Kohut Zalán, a Kiskőrösi Bem József Általános Iskola diákja harmadik helyen végzett az „Itthon otthon vagy” országos honismereti és földrajz verseny döntőjében. Az EDUTUS Egyetem Tatabánya és az Eötvös József Gimnázium Tata által minden évben meghirdetett verseny öt fordulóból állt, melynek idei témája az Észak-Alföld nevezetességeinek bemutatása volt. A döntőbe jutott 15 tanuló egy írásbeli és egy szóbeli forduló után egy prezentációt is bemutatott. Zalán felkészítő tanára Gmoser György volt, akinek diákjai az elmúlt évek földrajz versenyein mindig kiemelkedően szerepeltek.

Kohut Zalánnal és Gmoser György tanár úrral beszélgettünk. 

Gmoser György és Kohut Zalán

Mióta meghatározó a földrajz az életedben?

-Hirdetés-

Zalán: 6. osztályos koromtól kezdett el jobban érdekelni a földrajz, amikor a Föld különböző éghajlatait tanultuk. Már akkor magával ragadott, amihez sokat hozzátett az is, hogy a szüleimmel gyakran utazunk. Így nagyjából már az egész országot sikerült bejárnom. Például most nagyon ideális volt az idei verseny témája is, hiszen a covid alatt rengeteget jártunk fel Debrecenbe, sőt a Hortobágyot is meg tudtam nézni. Mivel mindig is érdekelt a természet, ezért hamar lenyűgözött ez a tantárgy is.  

Miért döntöttél úgy, hogy jelentkezel ebbe a versenybe?

Zalán: Igazság szerint Gmoser György tanár úr javaslatára, de önként jelentkeztem a versenyre. Úgy gondoltam, hogy egy próbát megér. Nagyon sokat köszönhetek neki.

Mennyi időt vett igénybe a versenyre való felkészülés? Azt hallottam, hogy Turán István és Bella Tibor segített neked megírni a második fordulóban egy tanulmányt.

Zalán: Hónapokon keresztül készültem a versenyre. A második fordulóban egy tanulmányt kellett írni a településünkről, és többek között arról is, hogy mi kerüljön a települési értéktárba. Ebben kértem Bella Tibor történelemtanár és Turán István helytörténész segítségét.

Gmoser György tanár úr: Több téma volt, melyek közül választani kellett, azonban a fő téma az volt, hogy mit javasolnál az értéktárba. Kiskőrösön ugyan van értéktár, viszont problémát okozott számunkra, hogy olyan értékről nem írhattunk, ami már van az értéktárban, hiszen plágium miatt azonnal kizárták volna. Ezért bejártuk  Zalánnal az összes régi házat Kiskőrösön, melyek történetéhez Bella Tibor és Turán István segítségét kértük. Végül az összegyűjtött információkból egy nagyon szép anyagot sikerült összeraknia Zalánnak.

Mennyi idő alatt készült el ez a dolgozat?

Zalán: Bő egy hét alatt. Az adatgyűjtés nagyon sok idő volt, utána már összeilleszteni az anyagokat nem volt nehéz.

Hogyan zajlott a versenyre való felkészülés, miután megtudtad, hogy bekerültél a döntőbe?

Zalán: Kaptunk konkrét anyagot magáról az Észak-Alföldről, legfőképpen a látványosságokról kellett olvasni, nyilván a nemzeti parkról, ugye ott van a Hortobágy. Azt is meg kellett tanulnunk, hogy milyen ott a turisztika, ez nagyon nehéz volt, hiszen sok információt tartalmazott. A számok bonyolultak voltak, de kaptunk térképet is, ami nagyjából egy érettségi szintjén volt. A döntőre többek között tankönyvek segítségével, illetve internet segítségével készültem.

Gmoser György tanár úr: Az első 20 kérdés általános földrajz volt, ott minden volt, amit tudni kellett, sőt érettségi anyagok is voltak benne. A másik 20 kérdés viszont az Észak-Alföldre volt kihegyezve, annak látványosságaira, földrajzára.

Ha jól tudom, akkor online volt megrendezve ez a verseny…

Zalán: Igen, minden forduló.

Mindez mennyire okozott neked nehézséget? Ez volt az első nagyobb megmérettetésed vagy már korábban is részt vettél online versenyen?

Zalán: Földrajzból egyénileg igen, ez volt az első komolyabb megmérettetésem, de csoportos versenyeken már többször indultam. Tavaly például csoportosan jutottunk be földrajzból az országosra, aminek a döntője aztán elmaradt a covid miatt. A Hungarikumok versennyel is ugyanez történt. Nem jelentett nehézséget, hogy online rendezték meg, így könnyebb volt a felkészülés. Többségében egyszerű feladatokból állt a döntő, melyekre könnyen lehetett válaszolni, azonban a villámkérdések és villámválaszok nehezek voltak.

Gmoser György tanár úr: Tavaly a Járási, és a Hungarikumok versenyén is bejutott az országos döntőbe Zalán, csak sajnos mindkettőnek elmaradt a döntője.

A villámkérdéseket úgy kell elképzelni, mint a Honfoglaló játékban?

Zalán: Nagyjából igen. Van egy 10 másodperces intervallum és 4 válasz közül kellett egy bizonyos szövegre vagy képre rákattintani. A válaszadásnál másodpercenként 10 pontot vontak le, aztán 100 pontból is csak 10-et kap, ha jól, de későn válaszol az ember. Inkább ez okozott nehézséget, de ha visszagondolok, akkor a rendes feladatlapnál 3 vagy 5 másodperc késéssel is már pontlevonást kaptunk, úgyhogy nagyon kellett figyelni az időre.

Hogyan épült fel, milyen feladatokat tartalmazott a verseny, illetve a döntő?

Zalán: A verseny összesen öt fordulóból állt, melynek döntőjében volt egy PowerPointos feladat is, ahol egy prezentációt kellett beadni. Majd volt egy konkrét feladatlap, melynek megoldására 30 perc állt rendelkezésünkre. Ez a feladatlap körülbelül 40 kérdést tartalmazott. Ezután kaptunk egy Kahoot!-os feladatot, de ez csak akkor számított, ha esetleg holtverseny alakult ki a versenyzők között. Ebben körülbelül 10-20 kérdés volt, melyekre szintén nagyon gyorsan kellett válaszolni.

Ezeket otthonról oldottad meg teljesen egyedül?

Zalán: Egyedül, persze szükség esetén azért segítséget kértem. Mindent megtettem annak érdekében, hogy jól teljesítsek. Őszintén nem számítottam ilyen szép eredményre, magam is meglepődtem rajta.

Hogy érzed, a versenyeredmény a szorgalmadon múlt vagy ez egyfajta készség, amivel rendelkezel?

Zalán: Könnyen tanulok, persze a versenyeredményemhez hozzátett a szorgalmam is. Felkészítő tanáromnak, Gmoser Györgynek is sokat köszönhetek. A témakör elsajátításához az is hozzátett, hogy rengeteget kirándultam az Észak-Alföldön, melynek köszönhetően bizonyos információk, képek hamar beugrottak a tájról vagy az egyes helyekről. Nagyon izgultam, hogy ne okozzak senkinek csalódást, szűk volt a határidő és az anyag is nehéz volt.

Későbbi tanulmányaidra milyen hatással lesz az, hogy ebben az országos versenyben a dobogón végeztél?

Zalán: A KEVI-ben fogok továbbtanulni, emelt angol szakon. Egyébként a jog és a történelem ugyanúgy foglalkoztat, de a haditechnikát is nagyon szeretem, szóval tetszik a katonai pálya is. Még egyáltalán nem tudom, hogy mivel szeretnék majd foglalkozni, ezért választottam elsősorban a kiskőrösi gimnáziumot.

MEGOSZTÁS