Június 14-én Kiskőrös Város Önkormányzata kérelmet nyújtott be a Teleki László Alapítvány Népi Építészeti programjához Petőfi Sándor szülőházának felújítására.

A különböző pályázati forrásoknak köszönhetően kívül-belül megújulnak a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeumhoz tartozó egységek. Az emlékmúzeumban még tartanak a felújítási munkálatok, de a Szlovák Tájház heteken belül újra fogad majd látogatókat. A Petőfi 200 Emlékévre készülve a szülőház felújítása is fontos mérföldkő lesz. A munkálatokat a tervek szerint ősz végén kezdik majd el. 

-Hirdetés-

– A költő szülőháza alapvetően jó állapotban van annak köszönhetően, hogy Kiskőrösnek mindig is kiemelten fontos volt az épület. 1880 óta folyamatosan látogatható. Szintén a Népi Építészeti Programhoz benyújtott korábbi pályázatból megtörtént a ház teljes állapotfelmérése. A mérnökök alapos faanyagvédelmi, statikai, építész szakvéleményeket adtak, amelyek kiegészültek építéstörténeti kutatással és elkészült az értékleltár is. Ezek a dokumentumok jelentik a felújítás alapját, a bennük megfogalmazott munkákra pályáztunk. Fontos a födém és a tetőszerkezet faanyagvédelme, szükség esetén egyes elemeinek cseréje, a sérülékeny nádfedél új borításának elkészítése, amire védőréteg is kerül. Szintén fontos az eddig védelem nélküli gerendázat rovarmentesítése, valamint a külső-belső mészfestés –  nyilatkozta Dr. Filus Erika, a múzeum igazgatója. 

Az ajtók, ablakok felújításán, kezelésén, festésén túl az udvaron is végeznek majd rekonstrukciós munkákat. 

– Van egy jégverem is, ami szervesen hozzátartozik az épülethez. Ezt is szükséges felújítani, bár egyelőre nem használjuk használni. Sajnos a  gémeskút is olyan állapotban van, amit mindenképpen szükséges javítani, illetve cserélni. Nagyon jó, hogy a pályázat nem csak az épületre ad támogatást, hanem annak közvetlen környezetére is, így a parkosítás, az udvar feltöltése, illetve a kerítés rendbetétele is megvalósulhat.

A felújítással még a Petőfi 200 Emlékév megkezdése előtt szeretnének végezni, ami nemcsak a bicentenárium, hanem a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum Történelmi emlékhellyé minősítése miatt is kiemelt jelentőséggel bír. 

Forrás: Kiskőrös TV 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (12 db kép)
MEGOSZTÁS