Mi is itt vagyunk!

Váljon megmutathatóvá a kimondhatatlan

A Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft. (NSZFK) európai uniós támogatásból valósítja meg az EFOP 1.9.2. – VEKOP-16-2016-00001 kódszámú MONTÁZSprojektet. A projekt célja a fogyatékosságból adódó igényekre reagáló közszolgáltatások minőségének és hozzáférhetőségének javítása, a fogyatékos emberek életminőségének, önálló életvezetési képességének és társadalmi befogadásának növelése.

Sikerrel zárult a programsorozat, amelyen a speciális kommunikációs igényű emberek hétköznapi társas érintkezésében jól hasznosítható módszereket, eszközöket mutattak be. A két hónapon át tartó, minden megyét érintő online roadshow a Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft. (NFSZK) MONTÁZS projektjének keretében valósult meg.

-Hirdetés-

 

A társas interakciókra, gondolat- és szándékközlésre a speciális kommunikációs szükségletű személyeknek is igénye és joga van. Megfelelő támogatással azok is képesek rá, akiknél a beszélt és/vagy írott nyelv súlyos mértékű zavara áll fenn. Nekik segít az augmentatív és alternatív kommunikáció (AAK) rendkívüli változatos és kreatívan kombinálható eszközrendszere.

A projekt fontos célja, hogy az AAK szemléletét minél szélesebb körben megismertesse. Ezért indítottak el idén áprilisban egy online rendezvénysorozatot, amelyen az AAK módszeréről, eszközeiről és a MONTÁZS projekt keretében elérhető ingyenes AAK-szolgáltatásokról tartottak előadásokat a szakemberek.

A MONTÁZS projekt keretében 6 helyszínen (Debrecenben, Kaposváron, Szegeden, Zalaegerszegen, Miskolcon és Budapesten) létrehozott AAK-módszertani központok szolgáltatásai a kommunikációjukban akadályozott személyek széles spektrumának kívánnak támogatást nyújtani, a veleszületetten fogyatékos gyermekektől egészen a felnőtt korban kommunikációjukban akadályozottá vált személyekig. Éppen ezért az előadások között az autizmussal élő és az AAK-igényű afáziás személyekről szóló ismeretek is helyt kaptak.

2021. áprilistól június közepéig tartó 19 alkalmas online rendezvénysorozat egyben bemutató is volt, hiszen a résztvevők megismerhettek számos AAK-eszközt, így például a különféle kialakítású és típusú hangadó gépeket, az ún. kommunikátorokat, a speciális kapcsolókat, egérkiváltókat és billentyűzeteket, az okoseszközöket, a képkommunikációs szoftvereket is.

A rendezvénysorozaton többségében szakemberek vettek részt, akik az érintett célcsoporttal speciális közoktatási intézményekben dolgoznak, de nagy volt az érdeklődés a szülők részéről is. Az itt szerzett ismeretek hasznosak voltak ugyanakkor az érintetteken és családtagjaikon túl az egészségügyi intézmények dolgozóinak, a köznevelési, szociális intézmények és kapcsolódó szakmai szervezetek tagjainak, továbbá az érintett felsőoktatási intézményekben tanulóknak is. A résztvevők aktívak voltak, sokan tettek föl kérdéseket és kaptak válaszokat a workshopok végén.

A nagyszámú érdeklődés azt mutatja, hogy az érintett családtagok és szakemberek körében igen nagy az igény és a nyitottság a beszéd-és nyelvi fogyatékos személyek, valamint a speciális kommunikációs igényű személyek támogatásának módszereivel kapcsolatos tudásátadó alkalmakra.

A rendezvényeket követően sok résztvevő közvetlenül is érdeklődött a szolgáltatásokról – felmérés és diagnosztika, egyéni tanácsadás és fejlesztés, valamint eszközkölcsönzés –, melyeket az AAK- központokban az érintettek ingyenesen vehetnek igénybe.

Bővebb információ a MONTÁZS projektről: https://www.nfszk.hu/projektek/montazs-projekt

 

Sajtóközlemény
Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft. 

Kiemelt kép: https://civishir.hu/

MEGOSZTÁS