-Hirdetés-

Évente több alkalommal vizsgálják a természetes fürdővizek minőségét. A Vadkerti-tó minőségét is rendszeresen vizsgálják, a két legutóbbi eredményt közzé is tette a Vadkert Komszolg Kft, mint a Vadkerti-tó üzemeltetője a közösségi médiában.

Először is tekintsük át, hogy mit, hogyan vizsgálnak milyen határértékkel.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (a továbbiakban: NNK) tájékoztatása alapján ha bármely fürdővíz mintában az Enterococcus száma meghaladja az 500/100 ml-t, vagy az Escherichia coli száma meghaladja az 1500/100 ml-t, vagy beigazolódik a vízvirágzás gyanúja, a fürdőhely üzemelését meg kell tiltani. A fürdési tilalom csak akkor oldható fel, ha legalább két következő mintában az Enterococcus szám 330/100 ml, az Escherichia coli száma 900/100 ml alatt van, vagy a cianobaktérium burjánzás egyértelműen megszűnt. Amennyiben az időszakos fürdőzési tilalom elrendelésére rövid távú szennyezés miatt került sor, akkor a rövid távú szennyezést követő két mintavétel megfeleltethető a fürdőzési tilalmat feloldó két mintának.

Elkezdődött a strandszezon

Kategóriák

Az egyedi vízminták értékelésekor csak a fenti kritériumok alapján “megfelelő” és “nem megfelelő” kategóriát különböztetnek meg. Kizárólag tájékoztatási céllal az NNK létrehozta egyedi minták esetén a “kitűnő” kategóriát, amely 50/100 ml alatti Enterococcus és 150/100 ml alatti Escherichia coli eredményt jelent. Ezek a kategóriák csak az adott vízmintára vonatkoznak és nem adnak információt a fürdővíz hosszútávú (egy vagy több fürdési idényre vonatkozó) minőségéről.

Az NNK minden fürdési idényt követően elvégzi országosan valamennyi fürdővíz minősítését a laboratóriumok által megküldött adatok, valamint a kormányhivataloktól kapott információk (fürdési idény kezdete és vége, vizsgálati ütemterv, rendkívüli helyzetek, rövidtávú szennyezési események stb.) alapján. A fürdővizek minősítése során az adott fürdési idény és az azt megelőző három idény valamennyi vízvizsgálati eredményét figyelembe veszik, vagyis összesen 16 vagy rövid fürdési idény esetén minimum 12 mintát.

Az elvégzett statisztikai értékelés (az ún. percentilis módszer) nem csak a kapott baktériumszámokat, hanem azok szórását is értékeli. A kapott minősítési osztály (kiváló, jó, tűrhető, kifogásolt) azt mutatja, hogy az adott fürdővíz esetén mekkora az egészségre kockázatot jelentő szennyezés előfordulásának valószínűsége. Kiváló minőségű fürdővizeknél ez nagyon ritkán fordul elő, míg kifogásolt fürdővizeknél olyan gyakran, hogy ott a fürdőzés nem biztonságos (bár nem jelenti azt, hogy folyamatosan rossz a vízminőség). Az így kapott minősítést az NNK a következő fürdési idény megkezdése előtt valamennyi fürdővízre a honlapján közzéteszi. Azok a fürdővizek, amelyek esetén nem áll rendelkezésre elegendő minta (pl. mert újonnan létesültek, vagy nem tartották be a vizsgálati ütemtervet) „nem minősíthető” besorolást kapnak.

Legfrissebb felszíni víz vizsgálati jegyzőkönyv

Ha megnézzük a legfrissebb jegyzőkönyv mérési eredményeit, akkor láthatjuk, hogy a Vadkerti-tó vízminősége nem csak egyszerűen megfelelt minősítést kapott, hanem egyenesen a kitűnő kategóriába esik.

Kapcsolódó cikk
Korszakos jelentőségű fejlesztéseket adtak át a Vadkerti-tó üdülőövezetében
Korszakos jelentőségű fejlesztéseket adtak át a Vadkerti-tó üdülőövezetében
A Vadkerti-tó és a mellette lévő üdülőfalu életében korszakos jelentőségű beruházásokat adtak át június 12-én, pénteken, a soltvadkerti üdülőhely strandján...
MEGOSZTÁS