Egy hét és nincs többé egyszer használatos műanyag-gyártás:  egy sor egyszer használatos, valamint egyes egyéb műanyag termékek forgalomba hozatalának tiltását rendelte el a magyar kormány. 

-Hirdetés-

„Elkötelezettek vagyunk a klímavédelem mellett, ezért kiemelt célunk, hogy minél gyorsabban átállhasson Magyarország a körforgásos gazdaságra” – olvasható Magyarország Kormánya honlapján.  Ezért hirdették meg 2020 februárjában a Klíma- és természetvédelmi akciótervet, ebben az egyik intézkedéscsomag az egyes egyszer használatos műanyag termékek forgalmazásának megtiltása.

A fenntarthatósági elvek érvényesítése érdekében júliustól tilos lesz:

  • a műanyag fültisztító pálcika,
  • evőeszköz (villa, kés, kanál, evőpálcika),
  • tányér, szívószál, italkeverő pálcika,
  • léggömbökhöz rögzítendő és azokat tartó pálcák, beleértve a léggömböt a pálcához rögzítő szerkezetet,
  • az expandált polisztirolból készült ételtároló edény, és italtartó poharak forgalmazása is.

E témában Büki-Kovács Kittit, a BS Plastic Trade Kft. marketing vezetőjét, valamint Garami Zoltánt, a Material-Plastik Kft. ügyvezető-igazgatóját, tulajdonosát kérdeztük.

Mennyire érintette hátrányosan a vállalkozásukat ez az új szabályozás?

Büki-Kovács Kitti, Bs Plastic Trade Kft.: A változásra már régóta tudtunk készülni és a kivezetésre kerülő termékek helyett a lebontható/komposztálható megoldást keresni. Mivel cégünk nagy hangsúlyt fektet az innovatív fejlesztésekre, így mi már jóval a hazai törvény előtt elkezdtünk érdeklődni a hagyományos polietilén anyag alternatív változata iránt. Olaszország ebben élen jár, ahol évek óta csak BIO alapanyagú egyszer használatos csomagolóanyagokat hoznak forgalomba 100 mikrométer vastagság alatt. Innen indult számunkra is a biopolimerekkel való ismerkedés, aminek köszönhetően mára már több mint 10 éves szakmai tapasztalattal büszkélkedhetünk.

Pillanatkép a BS Plastic Trade Kft. gépsoráról

Garami Zoltán, Material-Plastik Kft: Az elhúzódott döntés mindenképpen elősegítette a tudatos és jól felépített stratégia kidolgozását, valamint bevezetését.
Több idő állt rendelkezésünkre átdolgozni, valamint átcsoportosítani az érintett szegmens(ek) működését.

Hogyan készültek erre a változásra? Milyen intézkedéseket vezettek be?

Büki-Kovács Kitti: Működésünk egyik alapköve a piaci igények felmérése és a magas szintű szakmai tanácsadás leendő és meglévő ügyfeleink számára. Ezért a folyamatos kapcsolattartás, útmutatás elengedhetetlen volt partnereink felé, melynek hitelességét mutatja, hogy cégünk a műanyagipar legjelentősebb szakmai szervezeteivel dolgozik szoros együttműködésben. Kezdetben voltak nehézségek a lebontható/komposztálható termékek piaci bevezetésénél, de azok a nagyvállalatok, akik számára fontos a környezettudatosság és a fenntarthatóság hamar ráébredtek, hogy a jövő ebbe az irányba mutat. Referenciáink között tudhatunk több olyan multinacionális céget is, mint a Spar, Auchan és a Rossmann, akik már áttértek a reklámtáskák BIO változatára.

Munka a Material-Plastik Kft-nél

Garami Zoltán: A Material-Plastik Kft. fő tevékenységi köre elsődleges, illetve gyűjtő csomagolóanyagok gyártása. Termék portfóliónk lefedi a teljes úgynevezett fogyasztói csomagolások széles palettáját, kezdve a higiéniai csomagolóanyagoktól egészen az élelmiszeripari vákuum- illetve védőgázas csomagolóanyagokig. Vállalatunk által fejlesztett, előállított termékek, a globálisan is kihívást jelentő élelmiszer-veszteséget, élelmiszer-pazarlást hivatottak minimalizálni az eltarthatósági idő növelhetőségével és nem utolsósorban, a gyűjtőcsomagolások esetében a biztonságos szállíthatósággal.

Mennyiben változtatja meg a vállalkozásuk mindennapi működését az új rendelet?

Büki-Kovács Kitti: Az új rendelet bizonyos termékek tiltása mellet az összes felhasznált mennyiség csökkentését is szeretné elősegíteni, melyet a hagyományos termékek esetében 1900 Ft/kg-os, a biológiai úton lebontható termékek esetében pedig 500 Ft/kg-os termékdíjjal igyekeznek generálni. Ezek az intézkedések sok plusz adminisztrációt jelentenek az ipar résztvevőinek. Valamint a BIO alapanyagot ugyan azzal a gépsorral gyártjuk, mint a polietilén alapút, de az előkészítésben és a feldolgozásban is van némi különbség, melyhez alkalmazkodnunk kellett.

Garami Zoltán: Természetesen egyes termékkörünket negatívan érinti a bevezetésre kerülő tiltás, ugyanakkor egyetértünk azzal az állásponttal, hogy környezeti terhelés csökkentése kiemelt prioritással bír. Bízunk benne, hogy a bevezetésre került rendelet betartatására is komoly lépéseket tesz a kormány, hiszen csak abban az esetben érhetjük el a kitűzött célokat.

MEGOSZTÁS