Több mint negyvenhat év után 1991. június 19-én ért véget Magyarország szovjet megszállása. E hazánk életét, jövőjét meghatározó történelmi esemény és a hozzá kapcsolódó „1989/2019 30 éve szabadon” programsorozat kapcsán nyílt lehetőségünk az országos megemlékezésbe, ünneplésbe való bekapcsolódásra.

-Hirdetés-

Font Sándor országgyűlési képviselő közbenjárásával, a Miniszterelnökség jóvoltából, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésével támogatást nyertünk Csengődön Szabadságkoncert megrendezésére.

Mivel koncertet szervezhettünk, legelőször a Rolls Frakció, majd pedig a Rolls-hoz és Csengődhöz való kötődése kapcsán D. Nagy Lajos, a Bikini együttes jutott eszünkbe. Mindkét együttesre jellemző volt a szabadságvágy kinyilvánítása és az, hogy a korabeli rendszert illető kritikájukat dalszövegekbe foglalták. A Szabadságkoncertre egy feltörekvő tehetséges zenekar, a Fangler’s és a közkedvelt Bikini együttes meghívását terveztük.

Titokban pedig nagyon szerettük volna, ha az egykori Rolls Frakció – D. Nagy Lajos (ének), Tóth Csaba (gitár), Trunkos András (basszugitár), Tóth Miklós (billentyűsök), Óbert Tibor (dob) – újra fellép Csengődön. Amit lehetett, megtettünk az ügy érdekében, de ez az álmunk sajnos nem vált valóra.

Többször kitűztük a Szabadságkoncert időpontját, de a járványveszély miatt újra és újra el kellett halasztanunk. Most, 2021-ben pedig az óvintézkedések módosulásával lehetőségünk nyílt arra, hogy kibővítsük ezt a rendezvényt. Így lett a Szabadságkoncert Nyári falunappá Csengődön, a szabadság jegyében. Ez esetben a szabadság fogalma már nem csupán a harminc éve történtekhez, a Bikini és a Rolls Frakció által megénekelt szabadságvágyhoz, de a vírusveszély okozta bezártság, korlátozottság kapcsán közelmúltunkhoz – a korábbiakhoz képest biztosan mindenki számára – fokozottabban hozzátartozik. Ezért is öröm számunkra, hogy a Nyári falunap minden korosztály számára kínál kikapcsolódási lehetőséget.

2021. július 17. szombat: 

A rendezvény a Dankó Pista Művelődési Ház mögötti téren szabadon, díjmentesen látogatható.

Programok:

14:00 A csengődi Tájház a helyszínen két új tárlattal vár minden hagyománytisztelő, értékeinket megbecsülő kedves látogatót
14.30 Leblanc Győző és Tóth Éva operett- és nótaműsora
15.30 Zenés gyermekműsor a Palinta Együttessel
Szabadságkoncertek
16.45 Térzene a Solti Ifjúsági Fúvós Zenekar közreműködésével
18.45 Fangler’s együttes koncertje
21.00 a Bikini együttes koncertje
22.30-02.00 Disco – DJ Kecsa

 A színpadi műsorok háziasszonya, konferál: Supka Éva

 

A fenti programokon kívül egy ajándék meglepetéssel is szolgálunk a faluközösség számára.

A helyszínen működő vendéglátóknál többféle étel- csülök pékné módra, brassói aprópecsenye, gyros, hamburger – és sokfajta ital várja a falunap vendégeit.

A rendezvény fővédnöke: Font Sándor országgyűlési képviselő
Főtámogató: Miniszterelnökség, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
Főszervező: Csigaház Közhasznú Alapítvány
Szervező, támogató: Start Szociális Szövetkezet, Csengőd
Szervező, támogató, a rendezvény házigazdája: Csengőd Község Önkormányzata

Egy kis település életében nem, vagy igen ritkán adatik meg, hogy országosan közismert és népszerű együttest láthat vendégül. Nos, Csengőd azzal büszkélkedhet, hogy 1993-ban Hunyadi Jánosné Katika vezette Edda Klub meghívására itt járt disznóvágással egybekötött disznótoros vendégségben az Edda együttes. Sokak emlékezete őrzi biztosan, és a koncertnaplójukból is kiolvashatjuk, hogy 1979. január 21-én a Piramis együttes Csengődön lépett fel a Rolls Frakció vendégeként.

Elszállt röpke negyvenkét év és most pedig jön a Bikini.

Használjuk ki az alkalmat, hogy együtt ünnepelhetünk, közösségben lehetünk egymással! 

 

Találkozzunk a falunapon, ünnepeljünk együtt!

Pájer Ildikó
a Csigaház Közhasznú Alapítvány elnöke 

 

Kiemelt kép: illusztráció (https://17.kerulet.ittlakunk.hu/) 

MEGOSZTÁS