Immáron hagyomány a nemzeti összetartozás napja alkalmából megtartott Trianoni megemlékezés Soltvadkerten, az Evangélikus templom melletti téren.

Homoki Pál, evangélikus esperes indította el hagyományteremtő jelleggel a június 4-én megtartott megemlékezést, amelyet az idei évben is megtartottak. Az ünnepi műsor összeállításában a Gyöngyház Kulturális Központ munkatársai is részt vettek.

-Hirdetés-

Országszerte 16:00 órakor egyidőben zendültek meg a harangok, emlékeztetve bennünket a 101 évvel ezelőtti események sorozatára, a 101 évvel ezelőtti aláírásra, amely a Kis-Trianon palotában történt. Nekünk magyaroknak ez a nap egyben szomorú hangulattal telik, mégis reménnyel tölti el szíveinket a tudat, hogy minket magyarokat összeköt a világ bármely pontján egy láthatatlan, mégis erős kötelék. Ez az összetartozás egy olyan érzést ad számunkra, amely a hazaszereteten át erőt ad a magyarság tudatunkban is.

A megemlékezésen Pintér Johanna felolvasta József Attila: Nem! Nem! Soha! című versét, majd Légrády Andor, helytörténész egy rövid történelmi áttekintést adott az érdeklődőknek, ezzel bővítve az ismereteket a trianoni békeszerződés aláírás körülményeiről.

Az ünnepség egy közös imádsággal és a Himnusz eléneklésével zárult.

Az ünnepség zárásaként bejelentették, hogy Homoki Pál, esperes és Temerini Ferenc, polgármester közös kezdeményezésével gyűjtés indul egy soltvadkerti nemzeti összetartozás emlékmű állítására.

Trianon kiállítás látható Soltvadkerten a Szent Korona Cukrászda előtt a sétányon. A tárlat Neszményi György több évtizedes gyűjtőmunkájának és felesége Neszményiné Gubacsi Erzsébet segítségének köszönhetően jött létre. Fényképek, újságcikkek, térképeken keresztül ismerhetjük meg Magyarország, a múlt században elszenvedett legnagyobb tragédiáját!

Vörösmarty Mihály Szózatának első két sorával köszönöm a megemlékezés megszervezését:

“Hazádnak rendületlenűl
Légy híve, oh magyar”

Fényképek: Kovács Gyula és Molnár Elvira

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (33 db kép)
MEGOSZTÁS