Idén májusban az alapítvány egyik kedves önkéntese, Labát Ditta egy hatalmas plüss tigrist ajánlott fel a Megóvlak Állatbarát Alapítvány javára, melyet árverésre bocsátottak közösségi oldalukon. A licit nyertese Retkes Zoltán lett, aki 15 ezer  forintot adományozott az alapítvány javára, ezen felül Rózsa Tibor is pénzösszeggel járult a kezdeményezéshez. 

A „Megóvlak” Állatbarát Alapítvány 2007 óta működik Kiskőrösön. Tevékenységüket adományokból és a felajánlott személyi jövedelemadó 1%-ából finanszírozzák.

-Hirdetés-

Az árverés kapcsán Szabó Brigittával, az alapítvány elnökével beszélgettünk, aki január óta vezeti az alapítványt.

Milyen felajánlást kapott az alapítvány, melynek apropóján kilátogattunk most a telepre?

Egyik önkéntesünk, Labát Ditta, aki családjával rendszeresen meglátogatja gondozottainkat felajánlott az alapítványunk részére egy hatalmas plüss tigrist. Mivel az anyagi forrásaink nagyon korlátozottak, kiadásaink nagy részét a személyi jövedelemadó 1%-ából tudjuk finanszírozni, és ennek esedékessége csak ősszel várható, ezért egyik tagunk Marton Györgyné Marcsi licitet hirdetett erre a gyönyörű plüss állatra az alapítvány közösségi oldalán. A licit számukra is nagy meglepetést okozott, mert amellett hogy több pozitív visszajelzést is kaptunk, végül eredményesen zárult. Retkes Zoltán volt az a szerencsés, aki megnyerte a tigrist. 15 ezer forintot ajánlott fel az alapítvány részére, illetve ez az összeg Rózsa Tibor által még kiegészült, amit ezúton is szeretnénk megköszönni nekik, illetve azoknak is akik részt vettek a licit során. Viszont Zoli meglepett bennünket, mert a tigrist újra fejajánlotta az alapítványnak egy újabb licitre. Tehát még találkozunk a tigrissel, ha valaki lemaradt volna róla, akkor most majd licitálhat.

Évek óta figyelemmel kísérem a Megóvlak Állatbarát Alapítvány munkáját. Korábban már fogadtam örökbe innen kutyát, azonban ezúttal fontosnak tartottam, hogy pénzadománnyal is segítsem az alapítványt, sőt mostantól minden hónapban utalok majd – tette hozzá Retkes Zoltán.

Retkes Zoltán és Labát Ditta

Hány gondozottatok van most?

Először is azt szeretném elmondani, hogy mi egy alapítvány vagyunk, és nem menhely. Önkéntes munkánkat, amit napi szinten végzünk, mindenki szabadidejében munkahely és család mellett teszi, és ezért semmilyen anyagi ellenszolgáltatásban nem részesülünk, csupán az állatok iránti szeretet ami összetart bennünket. Sokszor keresnek meg minket azzal, hogy menhely vagyunk, és ezért a téves információ miatt úgy gondolják az emberek, hogy kötelességünk a kóbor állatokat befogni és elhelyezni, ezért az évek során sok negatív kritikát is kaptunk és kapunk. Lehetőségeink nagyon korlátozottak, nem tudunk minden állatot elhelyezni. Ezért is tartjuk fontosnak az ivartalanítást, a mai világban már több lehetőség is a gazdák rendelkezésére áll, hogy megakadályozzuk a felesleges szaporulatot.

Itt az ideiglenes befogadó telepünkön 12 kenel áll a kutyusaink részére, amik sajnos jelenleg tele is vannak, sőt van egy „plussz kenelünk” amit előkészítőnek illetve raktár helységként használunk, de sajnos most ide is elhelyezésre került egy kutyusunk, akit 6 éve adtunk örökbe, mivel gazdája elhunyt. Ezen kívül három ideiglenes befogadónk is van, ahol további 23 kutyus van elhelyezve, tehát összesen 35 kutyának biztosítjuk a napi ellátást.  A kutyákat kizárólag örökbefogadási szerződéssel, chippel és érvényes oltással adjuk ki. Az örökbefogadási szerződésben megtalálhatók az örökbefogadás feltételi, többek között az is hogy amennyiben ivaros állat kerül gazdásításra, úgy a gazdának ivartalanítási kötelezettsége van, melyet a szerződésben meghatározott időn belül teljesítenie kell. Gazdásítás előtt személyesen megyünk ki a leendő gazdához, tanácsokkal látjuk el a gazdát az örökbe fogadni kívánt kutyussal kapcsolatban, illetve felhívjuk az esetleges hiányosságokra a figyelmet, ezzel is szeretnénk csökkenteni annak a lehetőségét, hogy később visszakerüljön a kutyus hozzánk, mert probléma merült fel, pl: nem jön ki a másik kutyával, vagy a cicákkal, esetleg szökős, vagy kapar stb… A megfelelő tartási körülmények mellett ami még nagyon fontos számukra, hogy az örökbefogadott állatot továbbgazdásítani nem lehet, amennyiben valami oknál fogva (pl. haláleset) nem tudják tovább tartani az állatot, akkor amennyiben lehetőségünk van rá és el tudjuk helyezni az állatot, akkor visszakerül a gondozásunkba, helyhiány esetén pedig a gazdának vagy családjának kötelessége addig gondoskodni az állatról amíg vissza tudjuk venni. Jelenleg a fiú kutyák többsége már ivartalanítva van náluk, viszont a lány kutyáink ivartalanításra várnak, amit anyagi lehetőségeinkhez képest szeretnék is megvalósítani. Sajnos több olyan lány kutyusunk is van jelenleg, aki korából adódóan már nem sok eséllyel gazdásítható, viszont egészségügyi állapota miatt szükséges lenne az ivartalanítása.

Oszi és Lujzi

Több mint két éve vagyunk itt az ideiglenes befogadó telepünkön, amit sok önkéntes munkával, barátokkal, segítőkkel, és a sok adományból sikerült a jelenlegi állapotára kialakítani, amit ismételten szeretnénk mindenkinek megköszönni, aki egy kicsit is hozzájárult ahhoz, hogy létre tudott jönni ez a telep. Amikor lehetőségünk és módunk van rá, mindig egy kicsit szépítjük, fejlesztjük a telepet, ezzel is szeretnék a gondozottainknak a lehető legjobb ellátást biztosítani. Így jött létre tavaly az épületrészben egy cicaszoba, melyet elsősorban idősebb cicáknak szerettük volna fenntartani, olyanoknak akiknek például elhunyt a gazdája, és utcára kerülnek, sajnos nagyon sok ilyen van. Így került be az első idős cicánk Fruzsika is 13 évesen. Rajta kívül még van három idősebb cicánk is, akik már életük végéig maradnak az alapítványunk gondozásában. Viszont cica téren kifogyhatatlanok vagyunk, nagyon – nagyon sok a szaporulat, szinte napi szinten keresnek meg bennünket alomnyi kiscicával, kidobott, kirakott kölykökkel. Nálunk jelenleg két anyacica van. Az egyik anyacicát, aki még sérült is volt (mára már szépen begyógyult a nyaka) az elkülönítőben tudtuk elhelyezni két kölykével, a másik anyacicát az épületen kívül elbújva találtuk meg 6 kölykével, sajnos ők még vadak is, de jelenleg helyhiány miatt nem is tudjuk még behozni őket, most egy ideiglenes megoldást találtuk a számára, számukra. Tehát jelenleg 16 cicánk van, de ezt a létszámot szeretnék a kitűzött 4-5 főre csökkenteni, ez a létszám az amit hosszabb távon is fent tudunk tartani. A cicákat is örökbefogadási szerződéssel, oltva, féreghajtózva és lehetőségeinkhez képest ivartalanítva adjuk örökbe.

Fruzsi, a legidősebb cica és a licitre bocsátott plüss tigris

Milyen gyakran szorulnak az állatok orvosi ellátásra?

Azt kell hogy mondjam, hogy szinte napi szinten. Nincsen se szombat, se vasárnap, ha beteg az állat akkor menni kell. A kutyusaink nagy része 7-8 éves, sajnos ebben a korban már elég kevés az esély a gazdásításra, még mindig sok embernek a fejében az van, hogy ők már „öregek”, ezért ez a szemlélet nagyon megnehezíti a munkánkat. Számunkra az öregkor 10-12 évnél kezdődik. Egy kutyus akár 15-16 évig élhet, a cicákról nem is beszélve, mégis még mindig azt tapasztaljuk, hogy bár sokan nyitottak már az örökbefogadásra, még mindig sokan tartanak is tőle. Ezért van az hogy a hozzánk bekerült 5-6 éves kutyusokat ha nem tudjuk mihmarabb gazdásítani, akkor nagy valószínűséggel náluk maradnak életük végéig, sajnos ezért vagyunk már most is abban a helyzetben, hogy folyamatosan teltházunk van. A kutyusaink fele már nem gazdásítható, és korukból adódóan egyre több az orvosi költség, különböző egészségügyi problémák merülnek fel. Ez pontosan ugyanolyan, mit az idős embereknél. Ha csak az alap orvosi ellátást nézzük: oltások, chip, féreghajtó, kullancs-bolha csepp, ivartalanítás, ennyi állatnál már ez is igen jelentős kiadás. Aztán ehhez jönnek még a különböző gyógyszerek, vitaminok, étrend-kiegészítők, tehát az adományaink túlnyomó részét az orvosi költségek emésztik fel.

Bankszámlaszámuk: 10102543-56088600-01000004

Az állatok gondozását hogyan látjátok el?

Az alapítvány létszáma mindösszesen 6 fő, kevesen vagyunk és sok a munka, ezért mindenkinek megvan a maga feladata. Az állatok napi ellátást az alapítvány tagjai végzik, illetve az önkormányzat biztosított számunkra egy alkalmazottat, aki a telepen hétfőtől péntekig segít az állatok ellátásába, gondozásában, ami nagyon nagy segítség nekünk. Ezen kívül gyakran jelentkeznek hozzánk fiatalok, diákok közösségi szolgálatra, szívesen jönnek ki kutyát sétáltatni és cicát simogatni. Az állataink élelmezésében nagy segítség a lakosságtól kapott fagyasztott húsáru, illetve korábban rendszeresen segített nekünk a Tesco adománygyűjtésben, amire a járvány miatt most egy ideig nem volt lehetőségünk, viszont június 12-én ismét lehetőség nyílik rá. Az adománygyűjtésekben is sok önkéntes vesz részt, amit szintén nagyon köszönünk. Így szerencsére keveset kell költenünk élelemre, akkor vagyunk inkább gondban, ha kölyökkutyák és cicák kerülnek be hozzánk, mivel nekik speciális junior élelmiszerre van szükségük, és ha nem kapunk adományként, akkor azt meg kell vásárolnunk.   

Mikor és hol van lehetőségetek bemutatni a Megóvlak Állatbarát Alapítvány munkáját? Esetleg szerveztek nyílt napokat is?

A korábbi években rendszeresen találkozhattak velünk különböző rendezvényeken, családi napok, ádvent, állatok világnapja, szüreti napok, örökbefogadási napok stb. Sajnos most a járvány miatt nem volt lehetőség ilyen jellegű személyes találkozásokra, de szerencsére sokan ismernek már bennünket és továbbra is támogatják a munkánkat. Több helyen van kihelyezett adománygyűjtő perselyünk, illetve ha találunk rá új partnereket, akkor szeretnék még perselyeket kihelyezni, keressük a lehetőségeket. Időnként a bankszámlaszámunkra is érkeznek utalások, adományok, melyeket teljes mértékben az állatok ellátásra használunk fel. Van honlapunk és Facebook oldalunk is. Az ott megjelölt elérhetőségeken bárki fel tudja velünk venni a kapcsolatot.

Gondolom a licitből befolyt összegnek is megvan már a helye…

Igen. Van még egy ivaros fiú cicánk, akit szeretnénk ivartalaníttatni, ő utána valószínűleg gazdásodni is fog. És itt van a már korábban említett két anyacicánk is a kölykökkel, akiknek majd a védőoltás lesz aktuális, és már el is költöttük a pénzt.

Az oltásra váró kölykök

Az érdeklődők hogyan és mikor tudják megtekinteni az állatokat?

A gondozottainkat előre egyeztetett időpontban lehet megtekinteni. A kutyusokról Fodor Erzsébetnél és Kövesdi Andreánál lehet érdeklődni, a cicákról pedig Martonné Marcsinál, illetve az adományokat is ő fogadja.

Elérhetőségeinket a honlapunkon és Facebook oldalunkon megtalálják.

 

Az örökbefogadás mellett más módon is segíthetünk abban, hogy az alapítvány gondoskodni tudjon az általuk befogadott állatokról. Adományokkal és az alapítvány pénzügyi támogatásával is támogathatjuk munkájukat.

Minden felajánlás egy újabb lehetőség számukra!

Adószámuk: 19550448-1-03
Bankszámlaszámuk: 10102543-56088600-01000004
 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (13 db kép)
MEGOSZTÁS