Az elmúlt fél évben, a járványügyi helyzetre való tekintettel nem ülésezett a Kiskőrösi Települési Értéktár Bizottsága, mondta el Turán István elnök a Kiskőrös Város Önkormányzatának Képviselő-testületi ülésén. 

-Hirdetés-

A képviselők mint minden évben, így idén is meghallgatták a Kiskőrösi Települési Értéktár Bizottság tevékenységéről szóló beszámolót.A bizottsági tagjai a koronavírusos helyzetben személyesen nem, csak elektronikus formában „üléseztek”.

Domonyi László, Kiskőrös polgármestere A 2020. november 4. napjától fennálló veszélyhelyzet alatt 97 polgármesteri határozatot hozott és 12 rendelet került megalkotásra. Ilyen a Kiskőrösi Kakaspörkölt Főző Fesztivál települési értéktárba történő felvétele is, melyről a beszámolót 2021.05.17-én fogadta el a polgármester. 

A Kiskőrösi Kakaspörkölt Főző Fesztivál 2009-ben még egy lelkes baráti társaság szervezésében indult útjára, amelyhez az évek során egyre több és több csapat csatlakozott, mára pedig az egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó helyi látványossággá nőtte ki magát. Azóta minden októberben Dedák Pál és Torgyikné Danis Éva főszervezésével megrendezik a városban a főző versenyből időközben fesztivállá alakult rendezvényt. Az évek folyamán Kiskőrös Város Önkormányzata is jelentős erővel kapcsolódott be a szervezésbe, 2019-ben pedig megalakult a Kiskőrösi Kakasfőzők Egyesülete, melynek tagjai koordinálják az eseményt.

Turán István, a Kiskőrösi Települési Értéktár Bizottságának elnöke 

Dúl László fényképész mester munkássága” megnevezésű nemzeti értéket a kulturális örökség szakterület szerinti kategóriában is nyilvántartásba vette a Kiskőrösi Települési Értéktár, tájékoztatott Turán István. 

Dúl László

Dúl László 1935 és 1962 között Kiskőrös fényképésze volt. Családi képeket, de szlovák népviseletben járó leányokat és legényeket is fényképezett. Neki köszönhetően a következő generációk is gyönyörködhetnek egykori családi emlékekben, megcsodálhatják a képeket elődeik ünnepnapjairól, keresztelőkről, esküvőkről, gyermekekről, szülőkről és nagyszülőkről. Műtermi fotóin túl fényképezte a templomokat, Petőfi Sándor szülőházát, a Szarvas fogadót, iskolákat, középületeket. Készített óvodai és iskolai tablóképeket, megörökítette a kiskőrösi népviseletet. Kiváló szakember volt, a kecskeméti FANTO cégnél tanult. Érdeklődő fiatalokat is tanított a szakma műhelytitkaira.

MEGOSZTÁS