A Soltvadkert-Kiskőrös Petőfi HE újabb fejlesztést hajtott végre a Vadkerti-tó partján. Egy sikeres Nemzeti Együttműködési Alaphoz benyújtott pályázatnak köszönhetően az egyesület korábban fedett kiülő részt épített a versenypálya mellett található közösségi térre, melynek folytatásaként most padokat és asztalokat helyeztek el itt.

-Hirdetés-

A július 3-án elvégzett munkálatokról az egyesület alelnöke Ungvári Ferenc elmondta, hogy a fejlesztés már régi terve volt a horgászoknak, melyet a július 5-én kezdődő ifjúsági horgásztábor kezdetére szerettek volna elvégezni. A munkálatok során 8 db 2,5×1,2 m-es tömbösített fenyőlapot vásároltak, amiből levágtak 35 cm-t, így készült el a 8 asztal mellett 8 pad is. A padoknak és az asztaloknak a vas szerkezetét, lábait az Ungvári Works Kft. készítette el, az eszközöket pedig a horgászegyesület két tagja társadalmi munkában lefestette. A padok és az asztalok elhelyezése a kiülőnél az egyesület tagjainak közreműködésével történt meg, akik társadalmi munkában végezték el ezt a feladatot. Minden asztal és pad csavaros rögzítéssel került elhelyezésre a kiülő belső, fedett részében.

Az alelnök megemlítette, hogy korábban a horgásztáborok egyik legnagyobb problémáját az jelentette, hogy a közösségi kiülő berendezését napi szinten biztosítani kellett a foglalkozások megfelelő körülményeinek biztosítása érdekében. A fejlesztés megvalósulásával ez a probléma most megoldódik, de a továbbiakban nem csak a horgásztáborban résztvevők javát szolgálják az asztalok és a padok, hanem a horgászegyesület tudtával és beleegyezésével bárki használhatja. A közösségi kiülő használatát jellemzően díjmenetesen adjuk oda bárkinek, de a feltétele ennek az, hogy ugyanabban a műszaki állapotban, tiszta környezetben kérjük átadni a program befejeztével.

Az egyesület tervei között szerepel a továbbiakban, hogy a kiülő tetőszerkezetére napelemek kerülnének, amelyek által állandó áramellátást lehetne itt biztosítani. Mivel ez egy megújuló energiás fejlesztés lenne az egyesület életében, ezért keresik az elképzelése megvalósításához majd a pályázati forrásokat. A tóparton 2017 és 2018-ban történtek kisebb kiülők elhelyezései pályázati, önkormányzati és saját forrás bevonásával. Akkor a horgászok által felállított elképzelések szerinti helyekre került az eszközök letelepítése. Az eltelt évek alatt a tópart megmutatta, hogy mely részeket használják, látogatják leginkább a horgászok, ezért most két kiülő áthelyezése is megtörtént. A fedett kiülőket rögzítették a talajhoz, így azok nem mozdíthatók el a helyükről.

Az alelnök a víz halállományáról elmondta, hogy a tavalyi évben 165 mázsa halat telepítettek a Vadkerti-tóba, melynek jelentős része háromnyaras ponty volt. A haltelepítésből egy 6 tonnás szállítmány 3-5 kg közötti pontyokat tartalmazott a horgászélmény fejlesztése érdekében. Ezekből a halakból még nagyon sok most is a vízben van, a 2017-ben telepített extra méretű pontyok mellett. Örömmel számolt be arról, hogy a horgászok fognak rendszeresen nagyobb méretű halakat, melyeket rendszeresen közzé tesznek a különböző internetes felületeken. Az elmúlt időszakban sokan mondták, hogy nincs szürkeharcsa a vízben, de a tapasztalatok mást mutatnak. Az elmúlt másfél hónapban fogtak két nagyobb méretű szürkeharcsát, volt egy több órás fárasztás, amely végén nagy valószínűséggel egy hatalmas harcsa akadt le a horogról. A horgászok elmondása szerint a napokban pedig a versenypálya előtti szakaszon a vízben éjjelente a harcsák rablásainak hangjait lehet hallani.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (32 db kép)
MEGOSZTÁS