Pszota Kitti azzal a kéréssel kereste meg hírportálunkat, hogy tolmácsoljuk köszönetnyilvánítását azoknak, akik hozzásegítették élete nagy döntéséhez, hogy a Pécsi Művészeti Gimnázium felvételijére sikeresen felkészüljön. Azt tudjuk, hogy az ember életében az egyik mérföldkő a pályaválasztás, ami Kittinek is nagy problémát okozott.

Markóné Csányi Gabriella, a SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskola tanára, aki nem csak felkészítette a szakirányú felvételire, hanem segített is megtalálni az ifjú tehetség útját.

-Hirdetés-

A következőkben Pszota Kitti történetét mutatjuk be:

Kitti a klarinét tanulmányait Markóné Csányi Gabriellánál kezdte, aki később kisbabát várt. Gabriella távolléte alatt a klarinét iránti lelkesedését elvesztette, nem vonzotta igazán a zeneművészeti pálya.

Markóné Csányi Gabriella és Pszota Kitti

Elmondása szerint már nem is állt messze a döntéstől, hogy abbahagyja a zenét és teljesen más utat – amit nem is igazán volt fogalma, hogy milyet – válasszon magának. De Gabi néni visszatérése meghatározó pillanat lett az ifjú tehetség életében:

„Már az első közös óra visszahozta a lelkesedésemet, visszajöttek a régi mondatok, emlékek, a rég megszokott felhőtlen hangulatok. Azonnal egyértelművé vált, hogy mit is jelent számomra a hangszerem, a zene, amit a tanárnő szerettetett meg velem. Az óra után nem volt kérdés, hogyan tovább”

– emlékezik vissza Pszota Kitti.

Így történt, hogy útnak indultak a felkészülés irányába, mely nem volt könnyű, hiszen az alapokról kellett elindulniuk, mivel 3 évig nem is igazán gyakorolt. Azonban a rendelkezésre álló idő a felvételiig nagyon kevés volt, így már nyáron el kellett kezdeniük a közös munkát.

„A tanárnő saját idejét is feláldozta a cél érdekében, nagyon önfeláldozó volt, hogy hozzásegítsen az álmomhoz”

– meséli Kitti.

A kiskőrösi klarinétos elmondta, hogy már itt is megmutatkozott az elhivatottsága, és a gyerekek iránti feltétlen szeretete: napi többórás hangképzés volt a feladat hónapokon keresztül, ami végül megalapozta a későbbi teljesítményt, az állóképességet és a technikát. Nehéz volt, hiszen ki kellett zárni az etűdöket és a darabokat, közben rohamosan forgott az idő kereke.

Az idővel nem törődve tudatosan haladva jutottak el a felvételi anyag összeállításáig. A klarinét mellett Gabi néni felkészítette a szereplésre, a kiállásra és minden olyan szükséges fortélyra, amelyek fontosak ahhoz, hogy megjelenése lenyűgöző legyen a színpadon. Eközben a szülők felkészítése is zajlott: sokat beszélgettek arról, hogy a középiskola és a szülőktől való távolság milyen veszélyekkel jár.

Minden nap emberileg is nevelt, nem csak szakmailag, így teljes körű, átfogó felkészítésben volt részem mellette.

A sok munka végül meghozta gyümölcsét: az alapoktól elkezdve, a megjelölt helyekre kimagasló eredménnyel jutott be Kitti.

„Nagyon örülök, hogy ő a tanárom és még fél évig együtt dolgozhatunk. Nagyon fog hiányozni a jövőben mind a személye, mind pedig az órái. Szakmailag és emberileg is a legtöbbet nyújtotta a fejlődésemhez, amiért mindig is hálás leszek. Száz szónak is egy a vége: Nagyon szépen köszönök mindent, Gabi néni! Szeretnék köszönetet mondani szüleimnek is, akik még a legnagyobb elkeseredéseimben sem hagyták, hogy abbahagyjam, ami ma már a jövőt jelenti nekem”

osztotta meg gondolatait az immáron pécsi művészeti középiskolás tanuló.

Kedves Kitti! A VIRA.HU szerkesztősége ezúton is sok sikert kíván neked a tanulmányaid és a művészeti pályád során! 

MEGOSZTÁS