Örömfestésre, összművészeti alkotónapra invitálták az érdeklődőket ma délután Kiskőrösön az Alkotóházba. Az eseményt a pécsi Gandhi Gimnázium szervezte, mely egyidejűleg három helyszínen került megrendezésre: Pécsen, Salgótarjánban és Kiskőrösön. Városunkban a eseményt Kunhegyesi Ferenc festőművész, grafikus szervezte meg.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével: Domonyi László Kiskőrös polgármestere, dr. Ba Mariann, a Kiskőrös Városért Alapítvány kuratóriumi elnöke, dr. Korcsog Tamás a Gandhi Kft. ügyvezető igazgatója, Nagy Gusztáv költő, Váradi Gábor festő, Molnár Gábor festő, Horváth Tibor zenész, Kis István, Vicai Lajos, Szmutka Kata festők, valamint Kádár Kata, Váci Barbara és Buczó Csanád, a Cselekvő Romák Egyesületétől.

A közös alkotáshoz instrukciókat is kaptak a fiatalabbak 
-Hirdetés-

A 14 órakor kezdődő rendhagyó eseményen nemcsak a festőművészet nyelve az összekötő kapocs. Kulturális programokkal: felolvasással, és zenével is készültek azoknak, akik részt vesznek az örömfestésben. 

Jónás Tamás egyik versét adta elő Váci Barbara

Az eseményt Domonyi László polgármester, dr. Korcsog Tamás a Gandhi Kft. ügyvezető igazgatója, dr. Ba Mariann a Kiskőrös Városért Alapítvány kuratóriumi elnöke és Kunhegyesi Ferenc festőművész nyitotta meg beszédével. 

Hálás szívvel köszönjük, hogy a Gandhi Gimnázium szervezésében egy ilyen nagyszerű lehetőséget biztosítanak a kiskőrösieknek, a Roma Alkotóháznak, melyet pont ezzel a céllal álmodtunk meg és hoztunk létre a Kiskőrös Városért Alapítvánnyal. Azt szeretnénk, ha időről időre összegyűlhetnének itt azok, akiket érdekel a művészet, a roma kultúra. Mindezt Kunhegyesi Feró, Kunhegyesi Nikolett és a Kiskőrös Városért Alapítvány fogja össze városunkban. Azt gondolom, hogy a legjobb üzenet egy ilyen örömfestés. A Gandhi Intézetnek is nagyon köszönöm ezt a lehetőséget. Remélem, hogy egy sikeres napot tölthetünk itt együtt, ahonnan jó szívvel viszik tovább a kiskőrösiek nevét. Örömteli látvány, ahogy végre megtelik élettel az Alkotóház – mondta Domonyi László, polgármester.

Domonyi László polgármester is bekapcsolódott a közös alkotásba

A Cigányság Nemzetközi Világnapja kapcsán (is) jöttünk ma itt össze. A Gandhiban összetetten dolgozunk a felzárkóztatás felgyorsításán. Személyesen azért jöttem a Gandhiba, hogy egy országos brandet alakítsunk ki néhány év alatt. Bizonyos felzárkóztatási és munkaerőpiaci programokon keresztül szeretnénk ezt megvalósítani. Távlati célunk az, hogy a pécsi példát átültessük más városokba is – nyilatkozta dr. Korcsog Tamás, a Gandhi Kft. ügyvezető igazgatója.

Az Alkotóház udvarán szervezték meg az összművészeti alkotónapot

Háziasszonyként próbálok most itt állni, hiszen nagyon szoros kötődésünk van az intézményhez. Amikor hozzákezdtük az Alkotóház megvalósításához, mi gyakorlatilag egy épületet álmodtunk meg. Azt néztük, hogy azoknak a céloknak, amiket kitűztünk, megfelel-e. Aztán eljött végre a várva várt pillanat, amikor gyerekekkel tudtuk megtölteni az épületet. Talán az volt az a pillanat, amikor először a közösség otthonává vált az épület: a kreativitásnak, a tudásvágynak az otthonává. Olyan személyektől kaptunk segítséget, akik munkájukon túl a szívüket, lelküket, szeretetüket is beleadták. Ezeknek az embereknek köszönhetően ez az épület mára otthonná vált – tette hozzá dr. Ba Mariann, a Kiskőrös Városért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Kunhegyesi Feró is köszönetet mondott a résztvevőknek, amiért megtisztelték jelenlétükkel az eseményt 

Köszönöm, hogy jelenlétetekkel megtiszteltétek ezt a házat. Ez az első alkalom, amikor együtt lélegezhetünk, alkothatunk. Azt gondolom, hogy az én feladatom a közös együttlét, az együtt lélegzés. Egyelőre még nagyon gyerekcipőben jár a magyar és a roma kultúra egymáshoz való közeledése. Ehhez szükség van olyan helyszínekre, ahol együtt tudjuk meghatározni magunkat. Nem elhatározni, elkülönülni. Sokkal inkább egy olyan közös nevezőre jutni, ami az emberiséget jellemzi. Azt gondolom, hogy a művészet egy olyan eszköz, egy olyan nyelv, amit mindenki ért. Hálás köszönet a Kiskőrös Városért Alapítványnak, mert nélkülük ez nem jöhetett volna létre – ezekkel a szavakkal nyitotta meg az eseményt Kunhegyesi Feró

Ha már örömfestés… nem maradhatott el a mosoly sem 

Az örömfestés: szeretvendégséggel, kötetlen beszélgetéssel, zenével és közös alkotással folytatódott. 

Képek: Birtalan Szandra

 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (60 db kép)
MEGOSZTÁS