláltuk a háttértörténetet és belevágtunk. Én írtam, ő rajzolt. Folyton újragondoltuk a szereplők sorsát. Régi vágyam volt úgy írni a természetről, hogy mese közben a gyermekek – észrevétlenül- tanuljanak is. A főhősök küzdelmeiben a maguk harcaira ismerjenek. Zuri és barátainak története a mindannyiunkban rejlő bátorság felfedezésének története” – meséli Anikó.

A szerző: Kutyifa Anikó

Mint a testvérek elmondták, a könyv, hosszú útja – írás, illusztrálás, lektorálás, kiadás – után végre révbe, vagyis az értékesítő pontokra ért. Nemcsak Kiskőrösön, hanem több település könyvesboltjában kapható, sőt internetes webáruházakból is rendelhető. Május 31-én gördült le a nyomdasorról az utolsó példány, előtte három hónappal találták meg a Szülőföld Könyvkiadót.  Amikor a nyomdába került a kézirat, már akkor beszéltek Turán Istvánné könyvtárigazgatóval, aki örömmel fogadja a könyvbemutató ötletét. Gigi kiemelte, hogy ahogy haladtak a fejezetek, úgy formálódott Zuri jelleme is, de pár történet után, már véglegessé vált. Ekkor találta meg azokat a vonalakat, mint grafikus, amelyekkel a leginkább meg tudta jeleníteni a főszereplőt. Több mesealak először rajzban született meg és ehhez igazították a karakterét, de fordítva is előfordult, hogy csak akkor tudott egy karaktert vizuálisan megjeleníteni, amikor Anikó már kitalálta a jellemrajzot. Például, amíg nem alakult ki a könyvben Gerzson jelleme, addig csak egy gekkó volt, de abban a pillanatban, ahogy a történetekből kiderült, hogy egy kis zsivány állatka, már meg tudta fogni rajzban is a jellemét.  

Az interaktív filmvetítés során a könyvbemutatón jelenlévők megismerkedtek a szereplő állatok karakterével, ezeknek a tudománymorzsáknak a birtokában sikeresen fel is ismerték az illusztrációkról az állatfajokat.   

Aki pedig már volt olyan szerencsés és már kezébe vehette a friss, nyomdaillatú, kalandokkal teli könyvet és elolvasta Zuri történeteit, mind pozitívan nyilatkoztak a kiadványról. Megtudhatták, hogy Zuri, a főszereplő nagyon különleges és kitartó, és annak ellenére, hogy a könyv elején még nem tudja, hogy mi fog vele történni… mégis lelkes és kíváncsi.

A könyvet Devecsery László, József Attila-díjas író, költő, rendező ajánlja, aki így ír a lányok művéről: „A történetben a zoinok különös világa és a csodálatos magyar vízpart jelenik meg. A fantáziavilág káprázata mellett, szinte észrevétlenül, ismeretek átadása is történik. A könyv szerepe itt válik kettőssé, amely mégis tökéletes egységet alkot.”

Turánné Margó, Anikó és Gigi

A könyvbemutatón Turánné Margó és a lányok: Anikó és Gigi igen jókedvű hangulatot teremtett, a résztvevő gyermekek rendkívül nyitottak és érdeklődők voltak, így a tervezett interaktív rész is jól sikerült.

Szóval, nagyon jól szórakoztunk. Ha valaki pedig kíváncsi arra, hogy mik azok a mocsári kalandok, mi a palackba zárt hadművelet, az idő miért nem gyógyít be minden sebet, vagy mi a válasz erre a kérdésre, hogy: Szabadnak lenni, vagy nem lenni?, szerezze be a Zuri című könyvet és megtudja a választ.

Gratulálunk lányok, ez a könyvetek is rendkívül jól sikerült, várjuk a többi kalandos történetet!

 

Szöveg: Boda Zsuzsa 
Képek: Boda Zsuzsa, Kiskőrös TV, Petőfi Sándor Városi Könyvtár 

 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (22 db kép)
MEGOSZTÁS