Július első hetében népismereti tábort szerveztek a csengődi művelődési házban a TOP -5.3.1-16-BK-2017-0004 azonosítószámú projekt keretében. Az öt nap során változatos programokkal várták az általános iskolás korú gyerekeket, akiknek a kötött programok mellett lehetőségük nyílt a szabad játékra és a hosszú ideig nélkülözött közösségi örömök átélésére is.

-Hirdetés-

 

A tábor első napján az ismerkedés után háziállatokkal: kecskékkel és szamárral is találkozhattak a gyerekek Hunyadi János tanyáján, és egy óriás arapapagájt is megkínálhattak mogyoróval. Nagy élmény volt számukra az állatok etetése, simogatása is. A Lóca együttes elkötelezett a népdalok és a magyar népzene iránt: délután a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár jóvoltából velük énekelhettek, táncolhattak a táborozók.

A kisgida békésen tűrte a szeretgetést – Hunyadi János tanyáján

A hét folyamán Csengőd több értékével megismerkedtek a gyerekek: a Pintér-tanyán Makai Erzsike és Pintér János jóvoltából megismerkedtek a méhek életével és régi mezőgazdasági eszközökkel, a helytörténeti tájházban pedig eleink lakhelyét, bútorait, mindennapi használati tárgyait és különféle szakmák eszközeit ismerhették meg Németh Mihályné Irénke, a csengődi értéktár bizottság vezetője kalauzolása mellett.

A lányok a tűzhely mellett – a helytörténeti tájházban

Bepillanthattak a készülő Falukönyv képanyagába is, melyet a Csengődi Képtár közösségi oldal létrehozója, Hegyi Zsuzsanna ismertetett a gyerekekkel, kitérve az egyes épületekhez, személyekhez kapcsolódó történetekre is. Nem maradhatott el a néptánc és a népi játékok tanulása sem: Turúné Iluska néni alaposan megtáncoltatta a kicsiket és a nagyokat egyaránt, fergeteges hangulatot varázsolva.

Népi játékokat is tanultak a gyerekek Iluska nénitől

A hét második felében Kovács Zsuzsi Hajnalka nevű lován is ülhettek, íjászkodhattak az Akasztói Íjászokkal, a könyvtárban a népmesék mellett a csengődi ősök történetét rejtő helytörténeti szekrény titkaiba is bepillanthattak, kézműveskedhettek kicsik és nagyok.

Emma, Zsuzsi és a négylábú Hajnalka

A tábor záróprogramjaként Kutyifa Anikó ifjúsági regényét, a Zurit ismerhették meg közelebbről a gyerekek, aki vetített képes előadásában az alkotói folyamatba is beavatta őket.

Emellett persze sokat játszottak és mozogtak a gyerekek: pingpong, foci, röplabda, vízicsúszda, vetélkedők, játszótéri móka, társasjátékok és kreatív foglalkozások sora várta őket.

Feszült figyelem a tikkasztó hőségben – Zuri is bemutatkozott

A programok szervezői és a megvalósításban közreműködők Görög Hajnalka könyvtáros, Kovács Nikoletta művelődésszervező és Hegyi Zsuzsanna projektmunkatárs voltak, segítőik Kovács Erika takarítónő, valamint Antal Viktória, Knébelspisz Eszter és Kovács Viktória diákok voltak. A hét eseményeit a helyi identitásfejlesztő projekt asszisztense, Fülöp Szandra koordinálta. Köszönet illeti a programok segítőit és a szülőket, akik gyümölccsel, zöldséggel, rágcsálnivalókkal, sütivel és innivalókkal lepték meg a csapatot, továbbá mindazoknak, akik a hét folyamán bármilyen formában hozzájárultak ahhoz, hogy a táborban a gyerekek jól érezzék magukat!

A forróságban felfrissülést adott a vízicsúszda

 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (69 db kép)
MEGOSZTÁS